Vi lever i en tid, hvor arbejde mange steder ikke længere er begrænset til de klassiske arbejdstider og strukturer. Specielt efter corona, er mange virksomheder begyndt at eksperimentere med forskellige fleksible løsninger, der umiddelbart lyder fantassiske, fordi vi selv kan bestemme, hvornår og hvordan vi arbejder. Det lyder som en drøm, ikke? Men som med alt andet er der både fordele og ulemper ved denne frihed. Lad os tage et kig på dem, så du kan navigere bedst muligt i den nye virkelighed – hvis du er en af de heldige… Fordele ved fleksibel arbejdstid Frihed til at planlægge din dag Fleksibel arbejdstid giver dig mulighed for at tilpasse din arbejdsdag til dit liv og ikke omvendt. Har du brug for at hente børnene tidligt, gå til lægen eller bare få en ekstra times søvn? Intet problem – du styrer selv din tid. Øget produktivitet For mange mennesker er det nemmere at være produktiv, når de selv kan vælge, hvornår de arbejder bedst. Nogle er morgenmennesker, andre fungerer bedst om aftenen. Fleksible arbejdstider giver dig mulighed for at arbejde, når du har tid og lyst, og når du er mest effektiv. Undersøgelser viser at flere virksomheder endda opnår øget produktivitet – selv med færre timer, når medarbejderne selv styrer tiden. Bedre balance mellem arbejde og fritid Fleksible arbejdstider kan hjælpe dig med at finde en bedre balance mellem arbejde og privatliv. Du har mulighed for at tage pauser, når du har brug for dem, og bruge mere tid med familien eller på dine hobbyer. Ulemper ved fleksibel arbejdstid Manglende struktur Den måske største ulempe ved den fleksible arbejdstid, er at vi har brug for struktur – også selv om du måske ikke tror det. Den menneskelige hjerne er indrettet til at fungere bedst med en vis grad af struktur og forudsigelighed. Når du selv styrer din tid, kan det være svært at holde en fast rutine, hvilket kan føre til stress og nedsat produktivitet. Så selv samme fænomen, kan altså både give mere stress og mindre stress. Overarbejde og udbrændthed Når der ikke er faste arbejdstider, kan det være fristende at arbejde hele tiden – især hvis din computer altid er inden for rækkevidde. Dette kan føre til overarbejde og i værste fald udbrændthed. Følelse af isolation Fleksible arbejdstider kan betyde, at du ofte arbejder alene, hvilket kan føre til en følelse af isolation. Det kan være svært at opretholde sociale kontakter med kolleger, når man ikke ser dem regelmæssigt. Hvordan balancerer du frihed med struktur? Her er tre forslag, der måske kan hjælpe dig. - Lav en fast arbejdsplan. Selvom du har fleksible arbejdstider, kan det være en god idé at lave en fast plan for dine arbejdsdage. Dette hjælper din hjerne med at finde ro i en fast rutine.
- Sæt klare grænser. Sørg for at adskille arbejde og fritid. Det kan være fristende at tjekke e-mails sent om aftenen, men forsøg at holde arbejdsopgaverne inden for bestemte tidsrammer.
- Hold kontakt med kolleger.
Selvom du arbejder fleksibelt, er det vigtigt at holde kontakten med dine kolleger. Planlæg regelmæssige møder eller virtuelle kaffepauser, så du ikke føler dig isoleret. |