Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
 Deze special wordt mogelijk gemaakt door Nederland Monumentenland

Beste John ,

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer VriendenLoterij Open Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend gratis hun deuren voor publiek. Zo kun je ongestoord binnenkijken op plekken waar je anders nooit zou komen.

Deze 38ste editie van Open Monumentendag krijgt het erfgoed van ‘Routes, netwerken en verbindingen’ extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten. Wist je dat er in Nederland ca. 6.000 monumenten worden opengesteld? Ook worden er veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Wij geven enkele tips, maar bekijk vooral alle open monumenten en activiteiten in Nederland.

Bekijk alle monumenten en activiteiten

Onze Aanraders

Poentunnel – Amsterdam (Noord-Holland)

 

In de kelder van bankgebouw De Bazel bevinden zich de ruimtes waar vroeger de kluizen en de safe deposit waren ondergebracht. De zware gepantserde kluisdeuren geven een indruk van de dikte van de gewapend betonnen muren. Vanaf hier loopt een particuliere voetgangerstunnel (gesloten sinds 2007) onder de Keizersgracht naar gebouw Duintjer aan de overzijde. Alleen tijdens Open Monumentendag gaat de Poentunnel tijdelijk open voor publiek.

> Meer informatie en openingstijden

Voormalig zendstation Radio Kootwijk (Gelderland)

 

Midden op een zandvlakte op de Veluwe staat Radio Kootwijk. Dit unieke gebouw was aan het begin van de twintigste eeuw de kern voor de communicatie met Nederlands-Indië. Dit jaar tijdens Open Monumentendag worden er opnieuw radioverbindingen tot stand gebracht en is het hoofdgebouw te bezoeken (vooraf reserveren verplicht). Luister ter voorbereiding de Open Monumentendag podcastaflevering of lees het interview met gids Harold Jaartsveld op de Erfgoedstem.

> Meer informatie en openingstijden

De Drie Haringen – Deventer (Overijssel)

 

Bezoek het historische pand De Drie Haringen, het woon- en pakhuis van Hanzetijd-handelaar Herbert Dapper. Ontdek het volledige gebouw inclusief de kelder. Het team van NV Bergkwartier zal er zijn om over hun werk te vertellen en foto's uit het boek "De Collectie" van juni 2024 te tonen.

> Meer informatie en openingstijden

Tripgemaal - Gersloot (Friesland)

 

Het Tripgemaal werd gebouwd in 1876 en verving alle negen bestaande windmolens in de omgeving, zodat drooglegging niet meer uitsluitend van de wind afhankelijk was. Het gemaal dankt zijn naam aan de familie Trip. Zij vormden drie opeenvolgende generaties lang de machinisten van het gemaal. Dit in oude luister gerestaureerde gemaal is op zaterdag 14 september het podium voor een bijzonder cultureel programma. Luister naar verhalen over de historie van het pand, geniet van muziek van zangeres Kristel en kom meer te weten over de vogels in de omgeving.

> Meer informatie en openingstijden

Fenixloods II FENIX – Rotterdam (Zuid-Holland)

 

Tijdens Open Monumentendag krijg je een unieke kans om de bouwplaats van FENIX te bezoeken en te zien hoe de historische havenloods uit 1923 transformeert tot het eerste museum ter wereld dat verhalen over migratie vertelt aan de hand van een internationale kunstcollectie. Op de kades rondom FENIX is het vanaf eind negentiende eeuw een komen en gaan van mensen. Ruim 3 miljoen mensen, afkomstig uit allerlei plekken in Europa, vertrekken per schip vanaf de Rotterdamse haven naar verschillende delen over de wereld.

> Meer informatie en openingstijden

Abdij Rolduc – Kerkrade (Limburg)

 

Abdij Rolduc is het oudste klooster van Nederland en behoort tot de UNESCO-lijst van de 100 belangrijkste monumenten in ons land. De abdijkerk met crypte, de rococobibliotheek en de kruisgangen kunnen tijdens Open Monumentendag bezocht worden. Gidsen zijn aanwezig om toelichting te geven over deze interessante historische plekken. Het Groot Seminarie van het bisdom Roermond heet bezoekers welkom in de bijzondere abdijvleugel uit 1935 in Art Deco-stijl.

> Meer informatie en openingstijden

Historische stations

 

NS is deze editie aangehaakt als kennis- en communicatiepartner van Open Monumentendag. Wist je dat er in Nederland bijna 90 (rijks)monumentale stations zijn? Veel van deze stations doen deze editie mee aan Open Monumentendag met extra activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld in Station Den Haag HS de Koninklijke Wachtkamer bezoeken (reserveren verplicht) of de oude wandschilderingen van Station Maastricht bekijken.

