 between happiness & despair // gruppeudstilling Gruppeudstilling: DK: Nina Rose Markvardsen, Birgitte Lundtoft, Ric Raphael Nitsch. FI: Nina Rantala, Eka Teriina Vea Kosonen, Marja Kangas, Matilda Palmu.
Fernisering: Fredag d. 1. november KL 16-18 Danmark og Finland er hjemstederne for et underligt paradoks. Begge lande er gennem flere år blevet udnævnt til at være “de gladeste lande i verden” af FN’s årlige Happiness Report. Samtidig ligger begge lande over EU’s gennemsnit, når det kommer til borgere, der lider af depression og angst, og har begge sundhedssektorer, der er under pres for at imødekomme behovet for behandling i psykiatrien – ressourcerne slår ikke til. Samtidig er der noget ved vores livsførelse, der bidrager til en stigning i mental mistrivsel, særligt blandt unge. Den tyske sociolog, Hartmut Rosa, har beskrevet presset for at præstere i vores moderne samfund som værende sammenligneligt med at; ”prøve at bestige en evigt nedadgående rulletrappe”.
Ud af disse problemstillinger voksede spørgsmålet, der har fungeret som fundamentet for projektet:
Hvordan kan kunsten og kunstnere bidrage?
Between Happiness & Despair er skabt gennem et samarbejde mellem Kunsthal NORD og finske Art House Turku og er støttet af Erasmus+, Region Nordjylland samt Spar Nord Fonden. Projektet har gennem 2024 undersøgt, hvordan kunstnere kan omdanne deres praksis til at arbejde med emnet mental trivsel i mødet med borgere.
Gennem projektet har 3 danske kunstnere og 4 finske kunstnere gennemgået et program, hvor de har modtaget undervisning og sparring fra etablerede kunstnere med erfaring inden for emnet mental trivsel og helbred i relation til kunst samt fra Mikael Odder, tovholder på Kulturvitaminer. Dette program er kulmineret i afholdelse af et deltagerorienteret kunstevent udarbejdet med udgangspunkt i emnet fra hver kunstner.
Til ferniseringen kan du møde kunstnerne og høre om processen og arbejdet med kunst og mental trivsel fra kunstnerens perspektiv. Som en del af udstillingen kan man derudover opleve Inger Gerner Nielsens installation Poetisk Personalestue. Installationen diskuterer kunstnerens nye efterspurgte rolle i samfundet– en rolle, der både skal favne kunstneriske og sundhedsmæssige hensyn. Hun vil invitere gæsterne til at deltage i en performance, der tager udgangspunkt i hendes arbejde med projektet In the Mirror of Care Work. Endeligt kan du opleve en paneldebat om emnet, faciliteret af projektleder Lasse Fischer.
Udstillingen er støttet af Erasmus+, Region Nordjylland og Spar Nord Fonden |