Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

27 september 2021

RaadsMail

Terugblik raadsavond 21 september 2021

In deze extra RaadsMail leest u een terugblik op de raadsvergadering Het Besluit van 21 september. Tijdens deze vergadering nam de raad onder andere het besluit dat er een lift in de parkeergarage Stadhuisplein komt. En de raad nam een motie aan over een 'duidelijke autoluwe binnenstad'. Verder: een Koninklijke Onderscheiding voor Ben Stoelinga (Amersfoort2014). Dit nieuws werd bekendgemaakt tijdens de raadsavond.

Inhoud

 
Terugblik raadsavond 21 september
Foto Vermeerzaal

Bij de raadsavond op 21 september waren 34 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren: Nour Said Belkasmi (D66), Ralph Langendam (BPA), Gerrit van Nieuwenhuizen (VVD), Marc Smits (SP) en Hans van Wegen (BPA). Burgemeester Lucas Bolsius opende als voorzitter van de raad de vergadering en was voorzitter tijdens het agendapunt toelating en beëdiging raadslid. Vanwege andere verplichtingen nam daarna de vicevoorzitter van de raad, Ben van Koningsveld, de voorzittershamer over.

Actualiteitenraad
Voorafgaand aan de raadsvergadering Het Besluit was de Actualiteitenraad. Rob Smulders (PvdA) stelde vragen over de dreiging van uitzetting van twee kinderen die in het AZC in Amersfoort verblijven. Smulders vroeg of het college op de hoogte is van de uitzettingsprocedure van deze kinderen en of er contact geweest is met de kinderen. Verder vroeg hij of het college bereid is om een bemiddelende rol te vervullen met betrekking tot het voorkomen van de uitzetting van deze kinderen die al sinds 2016 in Nederland verblijven.
Burgemeester Lucas Bolsius zei onder andere: “(…) in de zomer is er via RTV Utrecht aandacht gevraagd voor dit gezin en deze twee kinderen. Er is toen een petitie gestart om deze twee kinderen en de moeder in Nederland te houden. (..) Het gezin is nog in een procedure en kan niet worden uitgezet op dit moment. (..) Dat de situatie schrijnend is, is absoluut waar. Ja, het heeft onze aandacht, we zitten er bovenop.”

U kunt de Actualiteitenraad terugkijken via YouTube.

Koninklijke Onderscheiding voor Ben Stoelinga
Ben Stoelinga (Amersfoort2014) heeft voorafgaand aan de raadsavond een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Tijdens de vergadering werd een filmpje getoond. Voor meer informatie: zie het kader hieronder.

Ordevoorstellen
Op verzoek van raadslid Marjolein Perdok (D66) werden de behandeling van de CDA-motie Vreemde eend in de bijt en de VVD-motie: Als een vis in het water van de agenda gehaald. Dit waren moties die niet bij raadsvoorstellen horen. De raad stemde in met deze voorstellen (de raad gaat over de eigen agenda.) Raadslid Noëlle Sanders (Lijst Sanders) gaf aan motie Goed verloop van het co-creatieproces Behoud Park Schothorst niet in te dienen. Dit agendapunt werd daarom van de agenda gehaald.

Waarover besloot de raad?
De raad nam besluiten over tien raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besloot de raad over twee moties die niet bij een raadsvoorstel horen. 

Toelating en beëdiging nieuw raadslid Amersfoort2014
Bij Amersfoort2014 kwam door het vertrek van Ben Stoelinga een zetel vrij. In de Kieswet staat dat de kandidaat die – na de gekozen raadsleden – bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen het hoogst op de lijst van de betreffende fractie stond, gevraagd wordt de zetel te aanvaarden. Als diegene nee zegt dan wordt de volgende op de lijst gevraagd. Jan Gerritsjans heeft besloten de zetel te aanvaarden en werd daarmee benoemd. De gemeenteraad controleerde daarna of de kandidaat voldoet aan de vereisten, met de zogenaamde geloofsbrieven. Dit was het geval. Daarom werd Gerritsjans toegelaten tot de gemeenteraad. Hij werd door de burgemeester beëdigd en legde de belofte af. Zie het raadsvoorstel.

Regiovisie ‘Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp’
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg werken in de regio Amersfoort samen op het gebied van specialistische jeugdhulp. In de regiovisie Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp (2021-2026) staat hoe regionaal wordt samengewerkt als het gaat om regels, beleid en inkoop van hulp. De raad stelde deze regiovisie vast.

Bij dit raadsvoorstel zijn drie moties aangenomen. Met de motie Regiovisie (CDA) zei de fractie dat het werken met één zorgpartij grote nadelen kan hebben op het gebied van zorgcontinuïteit, lokaal aanbod, kleinschalige aanbieders, identiteitsgebonden specialistische zorg, keuzevrijheid en oplopende wachtlijsten. De fractie droeg het college op om op geen enkele wijze met deze regiovisie voor te sorteren op één aanbieder per taakgebied/perceel.

De raad nam deze motie aan met 27 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Dillian Hos (GroenLinks) heeft per abuis niet gestemd (zij had voor willen stemmen).

Ook werd de motie Niets voor de jeugd, zonder de jeugd (GroenLinks, Lijst Sanders, Amersfoort2014 en CDA) behandeld. De fracties zeiden dat nog niet is vastgelegd op welke wijze ervaringsdeskundigen worden betrokken bij de aanstaande inkoop van jeugdhulp in de regio Amersfoort en dat de inbreng van jongeren waardevol is. Daarom vroegen de fracties het college om bij de komende aanbesteding voor specialistische jeugdhulp ervaringsdeskundige jongeren te betrekken.

De raad nam deze motie aan met 29 stemmen voor en 5 tegen (VVD).

Ten slotte werd de motie Wijkteam blijft regisseur (ChristenUnie, Lijst Sanders en Amersfoort2014) aangenomen. De fracties vroegen het college onder andere om de procesregierol voor het hele gezin te houden bij het wijkteam of lokale team, ook als een gezin(slid) wordt overgedragen aan een door de gemeente gecontracteerde zorgpartij. En om het wijkteam betrokken te houden bij de uitvoering van de zorg.

De raad nam deze motie aan met 30 stemmen voor en 4 tegen (D66).

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 33 stemmen voor en 1 stem tegen (SP).

Regiovisie ‘Samen in de wijk
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg werken ook samen op het gebied van hulp en ondersteuning voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. In de regiovisie ‘Samen in de wijk – de doorontwikkeling van ondersteuning met noodzakelijk verblijf’ staat onder andere op welke onderdelen zij samenwerken en wat zij willen bereiken. De raad stelde ook deze regiovisie vast.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties aangenomen. Buurtcirkel (GroenLinks, Lijst Sanders, ChristenUnie, PvdA en Amersfoort2014): de fracties constateerden dat cliënten die uitstromen uit een instelling voor ondersteuning met noodzakelijk verblijf regelmatig een beperkt of geen netwerk hebben. En dat verschillende andere gemeenten goede ervaringen opgedaan hebben met 'buurtcirkels'. Buurtcirkels kunnen helpen bij onder andere het opbouwen van een netwerk, het bestrijden van eenzaamheid en het bevorderen van de zelfstandigheid. Daarom vroegen de fracties het college om te onderzoeken hoe buurtcirkels een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het netwerk van cliënten.

De raad nam deze motie unaniem aan.

Ook de motie Niemand tussen wal en schip (ChristenUnie en Lijst Sanders) werd aangenomen. De fracties vroegen het college om vast te blijven houden aan het principe dat niemand tussen wal en schip valt en dus vast te blijven houden aan een persoonsgebonden aanpak, waarbij eerst naar de persoon wordt gekeken en daarna pas wordt bepaald welke situatie wenselijk is en welk aanbod geschikt is.

De raad nam deze motie aan met 25 stemmen voor en 9 tegen (VVD en D66).

De raad nam dit raadsvoorstel aan aan met 33 stemmen voor en 1 stem tegen (SP).

Aanvraag krediet voor lift parkeergarage Stadhuisplein
Het college stelde voor dat er een liftinstallatie komt in de parkeergarage op het Stadhuisplein om de toegankelijkheid te verbeteren. En vroeg daarom de raad om eenmalig € 500.000 beschikbaar te stellen. Het college wil dat bedrag terugverdienen door de huur voor de beheerder van de parkeergarage te verhogen. Er werden twee amendementen behandeld die de raad beide aannam. Daarna nam de raad het raadsvoorstel aan met gewijzigd raadsbesluit (door de aangenomen amendementen). 

Met amendement Toegankelijk voor iedereen (DENK en Lijst Sanders) vroegen de fracties het college om bepaalde voorwaarden, zoals veiligheid en parkeergemak, te verbinden aan de investering voor de lift die de toegankelijkheid binnen de garage verbeteren. Zij vinden het namelijk belangrijk dat er aanpassingen binnen de parkeergarage gedaan worden om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. En dachten hierbij aan onder andere bredere parkeerplaatsen en geen drempels.

De raad nam dit amendement aan met 19 stemmen voor (CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 15 tegen (VVD, D66 en GroenLinks).

Met het amendement Parkeren, ook als iemand de lift niet in durft (CDA, Amersfoort2014 en ChristenUnie) vroegen de fracties in aanvulling op de realisatie van de liftinstallatie de nu vijf aanwezige parkeerplaatsen voor mindervalide op het Stadhuisplein te behouden. De fracties gaven aan dat Amersfoort een toegankelijke stad wil zijn voor iedereen, in het bijzonder voor mensen die mindervalide zijn, een rollator moeten gebruiken, een kinderwagen bij zich hebben of om een andere reden lichamelijk niet of moeilijk in staat zijn trappen te lopen. Ook verklaarden de partijen dat niet iedereen van een liftinstallatie gebruik durft te maken, vanwege uitval van de installatie en zij bang zijn (langdurig) vast te komen zitten.

De raad nam dit amendement aan met 27 stemmen voor en 7 tegen (Dekker (VVD) en GroenLinks). VVD stemde verdeeld (vier stemmen voor, één stem tegen).

De raad nam dit raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit) aan met 31 stemmen voor en 3 tegen (Amersfoort2014).

Losse moties
Er werden twee moties behandeld die niet bij een raadsvoorstel horen. De raad nam één motie over de autoluwe binnenstad aan en verwierp de andere motie.

De fracties VVD, GroenLinks, D66PvdA, ChristenUnie en CDA vroegen het college met de motie Duidelijke autoluwe binnenstad om zo snel mogelijk met een oplossing te komen voor het fout inrijden van de autoluwe binnenstad, bijvoorbeeld door het verbeteren van de bebording. De fracties verklaarden dat de Amersfoortse binnenstad sinds begin 2021 autoluw is met als doel om het sluipverkeer te verminderen en dat dit inmiddels verminderd is. Maar dat auto’s nog steeds kunnen komen op plekken waar dat niet mag en dat er wekelijks veel waarschuwingen/boetes worden uitgedeeld aan automobilisten voor deze overtredingen. De fracties zeiden dat onder andere door de grote hoeveelheid uitzonderingen de bebording onduidelijk is en niet in één oogopslag te begrijpen is. Zij vroegen het college rekening te houden met de bereikbaarheid van de binnenstad (ook voor minder validen, ondernemers en hun bevoorraders). Ook vroegen zij om duidelijker aan te geven welke parkeerregimes gelden voor de verschillende delen van de binnenstad.

De raad nam deze motie unaniem aan.

De motie 3x is scheepsrecht (VVD) werd verworpen. De fractie zei dat er uit oude onderzoeken naar tijdelijke en/of sociale woningbouw op de Kop van Schothorst (tussen Baladelaan/Maatweg) bleek dat dit niet haalbaar was. Middensegment en/of koopwoningen vielen toen buiten de onderzoeksopdracht. De VVD vroeg het college om - vanwege de woningnood - de financiële haalbaarheid van de ontwikkeling van Kop van Schothorst - eventueel in samenhang met aangrenzende gebieden, zoals Kop van Isselt dat ontwikkeld wordt - opnieuw te onderzoeken.

De raad verwierp deze motie met 22 stemmen tegen (Dijkstra (D66), GroenLinks, CDA, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 12 voor (Bijlholt, Van Hamersveld, Perdok (D66), VVD en ChristenUnie). D66 stemde verdeeld (drie stemmen voor, één stem voor).

