EXPOO - blijf helemaal bij!
View this email in your browser
Nieuwsbrief
15 april 2021


EXPOO is kennis verzamelen en delen,
bijleren en uitwisselen
 
 
  • Vrijdag 23 april is Radio EXPOO helemaal gewijd aan 'samenwerken om aanstaande ouders te ondersteunen'. Een kind krijgen, het betekent een grote verandering. In deze fase van het leven maken heel wat hulpverleners en ondersteuners hun opwachting in gezinnen. Hoe kunnen deze professionals samenwerken om (aanstaande) ouders beter te ondersteunen? Samen met onze centrale gast en inspirerende praktijkverhalen bezorgen we je een boeiende en muzikale lunchpauze tussen 12 en 13 uur! Meer info op de EXPOO website of in het Facebook event.
  • Het inspiratiepakket 'Samen lokaal verschil maken voor gezinnen, kinderen en jongeren' wil je gids zijn om lokaal geïntegreerd samen te werken en zo meer impact te krijgen. Met een praktijkgericht kader en een stappenplan heb je heel wat materiaal om samen met partners een betekenisvol pad uit te werken.
  • EXPOO werkt samen met partners aan een kwaliteitskader voor perinataal groepsaanbod. Gezien het succes van de eerste train-de-trainer over het draaiboek voor het organiseren van prenatale groepsbijeenkomsten, is er op 4 mei van 9u30 tot 12u30 een nieuwe sessie. Je kan nog inschrijven. De training is gratis. 
  • Splinternieuw in het vormingsaanbod: Online communiceren in gezins- en opvoedingsondersteuning. EXPOO ontwikkelde samen met Arteveldehogeschool – sociaal werk dit uitgebreide pakket. Het helpt om goede keuzes te maken en jouw competenties te versterken in de online en blended communicatie met ouders. Er zijn 8 modules. Module 1, op dinsdag 11 mei van 10 tot 12 uur, heeft het over het kader voor online ondersteunen van gezinnen. We raden aan om deze module als basis zeker te volgen. De 7 volgende modules gaan telkens in op een andere manier van online communiceren met gezinnen. Je stelt zelf je ideale pakket samen met de verschillende modules.
  • Ook nieuw in het vormingsaanbod: Werken met vrijwilligers in een Huis van het Kind. Veel Huizen van het Kind werken samen met vrijwilligers. Vrijwilligers motiveren en coachen, de inzet van vrijwilligers in een samenwerkingsverband en meer oog voor het plezier van deze medewerkers van onschatbare waarde: dit alles komt aan bod tijdens deze driedaagse online training. Er zijn nog enkele vrije plaatsen.
    Data: dinsdag 11 mei,  dinsdag 18 mei en donderdag 20 mei 2021.
  • Themapagina in de kijker! Onze themapagina's willen Huizen van het Kind en partners informeren en inspireren om te gebruiken in hun eigen werking. We brengen er belangrijke inzichten samen en tonen de weg naar relevante links, tools en methodieken. Deze maand: Online dienstverlening.  Ging je ermee aan de slag? Toevoegingen of andere feedback? Laat het ons weten! 
  • EXPOO wil haar e-learning module “Wegwijs in opvoedingsondersteuning” updaten en verruimen naar ouderschap, opvoedings- en gezinsondersteuning. We doen daarvoor beroep op vijf studenten pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, die hier hun bachelorproef over maken. Om de update af te stemmen op de noden van het werkveld, vragen de studenten input via deze korte vragenlijst.
  • Op maandag 26 april vindt de inspiratiedag van Leerbuddy Vlaanderen plaats. Onder de titel 'Leersprongen maken' brengen ze verschillende partners samen om te kijken hoe we leerlingen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. EXPOO en onderzoekscentrum EQUALITY (HOGent) verzorgen een deelsessie op deze studiedag. Zij brachten het aanbod aan initiatieven die studie- en gezinsondersteuning bieden in kaart en maakten een praktijkbeschrijving van dit aanbod. Tijdens de workshop stellen we de resultaten van dit gezamenlijk project leer- en gezinsondersteuning voor, met gelegenheid tot gesprek.  
  • De Week van de Groeilamp komt met rasse schreden dichterbij. Een van de grote pijlers zijn de deelkaartjes. Een schitterende manier om ouders een hart onder de riem te steken en hen aan te moedigen dat ook voor anderen te doen. De 'echte' kaartjes worden verdeeld vanaf 22 april. Je kan de kaartjes al bekijken op de website. Bestellen kan vanaf dinsdag 20 april. Ook online kunnen ouders kaartjes versturen. De digitale versies zijn beschikbaar vanaf 23 april. Vergeet ook het uitgebreid webinar-aanbod niet verder bekend te maken!
 
 


Nieuwe opvoedinformatie
 
  • Groeimee.be is opgenomen in Onlinehulp-apps, de appstore die tegen zomer 2021 minstens 80 toegankelijke, betrouwbare en privacyveilige apps rond welzijn en geestelijke gezondheid groepeert. Er bestaan heel wat kwaliteitsvolle tools om online hulp te bieden, maar hulpverleners kennen ze niet genoeg. Dit initiatief van Netwerk Onlinehulp Vlaanderen geeft hulpverleners en burgers een tool in handen om apps en websites te leren kennen en de kwaliteit ervan in te schatten. Ook gezinnen kunnen de appstore gebruiken op zoek naar zinvolle ondersteunende tools gericht op gezondheid en welzijn willen werken. Wil je feedback geven op de appstore of op de apps en websites die erin zijn opgenomen? Of wil je zelf een app doorgeven? Dat kan via de website!
  • Thema's in de kijker:

Nieuwe publicaties
 

Nieuws van onze partners
 
  • Nieuwe projectoproepen:
    • Het Kinderarmoedefonds verleent steun aan een gericht aantal innovatieve en langlopende lokale projecten die uitsluiting van kansarme kinderen en hun gezinnen tegengaan en die een meerwaarde bieden tegenover de bestaande diensten en projecten. Dit in strijd tegen de kinderarmoede. Deze oproep heeft als focus de noden van eenoudergezinnen in armoede zodat hun kinderen (0 tot en met 3 jaar) met gelijke kansen hun leven kunnen starten. Deadline indienen: 25 mei.
    • Projectoproep vrije tijd van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties: de Vlaamse Regering trekt 3 miljoen euro extra uit om kinderen en jongeren in kwetsbare situaties beter te ondersteunen. Via een projectoproep kunnen organisaties tot 200.000 euro steun krijgen. Meer bepaald komen projecten in aanmerking waarbij minstens 3 verenigingen samenwerken en die focussen op een vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren. Deadline indienen: 21 mei.
  • Jaarverslagen:
  • Interessante bijleermogelijkheden:
    • De online Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen scherm en pint bij je thuis. Twee gepassioneerde sprekers en een moderator die vragen van luisteraars inbrengt, dat is het recept. Op 20 april is het thema 'Opvoeding, alles onder controle?'  
  • De website over het Groeipakket kreeg een update. Je vindt er o.a. een overzicht van alle tegemoetkomingen in het Groeipakket, een uitgebreide FAQ en een rubriek voor professionals met informatie over de ondersteunings- en samenwerkingsmogelijkheden.
  • VBJK lanceert in het najaar een volledig nieuw Vlaams tijdschrift voor iedereen die werkt met kinderen. Het oude KIDDO, een samenwerking met Nederland, verdwijnt. Ondertussen is ook de naam onthuld: Kindertijd! Het wordt een blad voor en door begeleiders van jonge kinderen. Een magazine over een job waarin mensen ‘tijd maken voor kinderen’, maar ook over de ‘tijd die kinderen doorbrengen als ze jong zijn (ook en vooral in de opvang)’. 
  • Woensdag 21 april is het buitenspeeldag. Zeker in coronatijden een gelegenheid om het plezier en belang van buitenspelen extra in de kijker te zetten! 
  • 100 jaar Gezinsbond is een gelegenheid om vooruit te kijken en te dromen. Van een kindvriendelijke samenleving bijvoorbeeld. Deze bevraging (die tot stand kwam met de steun van Opgroeien) peilt naar jouw toekomstwensen en prioriteiten om een kindvriendelijke samenleving te realiseren. We zoeken samen naar wat nodig is om een kind gezond en veilig te kunnen opvoeden. Deelnemen vraagt een kwartiertje van je tijd. 
www.expoo.be
www.groeimee.be
 info@expoo.be
 Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel
   
 
Twitter
Facebook
Website






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
EXPOO · Hallepoortlaan 27 · Brussels 1060 · Belgium