Tientallen broers en zussen waarvan je geen weet had. Met anonieme zaaddonatie is het mogelijk. Zie in de YouTube van deze week de geschiedenis van de zaaddonatie. Verder twee nieuwe afleveringen! Andere Tijden Sport gaat over de gebroeders Koeman tijdens het EK van 1988 en de Andere Tijden Special zoekt de geschiedenis van arbeidsmigratie misbruik op de arbeidsmarkt uit. Verder in deze nieuwsbrief: D-Day, Europese verkiezingen, een nieuwe premier en meer…
 
 

Anonieme zaaddonatie, een probleem?
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Anonieme zaaddonatie, een probleem?


 
30 mei vieren we de Dag van het Donorkind. Sinds 1948 kun je in Nederland een kind krijgen van een anonieme spermadonor. Maar is die anonimiteit niet een probleem? Want wie heeft er niet van Jan Karbaat gehoord? En zijn er nog meer zaadmengers die hun eigen spermacellen kunstmatig insemineerden?
 
Bekijk online
 

Koeman en Koeman
Zondag 2 juni 22.05 NPO1

Koeman en Koeman


 
Twee broers die het beiden tot profvoetballer schopten. Erwin en Ronald Koeman waren van jongs af aan al in de ban van voetbal en wilden net als hun vader in de grote stadions spelen. Bij het EK van 1988 mochten zij in München voor het Nederlands elftal samen spelen, waar zij geschiedenis schreven. Kijk deze zondag de aflevering op NPO1, of via de link…
 
Bekijk de aflevering
 

Illegaal en onderbetaald
Vrijdag 31 mei 22.15 NPO2

Illegaal en onderbetaald


 
De tijd van illegale en onderbetaalde arbeid is voorbij. Of toch niet? Een nieuwe Andere Tijden Special trekt de vergelijking met de jaren 80 en 90. Nu heb je uitzendbureaus die arbeidskrachten uit Bulgarije en Roemenië soms zonder CAO naar het Westland sturen. Vroeger had je koppelbazen die hun eigen zakken vulden door illegale Turkse arbeidskrachten onder te betalen. Kijk vanavond in deze aflevering hoe arbeidsmigratie en uitbuiting van alle tijden is en niet van andere tijden.
 
Meer informatie
 

Het vergeten EK van 1980
 
Enthousiast en met goeie moed ging het Nederlands elftal voor het EK van 1980 naar Italië. Maar achter de schermen ging alles fout. Kijk via de link hoe het erbarmelijke spel zo kon verlopen.

Het vergeten EK van 1980

 

Artikelen

Het Europa van Churchill
 

Het Europa van Churchill

 
 
Weet jij al op wie je gaat stemmen? Het lijkt niet zo lang geleden, maar wij Europeanen mogen weer eens naar de stembus. Het anti-EU sentiment is onder Europeanen toegenomen, terwijl anderen zich wat onverschillig opstellen. Het warme gevoel van Europees burgerschap dat Winston Churchill voor ogen had toen de EU nog in de startblokken stond, is kortom ver te zoeken. Dat was wel eens anders. Na de Tweede Wereldoorlog werd er hard aan de weg getimmerd door Europese federalisten om Europa te verenigen en om een duurzame onderlinge vrede te verzekeren. Visionair Churchill zag voor zich hoe Europa de nieuwe Verenigde Staten zou worden. Hij kwam naar Den Haag en Amsterdam om dit idee te verkondigen op het Europa Congres. Nederland was een geschikte plek hiervoor; de Benelux-constructie was volgens Churchill immers een goed voorbeeld van internationale samenwerking. In opzwepende speeches in de Ridderzaal en op de Dam enthousiasmeerde hij de menigte, wij moesten in de toekomst met trots I am a European kunnen bezingen. Doen wij dit nu? Zie in de aflevering hoe Churchill de weg plaveide voor de Europese Unie.
 
Bekijk de aflevering
 

Hoe worden onze leiders herinnerd?

Hoe worden onze leiders herinnerd?

We hebben het allemaal gehoord ondertussen. Een topambtenaar van het ministerie van Justitie & Veiligheid gaat waarschijnlijk het nieuwe kabinet leiden. Vrij onbekend voor het Nederlandse publiek, heeft deze man ruime ervaring opgebouwd binnen de afdelingen migratie, terrorismebestrijding en inlichtingendienst. Kan hij de coalitie verbinden en het vertrouwen van de Nederlanders winnen? Hoe wordt zijn leidinggevende persoonlijkheid vormgegeven? Hoe gaat hij in de boeken bekend komen te staan als minister-president? Hans Wiegel, Ruud Lubbers en Den Uyl zijn allemaal onder de loep genomen als gepensioneerd minister-president. Anno 2024 is het narratief over Mark Rutte zich eveneens aan het ontwikkelen. Onze aflevering Het Geheim van Ruud Lubbers laat zien hoe wij ons Lubbers en zijn ‘heerschappij’ herinneren.

Bekijk de aflevering
D-day en Europa

D-day en Europa

Terwijl de toekomst van de Europese Unie wordt bepaald aankomend donderdag, werd op diezelfde dag 80 jaar geleden de weg vrijgemaakt voor het bestaan van een verenigd Europa. Geallieerde troepen komen op deze dag met zwaargeschut en mankracht Normandië binnen, waarmee het welbefaamde D-day wordt ingeluid. Vanuit de westerflank van Europa wordt langzamerhand Nazi-Duitsland op de knieën gebracht. Waan je een Canadees soldaat met het unieke archiefbeeld dat Andere Tijden boven tafel heeft kunnen krijgen. De aflevering D-day tot de Dam toont de reddingsmissie van een Canadese unit waarin zij doorbreken van Normandië tot aan Amsterdam.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Krantenstrips

Krantenstrips

Het zijn de dankbare verluchtingen van de informatiedichte kranten, de strips. Vanaf de eind 19e eeuw verschenen er tekeningen in Amerikaanse kranten. De strips kwamen beter uit de verf dan gedacht en zijn sindsdien niet meer weg te denken. De striptekenaars boden niet alleen vermakende en kritische cartoons, maar ze maakte ook reclame, verkochten merchandise en introduceerde trends. In het Museum of Comic Art in Noordwijk vind je de geschiedenis van deze influencers avant la lettre in de tentoonstelling Krantenstrips – The First Influencers.

Krantenstrips
 
Mina en Mevrouw

Mina en Mevrouw

Twee vrouwen, twee standen. Bevriend en begrensd in de twintigste eeuw. Er was eens een Gravin die leefde in een kasteel te Middelburg. Haar naam was Marietje gravin van Lynden en zij was onverwacht hecht met haar dienstbode Mina. Mina & Mevrouw praatten veel over de thema’s van hun eeuw; het vrouw-zijn, onafhankelijkheid en klassenverschillen. Achterkleindochter Maartje Duin duikt in de verborgen dagboeken van haar overgrootmoeder. Beluister haar achtdelige podcast en ontdek de rijke verhalen.

Beluister de Podcast
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Zijn hooligans van alle tijden?


Vuurwerk op het veld gooien, met laserpennen in het gezicht van spelers schijnen of zelfs hele stadions vernielen. Een hooligan is iemand die zich misdraagt bij een sportwedstrijd. Meestal gebeurt dit in groepsverband en vaak bij voetbalwedstrijden. Is dit iets van alle tijden? Bekijk het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 2 juni 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Sinds deze week is de film 'Maria Montessori' in de bioscoop te zien. Daarin wordt een onderbelicht deel van haar leven getoond: wat deed Maria vóórdat ze haar revolutionaire onderwijsmethode ontwikkelde? Joke Verheul van de internationale Montessori vereniging AMI bekeek de film en is te gast.

Verder in OVT
- Meisjes van de Goede Herder
- Waarom we Europeaan zijn
- De Rode Lijn
- Boeken met Sanne Frequin
- De column van Nelleke Noordervliet
- Het Spoor Terug: Het probleem de wereld in. 50 jaar Blijf van m'n lijf


Vorige keer in OVT
- Ierland en de Palestijnen
- Het verleden van de adoptiekwestie
- De succesvolle emancipatie van de nerd
- Het mysterie van de piramides
- Boeken met Annelien de Dijn
- De column van Abdelkader Benali
- Het Spoor Terug: Missie Madurai
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.