Zowel in Bergen op Zoom als in Buren zijn er zorgen over de bescherming van monumenten. De eerste gemeente ziet het behoud van historische gebouwen "primair als private aangelegenheid", de tweede wil haar monumenten in de verkoop zetten.
Vier partijen in de gemeenteraad van Bergen op Zoom hebben een brandbrief gestuurd naar de provincie Noord-Brabant waarin zij hun zorgen uiten over het behoud en beheer van het culturele erfgoed. De brief werd gestuurd naar aanleiding van de toekomstvisie van de gemeente waarin zij stelt dat het behoud van historische gebouwen een private aangelegenheid is.
Gelooft u dat erfgoed de kracht heeft om klimaatactie te versnellen? En wilt u dat deze boodschap verspreid wordt tijdens de VN Klimaatconferentie (COP26)? Onderteken dan het manifest van het Climate Heritage Network.
Om het huishoudboekje weer op orde te krijgen, wil de gemeente Buren onroerend goed zoveel mogelijk verkopen. Maar gebruikers van het vaak monumentale erfgoed maken zich zorgen over de gevolgen.
30 winkels krijgen binnenkort een monumentale status. Volgens de wethouder zijn de winkeleigenaren vaak trots op hun pand. "Ze zijn niet voor niks in zo’n oud pand gaan zitten met hun winkel. Ze willen er goed voor zorgen."
Nieuw onderzoek geeft inzicht in de milieuveranderingen waarmee de jagers-verzamelaars van het Leusder oerbos te maken hebben gehad. In slechts enkele generaties tijd veranderde een bosgebied in een toendra.
De Hogeschool van Rotterdam heeft in het gebouw aan de Kralingse Zoom onverwachts een in 2005 van de sloop gered wandschildering van kunstenaar Dolf Henkes alsnog vernietigd. Heemschut is verbijsterd.
Stond er in de bossen van Leur ooit een mysterieus houten kasteel? Archeologen en historici zochten jarenlang bewijs. Nu is het zeker: de motte heeft bestaan.
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen draait de gaskraan dicht. Het is het grootste Amsterdamse rijksmonument tot nu toe dat deze stap zet. "Als het hier lukt, dan lukt het overal."
Muren, grachten, ovens en meer dan 100 graven met goed bewaarde skeletten: archeologen kwamen het dertig jaar geleden allemaal tegen in Susteren tijdens de opgraving van het oudst vermelde klooster van ons land. "Het is binnen Europa, tussen Italië en Schotland, een van de weinige kloosters die compleet is opgegraven", zegt voormalig provinciaal archeoloog Henk Stoepker. Hij noemt het de mooiste opgraving van zijn leven.
Wie sterft, verdwijnt van de aardbodem. Wat achterblijft, zijn de spullen. Wat zeggen die spullen over ons? Toen de Brabantse Jo van Overdijk achttien jaar was, had ze minder dan vijftig bezittingen. Toen ze op negentigjarige leeftijd overleed, waren dat er meer dan tienduizend. Aan de hand van een doorsnee nalatenschap vertelt journalist Dick Wittenberg hoe Nederland de afgelopen eeuw ingrijpend veranderde aan de hand van deze familiegeschiedenis.