> Meer informatie over historische stations

Waterloopbos - Marknesse (Flevoland)

 

In dit voormalig openlucht laboratorium werden havens van over de hele wereld in miniatuur getest en vonden deltawerken hun oorsprong. Tegenwoordig is het rijksmonument eigendom van Natuurmonumenten. Tijdens Open Monumentendag worden er speciale gratis excursies georganiseerd. De wandeling gaat langs plekken die wat meer verscholen in het bos liggen waar je normaal niet kunt komen (vooraf reserveren verplicht).

> Meer informatie en openingstijden

Kasteel Heeswijk - Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant)

 

Dit kasteel vertelt niet alleen duizend jaar geschiedenis van de Brabantse elite, ook den Spiesdraegers zijn terug op Kasteel Heeswijk! Kom en ontdek hoe piekeniers leefden en vochten in de jaren 1620-1630. Bewonder hun bivak, woon een piektraining bij en leer alles over hun kostuums en uitrusting. Geschiedenis komt tot leven tijdens deze unieke Living Historie activiteit op Open Monumentendag.

> Meer informatie en openingstijden
> Bekijk alle opengestelde kastelen

Fort Rammekens - Ritthem (Zeeland)

 

Fort Rammekens (1547), gelegen aan de Westerschelde bij Ritthem, is het oudste zeefort van West-Europa. Het speelde een cruciale rol in de rijke maritieme geschiedenis van Zeeland. Tegenwoordig is het een bijzonder natuurgebied van Staatsbosbeheer, gelegen aan de oevers van de Westerschelde.

> Meer informatie en openingstijden

Widde Meuln - Ten Boer (Groningen)

 

Een indrukwekkende verschijning, deze witte molen in Ten Boer. De ronde vorm komt in Groningen veel minder vaak voor dan een ‘achtkante’ molen. Samen met z'n kleine zusje de Bovenrije een stukje verderop siert de Widde Meul’n het Damsterdiep. Extra leuk voor kinderen: bij de molen kan een sticker worden opgehaald voor de spaarkaartactie van Vereniging de Hollandsche Molen en Nederland Monumentenland. Met een volle spaarkaart met 5 stickers verdienen de kinderen een uitnodiging voor het grote Molen Kinder-VIP-feest in oktober.

> Meer informatie en openingstijden
> Bekijk alle opengestelde molens

Domtoren – Utrecht stad (Utrecht)

 

De bouw van Utrechts meest iconische bouwwerk begon 700 jaar geleden, in 1321. Tot de storm van 1674 was de toren met de Domkerk verbonden. De 112-meter hoge toren staat dit jaar nog meer in het zonnetje: de restauratie, die in 2019 begon, komt namelijk tot een eind. Nu bijna alle steigers zijn afgebouwd is de Dom weer in volle glorie te bewonderen. Er zijn rondleidingen, klokkenluiders zijn aanwezig voor uitleg, de toren kan beklommen worden en eenmaal boven is het uitzicht eindelijk weer stijgervrij te bewonderen.

> Meer informatie en openingstijden

Historische Tuinbouwschool - Frederiksoord (Drenthe)

 

De G.A. van Swieten Tuinbouwschool, onderdeel van het UNESCO werelderfgoed de Koloniën van Weldadigheid, richtte zich aanvankelijk op de opleiding van de zonen van de kolonisten van de Maatschappij van Weldadigheid. Dit is een unieke kans om deze karakteristieke tuinbouwschool, inclusief de oorspronkelijke bestuurskamer van de Maatschappij van Weldadigheid, te bezoeken. Het pand is in afwachting van een restauratie en herbestemming en is éénmalig geopend voor publiek.

> Meer informatie en openingstijden

Monument te koop

 

Er zijn in Nederland honderden monumenten waar je echt nooit binnen kunt kijken; de particuliere woonhuizen. Tenzij deze monumenten te koop staan! Speciaal voor Open Monumentendag hebben NVM en funda een extra Open (monumentale) Huizendag ingesteld op zaterdag 14 september. Een bijzondere kans om rustig rond te kijken in deze verborgen parels. Bezoek bijvoorbeeld de bijzondere Amsterdamse School villa in Bergen.

> Meer informatie

OMDapp

 

Maak het jezelf gemakkelijk en download de nieuwe OMDapp voor je op pad gaat. Zo heb je alle monumenten en activiteiten direct bij de hand. Je zoekt op monumentnaam, stad/dorp of provincie en bekijkt de resultaten in een lijst of op een handige kaart. Zet de monumenten en activiteiten die je aanspreken op ‘favoriet’ zodat je ze eenvoudig terugvindt. Als belangrijkste functionaliteit is het in de app mogelijk om tussen monumenten te navigeren met Google Maps. Je stelt zelf een route samen óf kunt een bestaande route volgen.

Download de ‘Open Monumentendag’ app gratis in de Google Playstore en Apple App Store. 
 
Meer informatie over de OMDapp

De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Copyright © 2024 De Erfgoedstem, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangemeld voor de mailinglijst van de Erfgoedstem Special.

Our mailing address is:
De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
Amersfoort, 3818 KG
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.