Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag!
Modrikamen blaast Fortis-spook nieuw leven inFake news of niet, werktijdverkorting wordt onvermijdelijk - Mannen weten waarom... ook in de Belgische reclamewereld

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.785 woorden - leestijd: < 6 minuten

1. Modrikamen blaast Fortis-spook nieuw leven in

De activistische advocaat Mischaël Modrikamen eist van de Franse groep BNP Paribas 7 miljard euro compensatie voor de ‘spotgoedkope’ overname van Fortis Bank in 2008-2009.

Modrikamen bevestigt aan Business AM dat hij een oude procedure voor de Brusselse rechtbank van koophandel uit 2013 nieuw leven inblaast. Die bleef de voorbije jaren opgeschort zolang de strafzaak parallel liep. Nu die strafzaak zo goed als van de baan is, wordt de burgerlijke zaak weer actief. Daarbij wil Modrikamen vooral BNP Paribas in het vizier nemen.

De Brusselse advocaat herneemt zijn stelling van ruim elf jaar geleden. Volgens hem heeft de federale overheid het toenmalige Fortis Bank België voor een veel te lage prijs verpatst aan BNP Paribas. ‘De Fransen betaalden 11 miljard euro en hebben sindsdien voor 8 miljard aan dividenden ontvangen van BNP Paribas Fortis. Om nog niet te spreken van de toegang tot het Belgische spaargeld’, argumenteert hij. Lees meer

2. Fake news of niet, werktijdverkorting wordt onvermijdelijk

De introductie van zo’n vierdaagse werkweek is geen evidentie. Vooral in de dienstensector gaat het om een dure ingreep. Het is duidelijk dat werktijdverkorting vele voordelen biedt met betrekking tot het welzijn van de werknemer en zijn concentratievermogen. Maar de concurrentiële en structurele druk in vele sectoren laat zo’n korte werkweek gewoonweg nog niet toe.

Maar hoewel operationeel moeilijk, zijn werktijdverkortingen niet noodzakelijk onmogelijk. In de toekomst lijken ze zelfs onvermijdelijk te zijn. Naarmate Artificiële Intelligentie (A.I.) zich in onze levens nestelt, kan werktijdverkorting straks moeilijk anders dan een vast gegeven worden. Lees meer

3. Dit is de doos waarin Carlos Ghosn zich verstopte om Japan te ontvluchten

De Wall Street Journal kon de hand leggen op twee foto's van de doos waarin Carlos Ghosn, de voormalige topman van Renault-Nissan op 29 december, op een luchthaven van Osaka aan boord van een vliegtuig werd gesmokkeld, waarna hij richting Turkije werd getransporteerd.

De lege doos werd, samen met een kleinere doos gevuld met luidsprekers, in een privéjet gevonden op de luchthaven Ataturk in Istanboel. Daar werd Ghosn in een ander zakenvliegtuig gesmokkeld en vloog hij door naar Beiroet. In de Libanese hoofdstad zal hij vandaag een persconferentie geven waarvoor 130 journalisten (waaronder 4 Japanners) een accreditatie kregen. Ghosn zal in ieder geval schaars blijven met details over zijn vlucht. Hij wil zich vooral concentreren op 'zijn waarheid inzake de affaire die hem 108 dagen opsluiting in een Japanse gevangenis kostte'.

Die vlucht heeft de man met de 3 paspoorten uiteindelijk 20 miljoen dollar gekost, berekende de Financial Times, zijnde de 14 miljoen dollar borgtocht die hij in Japan betaalde om vrij te komen en nog eens 6 miljoen dollar aan bijkomende kosten. Volgens Bloomberg gaat het om minder dan 20% van zijn fortuin, dat op 120 miljoen dollar wordt geschat.

Japan heeft ondertussen een internationaal aanhoudingsbevel tegen Ghosn en zijn echtgenote uitgevaardigd, wat hun buitenlandse verplaatsingen sterk bemoeilijkt.

Hoewel bevrijd, zit Ghosn nu vast op een grondgebied dat drie keer kleiner is dan België. Ghosn wordt door de Libanese elite als een held beschouwd, vanwege zijn zakelijke successen en zijn investeringen in de lokale economie. Geruchten doen de ronde als zou hij uiteindelijk zelfs een ministerpost kunnen claimen in het land waar hij zijn jeugd doorbracht. Gebeurt dat niet dan rest de man die ooit de koning van de auto-industrie was, weinig meer dan een leven op de achterbank.

