Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

29 juni 2020

RaadsMail

Extra De Ronde 2 juli

Op donderdagavond 2 juli is er een extra vergaderavond De Ronde. Vanaf 19.00 uur zijn er vijf vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden vergaderen die avond onder andere over de aanbesteding van de Westelijke Ontsluiting, de startnotitie voor het bestemmingsplan Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3) en de verlenging van de nachtopvang de Amergaard. 

Klik hier voor de agenda van 2 juli. U vindt hier alle vergaderstukken, waaronder de raadsvoorstellen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). 

U kunt deze vergaderingen (in verband met de RIVM-richtlijnen) niet bijwonen. U kunt de vergaderingen live volgen via internet. Zie agenda hieronder.

 
Agenda De Ronde 2 juli
Auto's (Bron: Pixabay)
19.00 uur Regierol gemeente Amersfoort bij aanpak schuldenproblematiek en armoede als gevolg van de coronacrisis
Deze vergadering is een initiatief van de PvdA-fractie. Verschillende instanties, zoals een woningcorporatie, de Voedselbank en schuldhulpverlening vertellen over de praktijk en over hoe zij omgaan met problematiek, ontstaan door corona. Denk daarbij aan extra faillissementen, werkloosheid, schulden en uithuisplaatsingen, soms in combinatie met gezondheidsklachten. De fractie wil met de andere raadsleden in gesprek over hoe de gemeente samen met de instanties kan optrekken om passende hulp en ondersteuning te bieden aan inwoners van de gemeente.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Aanbesteding Westelijke Ontsluiting

Deze Ronde-vergadering is een initiatief van Amersfoort2014, SP en Lijst Molenkamp. De fracties maken zich zorgen over het aanbestedingsproces van de aanleg van de Westelijke Ontsluiting. De kandidaten die zich kunnen inschrijven voor de aanbesteding hebben namelijk aangegeven dat zij het maximale bedrag niet haalbaar vinden.
Op 10 juni verscheen een raadsinformatiebrief waarmee het college de gemeenteraad informeerde over de voortgang van de aanbesteding. Het college gaat binnen het project maatregelen nemen waardoor het voor de kandidaten aantrekkelijker wordt om aan de aanbesteding mee te blijven doen. Maatregelen zoals het versoepelen van (technische) eisen en wijzigingen in het budget.
Volgens de fracties zal de kwaliteit van de uitvoering van het project daaronder lijden en kunnen bepaalde elementen of hele delen van het project niet worden uitgevoerd. De fracties willen dat de andere raadsleden zich onder andere uitspreken over de volgende peilpunten:
- Zijn de raadsleden bereid de aanbesteding door te zetten, ook als een deel van het project niet uitgevoerd wordt?
- Welke risico’s zien de raadsleden als de aanbesteding wordt doorgezet?
Het college kwam vandaag, 29 juni, met meer informatie over de aanbesteding met de raadsinformatiebrief 'Termijn aanbestedingsprocedure Westelijke Ontsluiting wordt verlengd'.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Peiling’. U kunt inspreken en zo uw mening geven.

20.15 uur Startnotitie bestemmingsplan Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3)
In het gebied Magelhaenstraat e.o. (Parkweelde 3) worden 240 woningen gesloopt en daarvoor in de plaats komen 400 nieuwe woningen: ongeveer 80 middenhuurwoningen en 320 sociale huurwoningen. Voor de nieuwbouw moet een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld. Het vaststellen van de startnotitie met uitgangspunten voor het bestemmingsplan is de eerste stap. Tijdens deze Ronde praten de raadsleden over het raadsvoorstel en de startnotitie.
In het plangebied staan 224 appartementen en 16 grondgebonden woningen (aan de Leif Eriksonsstraat). De woningen voldoen niet meer aan de wensen van deze tijd en worden daarom gesloopt. De Alliantie, eigenaar van de woningen, heeft een plan ontwikkeld. De gemeenteraad heeft in november 2019 hiervoor kaders vastgesteld. De woningen moeten in compacte bouwblokken komen, van 3 á 4 lagen aan de Magelhaenstraat tot 6 lagen aan de Ringweg, omgeven door (autovrij) groen. Het project is een pilotproject voor circulaire bouw (hergebruik materiaal). 

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken en uw mening geven.

20.45 uur Verlenging nachtopvang Amergaard
Amersfoort heeft twee voorzieningen nachtopvang voor daklozen. Een van deze is de Amergaard, een tijdelijke nachtopvang. Vorig jaar nam de raad het besluit om de periode van nachtopvang in Amergaard te verlengen. De raad nam hierbij een amendement aan waarmee de kosten van openstelling tot en met 2020 gedekt zijn. Het college, zie het raadsvoorstel, stelt voor om de nachtopvangmogelijkheid in Amergaard weer te verlengen omdat de extra opvangplekken vanwege de coronacrisis hard nodig zijn.

 
Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken en uw mening geven.

21.30 uur Participatiegids voor participatie over ruimtelijke ontwikkelingen
De participatiegids is het product van een samenwerkingsproject met inwoners en projectontwikkelaars. De gids bestaat uit doelen en uitgangspunten voor participatie bij alle soorten ruimtelijke ontwikkelingen en een stappenplan voor de meest complexe ruimtelijke ontwikkelingen. De gids biedt handvatten voor initiatiefnemers om bij het ontwikkelen van kleine en grote plannen op een zorgvuldige manier belanghebbenden te betrekken.
Tijdens deze vergadering krijgen de raadsleden een presentatie over de ontwikkelingen in participatie. Ook geven zij hun mening over het raadsvoorstel en de participatiegids. Het is de bedoeling dat, als de gemeente initiatiefnemer is van een ruimtelijke ontwikkeling, participatie en besluitvorming wordt ingevuld op basis van de stappen in de gids. En dat als anderen initiatiefnemer zijn, de gemeente erop stuurt dat participatie wordt ingevuld op basis van doelen, uitgangspunten en stappen zoals beschreven in de gids. 

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken en uw mening geven.

Inspreken?

De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Let op: u kunt niet naar het stadhuis komen om in te spreken. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y