Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Extreemrechts wint in Nederland: drie lessen voor Vlaanderen

“De politiek heeft onvoldoende naar de zorgen van de mensen geluisterd”, herhaalde VVD-partijleider Yesilgöz in haar reactie op de winst van extreemrechts in Nederland het gekende cliché. Maar wat als de reductie van democratie tot luisteren naar bezorgdheden en oplossingen zoeken nu net een deel van het probleem is en niet van de oplossing?

Lees verder

Zondag 26 november: nationale strijdmanifestatie tegen geweld op vrouwen in België

‘Stop alle vormen van geweld tegen vrouwen.’ Mirabal Belgium roept iedereen op om zondag 26 november in Brussel mee op straat te komen om te manifesteren ter gelegenheid van de ‘Internationale dag van de strijd tegen geweld op vrouwen’. De internationale solidariteitsbeweging voert al jaren strijd tegen alle vormen van geweld op vrouwen die vastzitten in een positie ondergeschikt aan mannen en deel uitmaken van een globaal systeem van patriarchale, racistische en kapitalistische dominantie.

Lees verder

Verbreek de impasse in het huidige klimaatbeleid, nu het nog kan

De jaarlijkse alarmklok 'Broken Records' van het VN-Milieuprogramma UNEP in 2023 bevestigt de klimaatrapporten, sinds het jaar 1990: “De blijvende stijging van de uitstoot van broeikasgassen is de meest zekere weg naar onomkeerbare klimaatverandering en de eruit volgende verwoesting van natuurlijke en menselijke leefgebieden”.

Lees verder

VS ongerust over pauze Gaza: ruime toegang journalisten gaat publieke opinie 'beïnvloeden' tegen Israël

De VS spinnen de humanitaire pauze in Gaza tot hun 'grootste diplomatieke overwinning', omdat het vermoorden van kinderen even vier dagen gaat stoppen. President Biden is echter ongerust: “Deze pauze zou journalisten bredere toegang tot Gaza kunnen geven en de publieke opinie verder tegen Israël keren”. Deze supermacht is bang van de feiten en van de publieke opinie.

Lees verder

ACV De Lijn: "Wijken, mindervaliden, ouderen, platteland vallen zonder bus"

Namens ACV-Openbare Diensten - Vervoer schetst Jo van der Herten een somber beeld van de toekomst van het Vlaams openbaar vervoer met De Lijn. Buiten de stedelijke agglomeraties en de hoofdassen tussen de steden gaan het Vlaamse platteland, de senioren, de mindervaliden, de minder begoeden voortaan in de kou staan zonder openbaar vervoer.

Lees verder

Baby's sterven door vermijdbare oorzaken in belegerde Gazastrook

De vernielde ziekenhuizen en het ingestorte gezondheidszorgsysteem in Gaza, in combinatie met de catastrofale leefomstandigheden, leidt ertoe dat baby's sterven door oorzaken die te voorkomen zijn, waarschuwt Oxfam.

Lees verder

Jeremy Corbyn: 'Vrede is moeilijk, maar mogelijk'

Jeremy Corbyn, voormalig voorzitter van de Britse partij Labour en levenslang strijder tegen racisme, antisemitisme, apartheid en voor de gelijke rechten van onderdrukte volkeren, blijft geloven in de kansen op vrede voor het Palestijnse volk. ‘Vrede leek ook onmogelijk in Noord-Ierland, tot het gebeurde.’

Lees verder

In cijfers: de staat van het klimaat in aanloop naar COP28

Ziet u ook door de bomen het bos niet meer in de wirwar van klimaatrapporten, energiecijfers en CO2-concentraties? In aanloop naar de klimaattop in Dubai lijsten we de belangrijkste cijfers en trends voor u op.

Lees verder

Amnesty International: oorlog Israël tegen Gaza is 'kerkhof voor kinderen'

In een oproep stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat "Gaza een kerkhof voor kinderen aan het worden is". Amnesty beroept zich daarvoor op uitspraken van VN-secretaris-generaal António Guterres op zijn persconferentie van 6 november over de humanitaire crisis in Gaza.

Lees verder

Gedwongen medische onderzoeken: 'Wetsvoorstel zet deur open voor mishandeling'

Een nieuw wetsvoorstel "55K3599" stelt voor om mensen in migratie te onderwerpen aan verplichte medische onderzoeken. Deze onderzoeken worden niet uitgevoerd in het belang van de patiënten, maar uitsluitend in het kader van uitzetting, en kunnen gepaard gaan met het gebruik van "dwangmethoden" zoals handboeien en andere vormen van fysiek geweld. Volgens het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing kunnen deze praktijken een vorm van mishandeling zijn. Artsen Zonder Grenzen is erg bezorgd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Oorlog tegen Gaza: schending van de persvrijheid

Schending van de persvrijheid door het Israëlische leger tegen nationale en internationale journalisten tijdens de Israëlische agressie tegen Gaza.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium