NT e-mail
 
04-07-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
FIATA suggereert alternatief voor containerrederij-allianties
 
De FIATA, de internationale federatie van vrachtexpediteurs, houdt in een position paper een pleidooi om de bestaande allianties in de containerlijnvaart af te schaffen en die te vervangen door een systeem waarin de rederijen ‘in bepaalde voorgeschreven situaties’ toestemming krijgen om af te wijken van de antimededingingswetten.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
Haven Shanghai heeft zich hersteld van langdurige lockdown
 
De haven van Shanghai heeft zich hersteld van de coronalockdowns die de stad het afgelopen voorjaar in zijn greep hielden. Het gemiddelde vrachtvolume over twee weken lag op 20 juni 2% hoger dan op 12 maart, het moment dat de stad gedeeltelijk in lockdown ging.
 
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
Harbers: netto-opbrengst trucktol gaat niet naar andere sectoren
 
De netto-opbrengst van de vrachtwagenheffing komt beschikbaar voor de transportsector in de vorm van subsidies voor batterij-elektrische en waterstoftrucks en voor ‘optimalisatie van de logistieke keten’. Het geld gaat niet andere sectoren of bijvoorbeeld gemeenten, belooft minister Mark Harbers.
 
 
 
#
 
Logistiek weer de klos, eerste blokkades boeren van start bij dc’s
 
De nieuwe acties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn maandagochtend vroeg van start gegaan. De boerenprotesten van maandag lijken zich in eerste instantie vooral op de supermarkten te richten. Over het hele land verspreid blokkeren protesterende boeren met hun trekkers de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni.
 
 
 
#
 
Havenbazen vrezen dat oneerlijke concurrentie leidt tot verdwijnen industrie
 
Het huidige ongelijke speelveld met Azië op het gebied energievoorziening moet verkleind worden, anders dreigen Nederland en België hun industrie kwijt te raken. Die waarschuwing kwam van zowel Allard Castelein, ceo Port of Rotterdam, als Jacques Vandermeiren, ceo Port of Antwerp-Bruges tijdens het ceo-debat op de Vlaams-Nederlandse Havendag.
 
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
AirBridgeCargo wil vrijgave vrachtvloot door Moskou
 
AirBridgeCargo (ABC) zou onderhandelen met het Russische ministerie van transport over de vrijgave van onder meer de acht westerse B747-vrachtjumbo’s. Dat meldt de Russische krant Kommersant.
 
 
 
#
 
Port of Antwerp-Bruges sluit aan bij RH2INE-netwerk
 
Ook Port of Antwerp-Bruges is aangesloten op het RH2INE-netwerk. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag in Rotterdam. Gedeputeerde Jeannette Baljeu, voorzitter van RH2INE, heette de Port of Antwerp-Bruges, vertegenwoordigd door ceo Jacques Vandermeiren, officieel van harte welkom. ‘Dit toetreden geeft een extra impuls aan de grensoverschrijdende kennis- en netwerkontwikkeling tussen Duitsland, België en...
 
 
 
#
 
Vissers gaan scheepvaartverkeer bij IJmuiden vertragen
 
Vissers gaan maandagochtend het scheepvaartverkeer hinderen rond het sluizencomplex van IJmuiden. Met de ‘langzaamaan-actie’, zoals de boeren het noemen, willen de vissers aandacht vragen voor een reeks problemen waar ze mee te maken hebben, waaronder het stikstofbeleid.
 
 
 
#
 
Europese subsidie voor Tilburgs Wilhelminakanaal
 
De Europese Unie (EU) stelt 2 miljoen euro ter beschikking voor de doorontwikkeling van het Wilhelminakanaal en overslaghaven Loven. Tilburg diende het verzoek samen in met Venlo, Roermond, Leudal, Stein en Maastricht.
 
 
 
#
 
Inspiratiesessie over schone en emissiearme bouwlogistiek op 5 juli
 
De bouw staat voor een grote maatschappelijke opgave en de bouwlogistiek moet daar in mee. Hoe komen we tot een schone en emissiearme bouwlogistieke keten? Die vraag staat centraal tijdens de Inspiratiesessie Bouwlogistiek op dinsdagochtend 5 juli in Jaarbeurs MeetUp in Utrecht.
 
 
 
 
MEDEDELINGEN
 
#
 
Speech Allard Castelein tijdens de Vlaams Nederlandse Havendag 2022
 
Kijk de speech van Port of Rotterdam-ceo Allard Castelein terug tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022 waarin hij vertelt over de energietransitie in de Rotterdamse haven.
 
 
 
#
 
Presentatie Elvira Haezendonck en Larissa van der Lugt tijdens Vlaams-Nederlandse Havendag 2022
 
Kijk de presentatie terug van professor Elvira Haezendonck en Larissa van der Lugt. Zij zetten tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022 de bezoekers, de sprekers en vooral ook de havens met vier vragen op scherp.
 
 
 
#
 
Wat zijn de waterstofplannen van Shell? Lisa Montanari tijdens Vlaams-Nederlandse Havendag 2022
 
Welke stappen heeft Shell al gezet en wat zijn de plannen op weg naar de energietransitie? Welke uitdagingen zijn er nog en welke lessen kan Shell meegeven aan de aanwezige bezoekers? Lisa Montanari (Hydrogen Commercial Manager Benelux & France bij Shell) legde het uit tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022.
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam