Verduurzaming is een belangrijk thema op mondiale schaal. Hoe kunnen we de 'klimaatramp' op een verstandige manier voorkomen? Wereldleiders breken er hun hoofd over. Maar de erfgoedsector kan ook een steentje bijdragen. Deze week bundelde onze sector haar krachten om kennis uit te wisselen, contacten te leggen, inspiratie op te doen en dit urgente thema goed op de kaart te zetten.
Het is de Week van het Duurzaam Erfgoed. Veel erfgoedorganisaties zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest met het geven van online webinars, lezingen, workshops en trainingen over het verduurzamen van erfgoed. Voor degenen die er niet bij waren, hebben wij een paar (van de vele) activiteiten op een rijtje gezet.
Uit een onderzoek van de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR), de Vakgroep Restauratie en het GA-platform Restauratie zijn zeven aanbevelingen gekomen om de kwaliteit van de hele keten voor instandhouding van monumenten te verbeteren.
Erfgoedorganisaties hebben met succes actie gevoerd tegen de sloopplannen van de Blauwe Scholk. Uit onderzoek blijkt dat de voormalige school in Den Dungen waardevol genoeg is voor behoud.
Uit een onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed blijkt dat provincies onvoldoende toezicht houden op de manier waarop gemeenten met monumenten ogaan.
B en W achten rechtsgang te zwaar voor de bewoners van de monumentale schuur die in oktober 'verdween'. Wel spreekt de gemeente de eigenaren in een brief bestraffend toe.
Eind mei start de 4-daagse Basistraining Restauratie Timmeren/Metselen in Breda en Zaandam. "De basistraining laat de deelnemers voelen hoe het is met historisch hout te werken", vertelt docent Ole Streumer. Deelnemer Huub Runhaar: "Dit is het beginpunt van de ontwikkeling van ons bedrijf tot gecertificeerd restauratiebouwbedrijf."
Studenten van de studie Conservering & Restauratie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) doen vier maanden lang onderzoek ter voorbereiding van de restauratie van Paleis Soestdijk. Door verschillende verflagen te onderzoeken, krijgen ze kennis over de geschiedenis van het paleis. "Juliana en Bernhard hadden een heel moderne smaak."
'Het is zonde van Brabant'. Karel Loeff, directeur van erfgoedvereniging Heemschut, is op bezoek bij de 18e eeuwse boerderij in Vlijmen. Helaas wordt deze monumentale boerderij, die verkozen is tot 'mooist boerderij van Brabant', bedreigd. De gemeente heeft plannen om het monument te omringen met nieuwbouw. Erfgoedorganisaties komen in actie.
Stervormige bastionforten zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige zijn gehandhaafd, andere zijn langzaam in een stadsuitbreiding verdwenen of zijn volledig gesloopt. In de video legt Sebastiaan den Brink uit wat bastionforten zijn, hoe ze werken en wat enkele van de belangrijkste componenten zijn. De video is in het Engels.
Carola van Dijk is in dienst bij het Gelders Archief als medewerker Collectiebeheer Audiovisueel. In een interview met Erfgoed Gelderland vertelt ze over haar baan en het belang van een audiovisueel archief. "Digitaal materiaal is een bron voor onderzoek en een unieke manier om in contact te komen met het verleden."