Oost- en West-Europa zijn verenigd! Maar is dit wel zo positief? Zie in de YouTube van deze week wat de val van de Berlijnse muur betekende voor het verloop van de EU. Verder twee afleveringen! Het verhaal van de gebroeders Koeman tijdens het EK van 1988 én de uitzending over uitbuiting door koppelbazen. Verder in deze nieuwsbrief: De Europese School, Sjors en Sjimmie, Wetenschapsvrouwen en meer…
 
 

Hoe 10 landen in één keer bij de EU kwamen
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Hoe 10 landen in één keer bij de EU kwamen


 
1989, de val van de Muur. Miljoenen Oost-Europeanen kijken hoopvol naar het Westen. Daar lonkt vrijheid en welvaart. Een uitbreiding van de EU ligt voor de hand. Maar is dat een goed idee?
 
Bekijk online
 

Koeman en Koeman
Zondag 2 juni 22.05 NPO1

Koeman en Koeman


 
Twee broers die het beiden tot profvoetballer schopten. Erwin en Ronald Koeman waren van jongs af aan al in de ban van voetbal en wilden net als hun vader in de grote stadions spelen. Bij het EK van 1988 mochten zij in München voor het Nederlands elftal samen spelen, waar zij geschiedenis schreven. Kijk deze zondag de aflevering op NPO1, of via de link…
 
Bekijk de aflevering
 

Illegaal en onderbetaald
Vrijdag 31 mei 22.15 NPO2

Illegaal en onderbetaald


 
De tijd van illegale en onderbetaalde arbeid is voorbij. Of toch niet? Een nieuwe Andere Tijden Special trekt de vergelijking met de jaren 80 en 90. Nu heb je uitzendbureaus die arbeidskrachten uit Bulgarije en Roemenië soms zonder CAO naar het Westland sturen. Vroeger had je koppelbazen die hun eigen zakken vulden door illegale Turkse arbeidskrachten onder te betalen. Kijk vanavond in deze aflevering hoe arbeidsmigratie en uitbuiting van alle tijden is en niet van andere tijden.
 
Meer informatie
 

Het vergeten EK van 1980
 
Enthousiast en met goeie moed ging het Nederlands elftal voor het EK van 1980 naar Italië. Maar achter de schermen ging alles fout. Kijk via de link hoe het erbarmelijke spel zo kon verlopen.

Het vergeten EK van 1980

 

Artikelen

Het Europese Onderwijs
 

Het Europese Onderwijs

 
 
Kritiek op de EU is de laatste jaren toegenomen. De Europese Unie wordt in toenemende mate gezien als last. Extra wetgeving, toegenomen bureaucratie, wet- en regelgeving over klimaat, landbouw en migratie opgelegd van bovenaf én het kost ons veel geld. Allemaal argumenten die de laatste jaren veelvoudig genoemd worden. Aan de andere kant wordt ook beweerd dat het de continentale verstandhouding in stand houdt, de internationale handel bevordert en deze supranationale ‘grootvader’ belangrijk is om grensoverschrijdende problemen aan te pakken. Op de zogenaamde ‘Europese School’ werd deze kant vaker belicht. Ken jij iemand die op de Europese School heeft gezeten? De Europese identiteit heeft het de alumna Margit Kröner in ieder geval meegegeven. Bovendien voelt Margit zich zelfs meer Europeaan dan Nederlander. Bij een ruzie met Franse kindjes mocht Margit niet zeggen: ‘De Fransen doen vervelend’ maar ‘Je mag zeggen: Jean Pierre en Sophie doen vervelend.’ Zo werden internationale vooroordelen in de kiem gesmoord. De Europese School werd door Andere Tijden uitvoerig onderzocht. Zal er in de toekomst nog vraag zijn naar dit onderwijstype? De verkiezingsuitslagen van vandaag zullen bepalend zijn.
 