4. Mannen weten waarom... ook in de Belgische reclamewereld

Het gemiddelde profiel van personeel in de sector is een blanke man, Europeaan en Vlaming, heteroseksueel, hoogopgeleid en tussen de 18 en de 34 jaar oud, volgens de enquête gehouden door de sectororganisatie Creative Belgium.

De communicatie- en reclamebureaus zijn over het algemeen relatief divers, maar drie vierde van de ondervraagde personen heeft een mannelijke manager. In de creatieve afdelingen, de meest gegeerde posten in de sector, zijn maar liefst 97 procent van de kaderleden mannen.

Vrouwen hebben in de sector twee maal minder kans om ‘senior’ te worden, of op een nieuw project geplaatst te worden. Lees meer

5. Business AM | Meest gelezen
JBC schakelt pendelaars in om pakjes te retourneren
Plantaardige Whopper van Burger King ‘niet geschikt voor vegetariërs’
Carrefour gaat maaltijden leveren
6. Tesla heeft in China alle reden tot dansen

Een filmpje waarin een dansende Elon Musk de lancering van de Tesla Model 3 in China begeleidt, is ondertussen de wereld rond gegaan. 

Reden voor de Chinese staatskrant Global Times om nogmaals duidelijk te maken hoe snel zaken in China kunnen worden geregeld. 

De eerste steen van de Chinese Teslafabriek werd op 7 januari 2019 gelegd. De eerste 1.000 wagens rolden eind december al van de band

De efficiëntie waarmee het Teslaproject werd geleid onderstreept volgens de krant de onverminderde aantrekkingskracht van China voor buitenlandse bedrijven:

'Er is geen ander land ter wereld waar Tesla zo snel en efficiënt verder kan. In India kan het een jaar duren om de fundamenten te leggen voor zo'n fabriek. In Duitsland is een jaar waarschijnlijk niet eens voldoende om de onderhandelingen met de vakbonden in goede banen te leiden.

[...] Kortom, Tesla's Gigafactory 3 is niet enkel een showcase van snelheid en efficiëntie van de Chinese productiekracht, maar ook van onze overheidssteun aan opkomende industrieën. Met zijn markt- en efficiëntievoordelen heeft China nog steeds een grote aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders.'

Het blijft afwachten hoe goed de Tesla's in China zullen verkopen in een fel concurrentiële en verzadigde automarkt, maar ondertussen heeft Musk - wiens Tesla op de beurs nu evenveel waard is als Ford en GM gecombineerd - duidelijk redenen om te dansen

Meer in de Global Times

PS: Diezelfde Global Times publiceert gelijktijdig een editoriaal waarin wordt geïnsinueerd dat de ondertekening van Fase 1 van het Amerikaanse-Chinese handelsakkoord op 15 januari nog geen 100% uitgemaakte zaak is.

7. Samsungs ‘kunstmatige mens’ Neon is nog geen Blade Runner

Samsung heeft op de Consumer Electronics Show (CES) Neon voorgesteld. Het gaat om een projectie op een scherm dat spreekt en interageert zoals een echte mens.

Yoga-instructies, Franse les krijgen of een recept uitproberen... dat zal binnenkort mogelijk zijn met Neon, de ‘kunstmatige mens’ van Samsung.

Hoe ziet die kunstmatige mens eruit? Stel u geen robot of paspop met ijzige stem voor, maar een assistent op een scherm. Het is een gesimuleerde mens die op uw smartphone verschijnt en van mensen leert hoe hij met hen moet omgaan. Samsung zegt dat Neon intelligente en levensechte antwoorden kan geven. Een soort geanimeerde chatbot met zoekfunctie dus. Nog volgens Samsung kan Neon een antwoord geven in enkele milliseconden. Lees meer

8. Telex

Ikea betaalt 46 miljoen dollar (41 miljoen euro) aan de ouders van een Amerikaanse peuter die in 2017 stierf toen een kast afkomstig van het Zweedse bedrijf op hem viel. Kasten van Ikea hebben al tot de dood van negen kinderen geleid. In veel gevallen ging het mis als er aan de lades van de kast werd getrokken. De Zweedse meubelgigant tastte in 2016 al eens flink in de buidel in een vergelijkbare zaak. Toen werd er 50 miljoen dollar verdeeld over drie families.