Andere raadsbesluiten
• Benoeming lid begeleidingscommissie juridische bijstand raad: Menno Fousert (Amersfoort2014): iedere fractie heeft het recht om één lid voor te dragen voor deze commissie. Namens Amersfoort2014 was Ben Stoelinga lid. Vanwege zijn vertrek uit de raad droeg Amersfoort2014 Menno Fousert voor. Zie het raadsvoorstelDe raad benoemde Fousert met 33 stemmen voor en 1 stem tegen (anoniem met stembriefjes). 
• Vaststelling bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Kop van de Hoef en Lichtpenweg 6: Hagedoorn Ontwikkeling wil op de locatie aan het einde van de Hoefseweg maximaal 600 woningen en 3500-4000 m2 kantoren bouwen. Daarvoor is een bestemmingsplan gemaakt en in procedure gebracht. In het bestemmingsplan is ook Lichtpenweg 6 opgenomen. Het college vroeg de raad het bestemmingsplan vast te stellen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 
• Vervroegde aanwijzing ingevolge artikel 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van de percelen gelegen binnen het plangebied Kop van Isselt te Amersfoort: het college wil Kop van Isselt veranderen van een werklocatie naar een woon-werkgebied. Maar nog niet alle grondeigenaren zijn in de samenwerking met de gemeente vertegenwoordigd. Er zijn signalen dat beschikbare grond aan anderen wordt doorverkocht voor prijzen die niet passen binnen de plannen die gemaakt worden. Door de Wet voorkeursrecht gemeenten toe te passen op alle percelen in het plangebied, kunnen de eigenaren niet meer vrij aan derden verkopen: de gemeente krijgt het eerste recht van koop. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van 248 woningen en 1000 m2 commerciële en maatschappelijke ruimten aan de Printerweg 1-55 in Hoefkwartier: ontwikkelaar FSD wil 248 woningen en 1000 m2 commerciële en maatschappelijke ruimten bouwen aan de Printerweg 1-55. Er komen drie tot zeven bouwlagen. Met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het bouwplan. Dit is nodig om de procedure voor een omgevingsvergunning te starten. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• Zienswijze Ontwerp eerste bestuursrapportage 2021 RUD Utrecht: de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht voert voor de gemeente Amersfoort en een aantal andere Utrechtse gemeenten taken uit op het gebied van milieuvergunningen en -handhaving. De RUD stelt een aantal begrotingswijzigingen voor. Het college stelde de raad voor om hier geen zienswijze (officiële reactie) tegen in te dienen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.

U kunt de vergaderavond terugkijken via Politiek Portaal. Via die link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). Het verslag en de besluitenlijst staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.

Koninklijke onderscheiding Ben Stoelinga (Amersfoort2014)
Zorg (Bron: Pixabay)

Ben Stoelinga (Amersfoort2014) heeft voorafgaand aan de raadsavond een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange verdiensten als gemeenteraadslid in Leusden en Amersfoort en zijn maatschappelijke verdiensten voor de stad. Tijdens de vergadering werd een filmpje van de uitreiking getoond. U kunt een korte versie van het filmpje bekijken op ons YouTube-kanaal. 

Ben Stoelinga begon zijn politieke carrière in 1986 voor Leusden ’85 en was daar vier jaar actief. Hij verhuisde naar Hoogland en trad in 2010 toe tot de Amersfoortse gemeenteraad voor de Burger Partij Amersfoort (BPA). In 2010 was hij korte tijd wethouder met de portefeuille onderwijs, jeugd en sport. Zeven jaar geleden kwam hij met voorkeursstemmen terug in de raad als lijsttrekker van de, mede door hem opgerichte, lokale partij Amersfoort2014. Per 21 september 2021 heeft Ben Stoelinga zijn functie als raadslid voor Amersfoort2014 neergelegd. Tijdens de raadsvergadering werd zijn opvolger, Jan Gerritsjans, toegelaten tot en beëdigd in de gemeenteraad.

Naast zijn raadslidmaatschap en zijn werk als rector zette Ben Stoelinga zich de afgelopen jaren op bijzondere wijze in voor Amersfoort en was onder andere actief op het gebied van de cultuur, sport, onderwijs (jongeren) en duurzaamheid. Zo organiseerde hij tientalle succesvolle Literaire Diners in Amersfoort en Hoogland en was hij voorzitter van de organisatie Nacht van de Literatuur Amersfoort en van de Marathon Amersfoort.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y