Nog nooit vertoond: een Erfgoedstem op maandag! En donderdag komt de volgende alweer. Misschien hebben sommigen gemerkt dat we afgelopen weken wat technische problemen hadden met de versturing van de nieuwsbiref. We hopen daar nu een einde aan gemaakt te hebben. De komende tijd ontvangt u onze vertrouwde nieuwsbrief gewoon weer elke donderdag in uw mailbox.
Een kwart van de Zeeuwse rijksmonumenten dat geen woonbestemming heeft, verkeert in matige tot slechte staat en heeft restauratie nodig. Dat blijkt uit de Erfgoedmonitor. Eén oorzaak ligt bij het verloop van ambtenaren.
Onder het motto 'leren door doen', toetste BOEi in 2019 en 2020 de uitgangspunten van het Verdrag van Faro aan haar eigen praktijk.Ter afsluiting schreef Riemer Knoop een column over de valkuilen van participatie bij herbestemmen.
De boerderij in Drieborg is beschadigd vanwege verzakkingen, die volgens de bewoners veroorzaakt zijn door gaswinning. Als 'noodkreet' schilderden zij de gevel roze.
Wie heeft er niet gehoord van 'Het oudste stenen woonhuis van Nederland'? Dit huis, gebouwd omstreeks 1130 in Deventer, is te bezoeken op Open Monumentendag.
De redactie stelde deze week 5 vragen aan… Elleke de Ronde. Zij is programmamanager Erfgoed bij Cultura Ede en mede organisator van de landelijke opening van Open Monumentendag 2022 bij de ENKA in Ede.
Een jaar geleden kreeg de Limes een werelderfgoedstatus. Maar wat doe je met een monument dat zich bijna geheel onder de grond bevindt? De redactie ging in gesprek met Paul van der Heijden van RomeinenNU.
In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, onderhoud en ontsluiting. Vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs.
Bij de eerste archeologische opgravingen bij het voormalige Kruisherenklooster in Ter Apel was het woensdag gelijk raak: de bodem gaf meteen al allerlei schatten prijs.
In het Engelse York is een campagne begonnen om de Romeinse resten onder de stad bloot te leggen zonder één spade in de grond te moeten steken. Daarbij wordt een beroep gedaan op expertise uit Gent. De komende drie jaar zal York in beeld worden gebracht met behulp van georadar.
Kasteel Arcen, kasteel de Keverberg en kasteel Well: het zijn maar een paar voorbeelden van stoere burchten langs de Maas tussen Mook en Roermond die een Gelderse oorsprong hebben. Het grootste gedeelte van Noord- en Midden-Limburg hoorde eeuwenlang bij het hertogdom Gelre.