Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
 Deze duurzaamheids-special wordt mogelijk gemaakt door BOEi 

Beste John ,
 

In deze special leest u over een aantal mooie voorbeelden van monumenten die zijn verduurzaamd en getransformeerd. In Schiedam werd een pompstation verbouwd tot gym, in Amsterdam is de Centrale Markthal geïsoleerd met kurk en in Ede is het ENKA-Kantinegebouw nu bijna energieneutraal. Verder vinden monumenteneigenaren een oproep om mee te helpen aan het monitoren van de verduurzaming van het monumentenbestand. 

Grijs eruit, groen erin: de wadi in Schiedam


Herbestemd pompstation helpt mee grondwater op peil te houden


Het historische pompstation van Schiedam heeft een tweede leven gekregen als Pompstation Gym. Aan weerszijden van het pompstation liet BOEi met ondersteuning van de gemeente Schiedam een wadi aanleggen. Deze zorgt ervoor dat het grondwater op peil wordt gehouden.

Lees meer...

Bij de restauratie van de centrale Markthal in Amsterdam werd kurkisolatie aangetroffen


Natuurlijke materialen als historisch bewezen isolatie 


In oude gebouwen treft BOEi geregeld historisch isolatiemateriaal aan, zoals zeegras, schelpen of – in het geval van de Centrale Markthal in Amsterdam – kurk. Dit natuurproduct is bij de bouw van de Centrale Markthal in 1934 op verschillende plekken aangebracht: op de buitengevel van de turbineruimtes, maar ook onder de vloer van de wc's in de kelder van het pand. Dit versterkt het idee dat de kurk niet alleen als thermische, maar ook als akoestische isolatie is toegepast.

Lees meer...

Bijna energieneutraal Rijksmonument: het ENKA-Kantinegebouw in Ede

Licht, lucht en ruimte
 

In 2020 opende CNS-basisschool De Ontdekking haar deuren in het voormalige kantinegebouw van de ENKA-fabriek, dat is gerestaureerd en verduurzaamd. De ontwerpprincipes licht, lucht en ruimte van het pand sluiten aan bij de nieuwe functie.

Lees meer...

Zelf verduurzamen? Tot 70% subsidie beschikbaar voor onderzoek

Aan te vragen tot 30 november
 

Tot 30 november is het mogelijk om via de regeling Subsidie Herbestemming een aanvraag te doen voor een onderzoek naar verduurzaming van een monument of bijzonder gebouw. 70% van de kosten zijn hiermee gedekt.

Lees meer...

Routekaart Verduurzaming Monumenten-eigenaren gezocht


Voor het monitoren van de verduurzaming van monumenten


De Routekaart Verduurzaming Monumenten is een gezamenlijke strategie vanuit diverse monumentorganisaties, waaronder BOEi, om te komen tot verduurzaming van monumenten en daarmee tot de nodige CO2-reductie. Onderdeel van de Routekaart is een jaarlijks terugkerend onderzoek onder particuliere eigenaren van een monument.

Lees meer...

De Erfgoedstem wordt ook mogelijk gemaakt door: 

En ook door: 

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Erfgoedstem, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangemeld voor de mailinglijst van de ErfgoedStem.

Our mailing address is:
Erfgoedstem
Nieuwezijds Kolk 28
Amsterdam, NH 1012PV
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.