Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
 Deze special wordt mogelijk gemaakt door Nederland Monumentenland

Beste John ,


Professionals uit de erfgoedsector komen op 7 november bijeen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voor het Nationaal Monumentencongres, het grootste jaarlijkse netwerk- en kennisevenement voor en door de sector. In deze Special lees je onder meer over het thema 'Erfgoed Verbindt?!', over de sprekers en welke deelsessies en excursies worden aangeboden.

Wat is het Nationaal Monumentencongres?

Het Nationaal Monumentencongres is een jaarlijks congres bedoeld voor alle partijen die actief zijn op het gebied van erfgoedzorg en de (her)ontwikkeling en herbestemming van historisch vastgoed.

Dit jaar staat de verbindende factor van erfgoed centraal. Erfgoed slaat een brug tussen heden en verleden en krijgt steeds vaker een maatschappelijke functie. Toch wringt het ook geregeld door de vele verschillende belangen die spelen of door de beladen geschiedenis die aan erfgoed kan kleven. Hoe zorgen we ervoor dat we die belangen stroomlijnen en ons erfgoed op de juiste manier beschermen en belichten, zodat het niet verdeelt, maar juist verbindt?
Tickets

Programma

Dagvoorzitter: Splinter Chabot

Schrijver, programmamaker en presentator Splinter Chabot zal dit jaar het plenaire programma van het Nationaal Monumentencongres begeleiden als dagvoorzitter. Hij is onder meer bekend van het tv-programma 'Ondertussen aan de Hofvijver', waarin hij gedurende de jaren van de renovatie van het Binnenhof de ontwikkelingen aldaar op de voet volgt.

> Lees meer

Themasessie: Kansen voor kerk(gebouw)en

Er is weinig erfgoed zo verbindend als een monumentaal kerkgebouw. Tegelijk zitten de deuren steeds vaker dicht en ervaren grote groepen mensen een drempel die ze niet zo gemakkelijk overgaan. In de themasessie ‘Erfgoed verbindt – kansen voor kerk(gebouw)en’ laten verschillende betrokkenen hun licht schijnen op de kansen om oude kerkgebouwen nieuwe verbindingen te laten leggen.

> Meer themasessies bekijken

Excursie:
Villa Ockenburgh

Villa Ockenburgh was tien jaar geleden nog een bouwval waar vleermuizen en onverlaten vrij spel hadden, maar is nu een bruisende plek waar bezoekers en buurtbewoners elkaar treffen. Karin Zwinkels, voorzitter van Stichting Ockenburgh, vertelt hoe vrijwilligers, buurtbewoners en bedrijfsleven hier jarenlang gezamenlijk hun schouders onder hebben gezet met als bekroning op hun werk een Europa Nostra Award.

> Bekijk meer excursies

Spreker: Rijksbouwmeester Francesco Veenstra

De betekenis van een gebouw of plek neemt een steeds belangrijkere rol in. Architect en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra zal in de themasessie 'Erfgoed schuurt – beladen erfgoed’ spreken over het herbestemmen van beladen erfgoed, zoals Commandopost Clingendael en het Joegoslaviëtribunaal. Wat zijn de dilemma’s bij het herbestemmen daarvan?

> Bekijk alle sprekers

Deelsessie: FARO in de praktijk

Steeds meer gemeenten willen op de FARO manier gaan werken, maar vinden het lastig om te beginnen. Want hoe doe je dat, inwoners laten meedoen, openstaan en meebeslissen? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een menukaart ontwikkeld waarmee gemeenten zelf aan de slag kunnen. Deze deelsessie brengt je op de hoogte van de theorie en de praktijk van de FARO manier.

> Meer deelsessies bekijken

Excursie:
Landgoed Clingendael

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich in Den Haag het bestuurlijk centrum van het bezette Nederland. Het zwaartepunt concentreerde zich op en rondom landgoed Clingendael, de residentie van Reichskommissar Arthur Seyss-Inquart. Een groot deel van dat landgoed is in de afgelopen jaren herbestemd. Tijdens deze excursie staat dit herbestemde erfgoed centraal en wordt er ingegaan op de term 'beladen erfgoed'.

> Bekijk meer excursies
Bekijk het volledige programma

Vooravond in voormalige Amerikaanse Ambassade

Ontspannen aan het Nationaal Monumentencongres beginnen of graag nog meer tijd om te netwerken met uw erfgoedcollega’s? Ook dit jaar wordt er een Vooravond georganiseerd. Op 6 november is het mogelijk om te genieten van een hapje en een drankje in de prachtige voormalige Amerikaanse Ambassade uit 1959 aan de Lange Voorhout.

Let op: er is zeer beperkt plaats dus bestel je tickets op tijd.


> Lees meer

Locatie Nationaal Monumentencongres 2025

Wil jij jouw gemeente of provincie in 2025 op de kaart zetten en ruim vijfhonderd erfgoedprofessionals uit heel Nederland laten genieten van het prachtige erfgoed dat jullie te bieden hebben? Dan komen we graag met je in contact via info@monumentenland.nl.

* Omdat de afgelopen edities plaatsvonden in de provincies Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Noord-Holland, zijn we nu op zoek naar een locatie in een andere provincie.

De Erfgoedstem wordt ook mogelijk gemaakt door: 

Twitter
Facebook
Link
LinkedIn
Copyright © 2024 De Erfgoedstem, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent aangemeld voor de mailinglijst van de Erfgoedstem Special.

Our mailing address is:
De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
Amersfoort, 3818 KG
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.