NT e-mail
 
19-05-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Expeditie lift mee op gouden winsten air en sea
 
Ofschoon de zeevrachtexpediteurs via branche-organisaties als de Clecat klagen over de superwinsten die de rederijen elke maand opstrijken, bereikten ook hun eigen mondiale omzet vorig jaar recordhoogtes. En zoiets geldt ook voor branchegenoten in de luchtvracht. Aan schaarste in de lucht- en zeevracht blijken de expediteurs goed verdienen, laat een onderzoek van de Britse vrachtconsultant...
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
Containeroverslag Hamburg licht omhoog ondanks Rusland-effect
 
De haven van Hamburg heeft de totale goederenoverslag in het eerste kwartaal van het jaar ten opzichte van vorig jaar met bijna 3% zien dalen tot 31,2 miljoen ton. De containeroverslag steeg nog wel licht, met een kleine 2% tot 2,2 miljoen teu.
 
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
Kühne wil groter belang in Lufthansa
 
Duitse transportmiljardair Klaus-Michael Kühne heeft zijn belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verhoogd naar meer dan 10% en opteert voor meer aandelen en een plek in de toezichtraad van het luchtvaartconcern indien een zetel wordt aangeboden.
 
 
 
#
 
ProRail: spoorontwikkeling blijft achter door geldtekort
 
ProRail laat aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten dat de financiële middelen die nu beschikbaar zijn waarschijnlijk niet voldoende zullen zijn om aan alle ambities die aan het spoorvervoer gesteld worden te voldoen. De spoorbeheerder waarschuwt voor ‘flinke consequenties’ en raadt het ministerie aan om financiële keuzes opnieuw af te wegen.
 
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Deense winkelketen Flying Tiger sleept DSV voor rechter
 
De grote Deense winkelketen Flying Tiger Copenhagen heeft recent een rechtszaak aangespannen tegen de grote expediteur DSV voor een driecijferige miljoenenbedrag in Deense kronen, meldt het Deense zakenblad Boersens. Dat komt neer op een minimale claim van 13,5 miljoen euro.
 
 
 
#
 
Schip schept plastic soep uit zee en maakt er waterstof van
 
Er ligt een innovatief schip op de tekentafel dat plastic soep uit zee kan scheppen en het afval meteen kan omzetten in waterstof; schone energie die vervolgens aan wal kan worden afgeleverd. Het plasticsoepschip is een project van het New Yorkse bedrijf H2-Industries, aanbieder van opslag- en transportoplossingen voor duurzame energie, en het Hamburgse ingenieursbureau...
 
 
 
#
 
Italië wil aandeel vrachtvervoer per spoor in tien jaar verdubbelen
 
In de komende tien jaar gaat de nationale spoorwegmaatschappij van Italië, Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group), 190 miljard euro steken in transport, waarvan 160 miljard euro wordt besteed aan infrastructuur. Met de investering moet het vrachtvolume dat per spoor wordt vervoerd, worden verdubbeld per 2031.
 
 
 
#
 
Laat verlader niet de dupe worden van hogere kosten voor ProRail
 
ProRail kondigde deze week aan dat de gebruiksvergoeding voor het spoor in 2023 met 12% stijgt door inflatie. De spoorbeheerder zou met hogere kosten te maken krijgen en daardoor niet anders kunnen dan de gebruiksvergoeding te verhogen. De vraag is echter welke gevolgen dit heeft voor de modal shift.
 
 
 
#
 
Cruiseschepen kunnen gebruikmaken van walstroom bij Port of Zwolle (brand story)
 
Het aantal cruiseschepen dat aanlegt aan de kade in Kampen, onderdeel van Port of Zwolle, is in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld. Dit jaar staan er zo’n 200 boekingen in de agenda, voor 2023 worden zelfs 300 schepen verwacht. De cruises kunnen emissievrij en geruisloos in Kampen terecht, hun komst heeft de aanleg...
 
 
 
#
 
Voorkom Schiphol-infarct
 
De chaos op Schiphol rond de meivakantie kan niemand ontgaan zijn. Lange rijen wachtende reizigers door een tekort aan beveiligers. Een stevige post-corona groei van het aantal passagiers werd zeker verwacht, maar de luchthaven lijkt daarbij het risico van personeelstekorten flink onderschat te hebben.
 
 
 
#
 
Grensoverschrijdende pijpleiding voor waterstof in North Sea Port
 
Er komt een grensoverschrijdende verbinding van waterstofnetwerken in North Sea Port. Deze verbinding zal de bedrijven in het zestig kilometer lange havengebied van waterstof voorzien; van Vlissingen en Terneuzen in Nederland tot in Gent in België. Gasunie, Fluxys en North Sea Port hebben hierover afspraken gemaakt.
 
 
 
#
 
KLM-topman Elbers naar Indiase maatschappij IndiGo
 
KLM-topman Pieter Elbers gaat leiding geven aan de Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo. Hij neemt per 1 oktober het roer over bij de grootste maatschappij van India van vertrekkend topman Ronojoy Dutta.
 
 
 
POLL
 
  We krijgen eeuwig spijt van het afschieten van de super-ecocombi.  
 
 
stem Ja, we moeten er alles aan doen om CO2 te besparen
stem Nee, de super-ecocombi is niet geschikt voor de Nederlandse wegen
stem Ja, in andere landen kan het toch ook?
stem Nee, er was in de markt toch al weinig interesse voor
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam