Finanskrisen fik følger for børnetallet

5 months ago


Text only:

Når politikere og bankfolk får skabt usikkerhed om familieøkonomiens fremtid, bliver resultatet et fald i fertiliteten. Det viser erfaringerne fra finanskrisen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser

 
 
 
 
 
FREDAG DEN 14. SEPTEMBER 2018
 
 
 
 
Der er ingen grund til at få et spædbarn, hvis der ikke er nogen tro på, at man som forældre kan tilbyde det et rimeligt liv. Det synes at være en del af forklaringen på faldet i børnefødslerne siden finanskrisen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Godmorgen.
 
At få børn er en gave. Men det er en gave, stadigt færre danskere vælger at tage imod. Fertiliteten er faldet markant siden finanskrisen, skriver Politiken. I 2003 lå fødselstallet på 1,89 barn i gennemsnit pr. kvinde. Fem år senere var det faldet til 1,67 barn. Tallene viser samme tendens i en lang række europæiske lande, men ingensteds så markant som i Danmark.
 
Det kan handle om tilliden til fremtiden. Forsvinder den, så reagerer de ved blandt andet at få færre børn på grund af den økonomiske usikkerhed. Og det kniber åbenbart med at få genetableret tiltroen til, at det bliver bedre.
 
»De fleste mener, at krisen nok er ovre, men mange oplever ikke en optur. Vi er langt fra årene op til finanskrisen, hvor folk virkelig følte, at det var gode tider«, konstaterer Jesper Bo Jensen, der er ekspert i forbrugeradfærd.
 
 
 
 
 
Der er noget med den katolske kirke og børnemisbrug
Beretninger om seksuelle overgreb begået af præster er velkendte i lande som USA, Irland og Australien. Nu er den tyske katolske kirke også afsløret i at huse seksualforbrydere i præstekjolerne. Mindst 3.677 børn er siden krigsårene blevet ofre for overgreb, skriver Berlingske. Nu har en tysk avis offentliggjort en rapport om misbruget. Det fremgår, at katolske stifter aktivt har modarbejdet undersøgelser af forbrydelserne og hindret opklaringen. Også USA er ramt af en sag om overgreb, der ifølge CBS News har tvunget paven til at igangsætte en undersøgelse.
 
 
 
 
 
Sikkerhedsekspert frygter for stormløbet på Idlib
Islamisk Stats sidste bastion i Syrien står for fald. Men det kan udløse en stor flygtningestrøm fra området - og dermed give sikkerhedsmyndighederne endnu flere problemer. »Det er den letteste måde at få sluset terrorister ind i Europa på«, siger PET's tidligere operative chef Frank Jensen ifølge Jyllands-Posten. Han peger på, at de mange tilrejsende i både over Middelhavet eller dem, der stormer grænsehegnet i de spanske enklaver i Nordafrika ikke kan kontrolleres til bunds. En række af de seneste års store terrorangreb i Europa er begået af mennesker, der kom ind, da EU's grænser lå åbne for flygtningestrømmen i 2015.
 
 
 
 
 
Der er fundet afrikansk svinepest i Belgien
Og hvad så, kan man foranlediges til at spørge? Men det er en oplysning, der bekymrer i landbruget i Danmark. Breder sygdommen sig, f. eks. via vildtlevende vildsvin eller via svinetransporter, kan den komme hertil - og det vil kunne mærkes. Danmark eksporterer årligt for noget nær 30 mia. kr. svinekød. Ifølge DR får det brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer til at opfordre til hurtigst muligt at få det omstridte vildsvinehegn sat op mod grænsen til Tyskland.
 
 
 
 
 
De radikale vil tvinge modtagere af kontantshjælp i arbejde
Vilkårene for at få socialhjælp skal strammes væsentligt, hvis det står til partiets politiske leder Morten østergaard. Fremover skal alle modtagere af kontanthjælp automatisk regnes som jobparate, hvis de er under 30 år, og derved forpligtes til intensivt at søge arbejde, fremgår det af Politiken. I forvejen vil partiet have en grænse for, hvor lang tid en person kan modtage socialhjælp.
 
 
 
 
 
Farten er sat op på salmerne
Der er noget andægtigt over at dvæle over salmesangen i kirken. Men der er sket noget: Tempoet er sat op, når de synges under gudstjenesterne, skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af en undersøgelse fra Det Jyske Musikkonservatiorium. Salmer synges fem-syv gange hurtigere end for 300 år siden. Især i løbet af de seneste 50 år er der skruet op for hastigheden på orgelet, når menigheden skal istemme de gamle salmer. Rutinerede kirkegængere kan have svært ved at følge med i det hidsige salmetempo, vurderer en orgelprofessor.
 
 
 
 
 
Dagens navn er Korsets Ophøjelse. Den er opkaldt efter det kors, Jesus blev korsfæstet på. Det blev i 628 erobret tilbage fra perserne, der havde stjålet det i Jerusalem i 614.
Fredagens program:
 
 
Lemvigs krabbefestival åbner kl. 11.00 på havnen.
 
 
Retten i Herning ventes at afsige dom i sagen mod fire mænd, der er tiltalt for at bedøve og voldtage en kvinde.
 
 
Landsretten afgør, om livstidsdommen til Peter Madsen for drabet på Kim Wall skal stadfæstes eller mildnes.
Årsdag:
 
 
For 59 år siden landede det første menneskeskabte objekt på et andet himmellegeme, da den russiske Luna 2-sonde landede på Månen nær Mare Serenitatis. Det afslørede bl.a., at der ikke var noget nævneværdigt magnetfelt om drabanten.
 
  
Med venlig hilsen
Søren Astrup
Journalist

 på Politiken

 
 
 TECH OG TEENAGERE:
 
 
 
 
VIDEN OG TECH
 
Teenagere i USA gider ikke længere snakke sammen - de vil hellere sende en sms
 
 
 
 POLITIKERADFÆRD:
 
 
 
 
DEBATINDLÆG
 
Kommunikationsrådgiver: Politikernes ’ingen kommentarer’ er topmålet af hykleri
 
 
 
 FRA ARKIVET:
 
 
 
 
FINANCIAL TIMES
 
Forskere: Læger bliver påvirket af gratis middage og opgaver for medicinalindustrien
 
 
 MEST LÆSTE DE SIDSTE 24 TIMER
 1
Pigen, der ikke gjorde, som der blev sagt
   
2
»Det er absurd, at medierne vil have en vinder som mig til at forholde sig til et fåtal af bitre tabere«
   
3
Et ord på tre bogstaver er danskernes yndlingsord
   
4
Her er den nye 2018-kollektion: iPhone er død, iPhone længe leve
   
5
Se, hvor i landet det er værst at blive syg
 
 
 
 

SE HVILKE NYHEDSBREVE DU ABONNERER PÅ

 Hvis vores daglige nyhedsbrev ikke kan stille din tørst efter gode historier, så kan du få
endnu mere Politiken på:
 
 
Du er tilmeldt Politikens nyhedsbrev med e-mail-adressen newsletter@newslettercollector.com

Frameld nyhedsbrevet

 

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019