Faalangst veroorzaakt 50% tot 75% van problemen!

5 years ago


Text only:

Niet goed leesbaar?
Klik hier.
Dynamika, bureau voor coaching en training van volwassenen met dyslexie
Oostenburgervoorstr. 126
1018 MR Amsterdam.
T: 020 - 639 10 99
E: info@dynamika.nl
I: www.dynamika.nl


Onze website wordt deze week verhuisd naar een nieuwe hosting provider. Hierdoor kunnen er foutmeldingen naar voren komen op www.werkendyslexie.nl. Mocht dit gebeuren, dan kunt u het beste de website nog eens raadplegen na een dag of twee. Onze excuses voor het ongemak.Faalangst veroorzaakt 50% tot 75% van problemen!Inhoud van deze nieuwsbrief


1 Workshop "Faalangst bij dyslexie" 14 juni a.s.
2 Hoe herken je faalangst?
3 Reclame voor het contextueel denken
4 Agenda


1 Workshop "Faalangst bij dyslexie" 14 juni a.s.Wij denken dat van alle problemen die dyslectici ervaren, de dyslexie zelf slechts ongeveer 25% voor haar rekening neemt. De mate waarin dyslectici last hebben van langzaam kunnen lezen, slecht kunnen schrijven, te hard werken of juist schrijfwerk uitstellen, wordt voor ongeveer 50% - 75% door faalangst veroorzaakt.We beseffen dat dit nogal een boute uitspraak is, maar denken toch dat het klopt. Waarom dat zo is, leggen we uit in de komende workshop op 14 juni.
Wanneer dyslectici 1 of 2 individuele consulten of 1 workshop over faalangst hebben gevolgd, zien we vaak al grote resultaten terug. Een aantal uitspraken van klanten:Tim, 42 jaar, directeur: "Ik heb altijd veel moeite met lezen gehad, deed uren over een aantal pagina's. Nu heb ik in één weekend een heel boek met veel plezier uitgelezen."Mirella, 36 jaar, beleidsmedewerker: "Ik heb altijd gevochten tegen het idee dat ik dom ben, terwijl ik nota bene op de universiteit heb gestudeerd. Altijd het idee dat wat ik doe niet goed genoeg is. Ik nam veel werk mee naar huis, piekerde veel. Ik heb daarover een opstelling gedaan en het is helemaal rustig in mijn hoofd geworden. Ik voel me veel zekerder over mezelf. Ik wil nog wel wat tips over hoe ik gemakkelijker stukken kan schrijven, maar maak me er niet meer zo druk over".Job, 54 jaar, scheepvaartmeester: "Ik heb de LTS met moeite afgerond en durfde daarna geen opleiding meer te doen. Nu moest ik op het werk een diploma gaan halen, anders zou ik worden ontslagen. Het zweet brak mij uit. Meteen na de workshop heb ik mijn boeken opgepakt en ben niet meer gestopt met studeren totdat ik al mijn diploma's heb gehaald. Ik ben heel blij hier mee."Wil je meer weten over de komende workshop of eraan meedoen, klik dan hier of bel met 020 - 639 10 99.2 Wat is faalangst en hoe herken je het?In ons nieuwe boek gaan we uitgebreid in op het verschijnsel faalangst, iets waar veel dyslectici last van hebben, zowel volwassenen als kinderen. Faalangst uit zich in de vorm van bijvoorbeeld prestatiedrang, perfectionisme, negatieve gedachten over jezelf of uitstelgedrag. Dat vertaalt zich in bijvoorbeeld 5 keer je mail overlezen voor je hem verstuurd, een rapport maar niet gaan schrijven of een presentatie 3-dubbel zo goed voorbereiden zodat je zeker weet dat er niets mis kan gaan!
Faalangst is de angst om niet goed te presteren op momenten dat dit van je wordt verwacht. Het is de angst om te mislukken of de angst dat je het niet goed genoeg zult doen. De meeste aandacht richt zich op de mogelijke mislukking, met als gevolg dat de concentratie vermindert of de aanwezige kennis of vaardigheden geblokkeerd raken. 
Dit geblokkeerd raken is de essentie van faalangst.Hoe weet je nu of je last hebt van faalangst?Faalangst gaat vaak gepaard met allerlei fysieke kenmerken:


Gespannen armen, benen, nek en schouders;
Krampen in je buik of maag;
Hartkloppingen;
Bevende handen en knieën;
Slecht kunnen slapen;
Hoofdpijn;
Nek- en schouderpijn;
Zweten;
Koude voeten;
Misselijkheid;
Regelmatig naar de WC moeten, of juist niet kunnen;
Rode vlekken in je gezicht;
Oppervlakkige en/of snelle ademhaling.


In je emoties en je denken kun je het volgende merken:


Mopperen op anderen;
Tobben en je zorgen maken;
Aan jezelf twijfelen;
Slechte concentratie;
Niet meer helder kunnen denken;
Niet meer uit je woorden kunnen komen of gaan stotteren;
Wanhopig voelen;
Agressief reageren op anderen;
De clown spelen of gekke dingen zeggen;
Doemdenken: "Het gaat toch niet lukken".
Negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.


In hoofdstuk 5 leggen we alles uit over faalangst en in hoofdstuk 6 geven we verschillende oefeningen om faalangst te verminderen. Meer informatie over het boek, vind je door hier te klikken.3 Reclame voor het contextueel denkenOns boek heeft nu ook een mooie recensie gekregen in het 2e nummer van 2013 van het Tijdschrift voor Remedial Teaching, iets waar we heel blij mee zijn. Wellicht geeft het een ingang om in het onderwijs meer voeten aan de grond te krijgen voor onze visie op dyslexie. Het zou fijn zijn als daar meer erkenning komt voor het conceptueel denken dat dyslectici zo eigen is en een eigen manier van leren vraagt.Om dat proces te ondersteunen hebben we ons ook in de “etikettendiscussie” geworpen die eind april in de media woedde. Dat heeft twee plaatsingen tot gevolg gehad, 1 artikel in het Parool en 1 artikel in de Leeuwarder Courant.Alle artikelen kun je op onze website vinden. Klik daarvoor hier.
Veel leesplezier en dat deze publiciteit tot veel mooie dingen mag leiden.4 AgendaWorkshops"Faalangst en dyslexie"
Vrijdag 14 juniBasisworkshop: "Werken met dyslexie"
Donderdag 19 september"Communiceren met dyslexie"
Dinsdag 8 oktober"Dyslexie in je liefdesrelatie"
Zondag 9 februari 2014Deze workshops zijn één hele dag en vinden plaats op de Oostenburgervoorstraat 126 te Amsterdam.LezingenIn Amsterdam:
"Dyslexie stoornis of intelligentie"
Dinsdagavond 10 oktober 2013
Aanmelden: info@dynamika.nl
of bel: 020 - 63910994-daagse trainingen
Tot de zomervakantie en in september zitten alle trainingen vol. De eerstvolgende training is:Effectief werken met dyslexie
1 t/m 4 oktoberVoor meer informatie zie onze agenda.Met vriendelijke groet,
Sjan Verhoeven, Gertrudie Boersen en Annelies Heus.


Copyright © 2013 Dynamika, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld bij Dynamika of Werk en Dyslexie.
 Afmelden voor deze nieuwsbrief | Wijzig voorkeuren voor deze nieuwsbrief 

Werkendyslexie.nl

Categories: Business goods Self-employed without employees Books Health | Welfare
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018