Bekijk de aflevering
 

Het water stond ons aan de lippen

Het water stond ons aan de lippen

In Zuid-Duitsland hebben overstromingen geleid tot ondergelopen kelders, overspoelde snelwegen en doden. Tijdelijk barrières, evacuaties en reddingsacties bleken niet overal genoeg bestand te zijn tegen de kracht van moeder aarde. Wellicht krijg je een flashback naar onze Watersnoodramp in 1953, of naar de overstromingen in Limburg en onze buurlanden in 2021. Eén zekerheid is dat overstromingen vaker gaan plaatsvinden, en dat wij ook in Nederland beter bestand moeten gaan zijn tegen deze crises. Beter bestand tegen het algemeen hogere waterpeil en de extreme regen. De afleveringenreeks 100 jaar Watersnood in Beeld laat zien hoe Nederland overstromingen heeft overwonnen en haar relatie met water heeft versterkt.

Bekijk de afleveringen
Onderwijzende stripfiguren

Onderwijzende stripfiguren

Lees jij ‘m nog wel eens? Vandaag is het precies 90 jaar geleden dat Donald Duck voor het eerst verscheen in de Disney- cartoon The Wise Little Hen. Sindsdien is het een hit in verschillende landen, waarbij de strip over de guitige witte eend misschien ooit cultureel erfgoed wordt. Donald Duck, Sjors en Sjimmie en Suske en Wiske staan allen bekend als kinderstrips met ook volwassen thematiek. Maatschappelijke thema’s en sociaal-economische verhoudingen worden blootgelegd in een jasje van avontuur. Iets waar kind en volwassene nog iets van opsteken. In Witte Sjors en zwarte Sjimmie achterhaalt Andere Tijden hoe het raciale element van deze stripseries zich ontwikkeld heeft over de jaren. Sjimmie evolueerde van krompratend ’n*gertje’ tot een hippe tienerjongen die gelijkwaardig is aan zijn witte vriendje.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Friese Kunstenaar Christoffel

Friese Kunstenaar Christoffel

Christoffel Bisschop. Een prestigieuze Friese kunstenaar uit de 19de eeuw. Ken jij hem? Hij valt in het rijtje van vergeten kunstenaars, maar was in zijn tijd een grote naam. Omringd door koninklijke kringen en vergeleken met zijn voorgangers Rembrandt en Vermeer, is deze Fries met name bekend vanwege zijn krachtige kleurgebruik en lichteffecten. Het Fries Museum verkondigt een prachtige tentoonstelling over het leven van kunstenaarskoppel Christoffel en Kate Bisschop.

Krantenstrips
 
Alles voor de Wetenschap

Alles voor de Wetenschap

Onbekende vrouwelijke wetenschappers. Het is een gegeven dat onderzoek óver vrouwen onderbelicht is. Schokkenderwijs was onderzoek ván vrouwen ook onderbelicht. De podcastserie Alles voor de Wetenschap verdiept zich in de levensverhalen van vijf van deze wetenschapsvrouwen. Wat dreef hen? Welke obstakels ondervonden ze in de masculiene wetenschapscultuur van toen? Zet 23 juni in je agenda en beluister de rijke verhalen.

Beluister de Podcast
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe is de Europese Unie ontstaan?


Deze week stemmen burgers in verschillende Europese landen voor de nieuwe leden van het Europees Parlement. Ontdek in deze story van NPO Kennis waarom Europese landen zijn gaan samenwerken en hoe uit deze samenwerking uiteindelijk de Europese Unie is ontstaan.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 9 juni 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Een vrouw werd deze week gespietst door een bizon in een 'National Park' in Amerika. De confrontatie tussen mens en bizon lijkt vaker voor te komen en past in een roerige geschiedenis: de bizon werd eerst tot het randje van uitsterven gebracht, en verenigt nu als nationaal symbool van de VS. Noord Amerika-correspondent Casper Thomas bezocht de bizon-reservaten en is te gast.

Verder in OVT
- De AfD en Oost-Duitsland
- De toekomst van het verleden
- 100 jaar Giacomo Matteotti
- de column van Micha Wertheim
- Boeken met Nadia Bouras
- en meer…

Vorige keer in OVT
- Meisjes van de Goede Herder
- Waarom we Europeaan zijn
- De Rode Lijn
- Boeken met Sanne Frequin
- De column van Nelleke Noordervliet
- Het Spoor Terug: Het probleem de wereld in. 50 jaar Blijf van m'n lijf
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.