Erfgoed is van ons allemaal! Met dit motto lanceerde het Erfgoedplatfrom van Kunsten '92 afgelopen maandag haar campagne. De redactie van de Erfgoedstem blies deze week nieuw leven in de rubriek 'Vijf vragen aan...' en hoofdredacteur Alma was te gast in de podcast 'Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist'.
Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 lanceerde afgelopen maandag een campagne, die laat zien hoe belangrijk erfgoed voor mensen is. Juist in coronatijd heeft iedereen de eigen omgeving opnieuw ontdekt. En daarmee ook het erfgoed, dat die omgeving kleurrijk, divers en waardevol maakt.
Sinds 28 april jl. is de oprichting van stichting Dag van het Kasteel een feit. Namens de Nederlandse Kastelenstichting, initiatiefnemer van de Dag van het Kasteel, hebben de bestuursleden Robert Quarles van Ufford en Max Schimmelpenninck de akte van oprichting van de nieuwe stichting getekend.
De Nationale Monumentenorganisatie en het Nationaal Restauratiefonds zijn een partnerschap aangegaan. De ambities van beide organisaties sluiten bijzonder goed op elkaar aan.
De pilot met testevenementen is afgerond. Maar in veel sectoren is de reactie wisselend. Reeders: "Je moet wat, maar of testen de juiste oplossing is, is maar de vraag."
In Groningen worden 'aan de lopende band' historische interieurs van beeldbepalende panden gesloopt. Eigenaren willen verbouwen om meer huur te kunnen vragen.
Onze hoofdredacteur Alma kwam via Erfgoed Jong terecht als gast in de podcast 'Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist' van CultuurPuntAltena. 400 jaar na de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot kennen we het verhaal nog steeds. Maar hoe zullen ze over 400 jaar terugkijken op onze tijd? Door haar onderzoek naar het Verdrag van Faro kan Alma ons een kijkje in de toekomst geven.
Vechten in een loodzware uitrusting, hoe werkt dat? Samen met twee Russische collega’s is het VU-archeoloog Martijn Wijnhoven gelukt om een 1800 jaar oude Deense maliënkolder volledig digitaal na te maken. Wijnhoven: "Om de software een goed beeld te kunnen laten maken van de maliënkolder als geheel, heb ik elk ringetje en de precieze locatie moeten beschrijven."
Tegenwoordig is het heel normaal om je brood in een supermarkt te kopen. Iets meer dan een halve eeuw geleden deed men dit bij een echte (banket)bakker. In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik leer je over de Nederlandse bakkerij en haar geschiedenis.
Het gebruik van Big Data in de archeologie, het verdwenen landschap onder de Noordzee of uitleg over een hunebed of een pingoruïne, alles komt voorbij in de podcast over de prehistorie van het Hunebedcentrum uit Borger. Die is nu toe aan de 50ste aflevering.