Nederlanders betalen door de hoge accijns veel meer voor benzine dan elders in Europa, blijkt uit een vergelijking van United Consumers. Zelfs in Noorwegen is benzine 3% goedkoper. In België is benzine gemiddeld 17% goedkoper, in Duitsland 20%. Een blik op buitenlandse online prijsvergelijkers leert dat nu vlak over de Duitse grens in Aken getankt kan worden voor €1,36 en net over de Belgische grens in Kalmthout voor €1,40. Nederlanders betalen gemiddeld €1,83.

Democratisch kandidaat voor de presidentsnominatie Michael Bloomberg betaalt 10 miljoen dollar voor een reclamespot van 60 seconden die op 2 februari zal worden uitgezonden ter gelegenheid van de Amerikaanse NFL-finale 'Super Bowl'. Volgens zijn campagneleider 'wil Bloomberg enkel Trump irriteren'. Ook de president heeft al evenveel zendtijd gekocht tijdens de jaarlijkse American Football-hoogmis. 100 miljoen kijkers zullen de wedstrijd rechtstreeks volgen.

Verkrachting is een van de moeilijkste misdaden om gerechtelijk te vervolgen. De meeste verkrachtingen worden niet gerapporteerd en zelfs degene die wel worden gemeld leiden zelden tot een rechtszaak. In Engeland en Wales leidden vorig jaar slechts 1,5% van de aangiftes tot een inbeschuldigingstelling. Voor andere misdaden is dat 7,8% en voor misdaden met geweld zelfs 8,3%. 

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in

Hoe zit het alweer met de regeringsvorming?

De details: De hele oefening van Coens en Bouchez zit in de laatste rechte lijn. Wat weten we daarover?

  • De informateurs zijn zeer voorzichtig, en willen geen lekken. En dus geven ze aan niemand de nota mee die ze gemaakt hebben, en die de basis kan vormen voor een formatiepoging straks. Het is een for your eyes only-document, dat de partijen kunnen inkijken, maar niet meenemen.
  • De nota heeft een focus op de begroting en het fiscale, als eerste van vijf luiken. Het is nu wel duidelijk dat het werkstuk fundamenteel verschilt van dat van de vorige informateur, Paul Magnette (PS).
  • De afgelopen dagen werd het idee van een ‘Vivaldi-coalitie‘ (een nieuwe naam voor een regenboogcoalitie) flink in de verf gezet: alles zou erop wijzen dat het een dergelijke constructie zou zijn en dat de N-VA eraf zou moeten. Lees meer
9. Terreinwagen die te duur, te groot en onvoldoende exclusief was zet verkooprecord neer

Verscheidene waarnemers waren vooraf van mening dat de Cullinan niet in de portfolio van Rolls-Royce paste. Volgens hen was het model te groot, te duur of te zeer op de massamarkt gericht.

Nu blijkt het model – dat een basisprijs heeft van bijna 300.000 euro, maar meestal voor meer dan 350.000 euro wordt verkocht – het snelst verkopende nieuwe type uit de geschiedenis van het merk. Lees meer

10. Samsung presenteert 'Ballie', zijn huishoudelijke tiran

In Las Vegas is dinsdag de Consumer Electronics Show (CES) van start gegaan, dat is het jaarlijkse top rendez-vous voor al wie actief is in de elektronica. Ook dit jaar worden er weer de meest onwaarschijnlijke zaken gepresenteerd (zie onderwerp 7). 

Op de eerste dag stelde Samsung zijn 'Ballie' voor, een soort huishoudelijke tiran die komt in de vorm van een tennisbal. 

Het gaat om een kleine rollende robot die beweegt en orders geeft aan alle via internet verbonden voorwerpen in het huis. Daarnaast monitort hij huisdieren en is hij ook actief als sportcoach. Hij bewaakt levende wezens en geeft hen zelfs bevelen. 

Uit het filmpje is op te maken dat wie thuis voor voltapijt kiest misschien nog aan deze pestkop kan ontsnappen.

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België