EXPOO - voor een 2020 vol frisse ideeën!
View this email in your browser
Nieuwsbrief
16 januari 2020

EXPOO is kennis verzamelen en delen,
bijleren en uitwisselen
 
  • In maart organiseren EXPOO, Opgroeien en VVSG in elke provincie een Huizen-on-tour-dag. 
    Schrijf je in voor deze boeiende dag! Je wordt getrakteerd op een ontbijt met pistolets en inspirerende beleidsverhalen. Daarna ga je op bezoek bij drie Huizen van het Kind in je provincie. Je ontvangt ook het gloednieuwe magazine '5 jaar Huizen van het Kind’ .
  • Ook dit jaar bieden we regelmatig een fold-up meeting aan, die je online kan volgen vanop je eigen pc. Op 18 februari van 13 tot 14 u spreken we met Frank Wouters en Aura Van Liefferinge, juristen bij Opgroeien, over beroepsgeheim. Heb je een vraag over dit onderwerp, bezorg ons die voor 27 januari. Feedback over het concept van de fold-up kan je nog steeds kwijt in het evaluatieformulier. Zo kunnen wij optimaal rekening houden met jullie noden en vragen. 
  • Voor de Week van de Opvoeding werken we samen met Gezinsbond en VCOK een mooi aanbod uit. Ben je op zoek naar een lezing, workshop of een andere activiteit die aansluit op het thema 'Opvoeden is geen wedstrijd', hou dan de nieuwsbrief van de Week van de Opvoeding in de gaten. Op 23 januari ontdek je wat we voor jullie in petto hebben. 
  • Het voorjaar barst van de boeiende vormingen. 
    • Op donderdag 5 maart gaat de vorming 'Communiceren met ouders' over hoe je kan praten met ouders over het opvoeden van hun kind, ook al ben je geen opvoedexpert. Wat kan je zeggen en doen, hoe kan je luisteren, welke vragen kan je stellen om een betrouwbare steunbron te zijn?
    • Tweedaagse train-de-trainer op 9 en 16 maart 'Eerste Hulp bij emoties van tieners': gebaseerd op de principes van de zelfdeterminatietheorie ontwikkelde EXPOO in samenwerking met Universiteit Gent een reeks van vier ouderbijeenkomsten waarin ze leren hoe ze tieners helpen om met emoties om te gaan. Deze vorming biedt je alles om deze ouderavonden zelf te organiseren.
    • Op vrijdag 20 en dinsdag 24 maart is er de vorming 'Pedagogisch adviseren': een tweedaagse training met een mix van theorie en praktijk. Je krijgt ruimschoots de mogelijkheid om het geleerde te oefenen in een veilige omgeving.                                  


Nieuwe opvoedinformatie
 
  • Thema's in de kijker deze maand:
  • Elke week verandert de startpagina van Groeimee.be en zetten we een ander thema in de kijker. Wil je daarop inspelen en zo ouders en opvoeders regelmatig kwaliteitsvolle informatie over opvoeden en opgroeien aanbieden? Je vindt het overzicht van de timing op de website. Via de Facebook pagina kan je makkelijk berichten delen.                                      

Nieuwe publicaties
 
  • E-learning pakket polarisatie: Kennisplatform Integratie en Samenleving (NL) ontwikkelde een digitaal leerpakket voor professionals en beleidsmakers om polarisatie te herkennen, aan te pakken en te voorkomen.
  • Verslag traject 'Elk gezin gezond': vijf Huizen van het Kind liepen in 2019 een traject met Vlaams Instituut Gezond Leven, Sensoa en VAD over gezondheidsbevordering voor iedereen, volgens de principes van proportioneel universalisme. Hun bevindingen lees je in het verslag.      

Nieuws van onze partners
 
  • Kind en Gezin lanceerde het nieuwe magazine 'Kruiper', voor alle ouders met een baby tussen 3 en 12 maanden. Een blad voor en door ouders, met naast heel wat informatie over deze fase van je kind, ook boeiende verhalen van ouders. Gratis bestellen kan via deze link.  
  • Iedereen Leest organiseert op 11 februari een studiedag over leesbevordering: een conferentie om het debat rond leesplezier en leescompetenties positief te voeden en het belang van leesbevordering onderstrepen
  • Projectoproep ‘PC Solidarity’ van DigitalForYouth.be, beheerd door de Koning Boudewijnstichting: tot 27 februari kan je een project indienen rond 'Ontwikkelen van de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren'. Je project moet inspelen om het verminderen van de ongelijkheid rond de toegang tot/en het gebruik van digitale technologieën. 
  • In 2019 liep binnen Arteveldehogeschool Gent het Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 'Sparkles' (Shared Parenting: Knowledge, Leverages, Experiences & Strategies). Men onderzocht hoe de beschikbare hulpbronnen rond scheiding toegankelijker konden worden voor gezinnen. Het resultaat is de scheidingskoffer, een online tool die (groot)ouders, kinderen en professionals wegwijs maakt in het aanbod.                              
www.expoo.be
www.groeimee.be
 info@expoo.be
 Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel
   
 
Twitter
Facebook
Website






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
EXPOO · Hallepoortlaan 27 · Brussels 1060 · Belgium