‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
 
 
POLITIKEN MORGEN
 
 
 
I Wuhan kæmper myndighederne en ulige kamp mod virusset, der nu har kostet mere end 2.000 livet i Kina.
Godmorgen,
 
Vi begynder i Kina og den coronavirus, som nu har krævet over 2.000 menneskeliv i det folkerige land. Den triste milepæl blev nået, da myndighederne i Hubei-regionen sent i aftes meddelte, at yderligere 132 mennesker havde mistet livet som følge af virusset i løbet af det seneste døgn, skriver Ritzau.
 
Samtidig blev 1.693 nye smittetilfælde bekræftet i regionen, hvor især storbyen Wuhan har været plaget af virusset, der menes at være opstået på et madmarked, hvor der også blev solgt vilde dyr.
 
Bag de uvirkelige tal om døde og smittede gemmer sig mennesker, og et af dem er sygeplejersken Liu Fan, der har stået i frontlinjen i arbejdet med at redde menneskeliv, men som nu er død, oplyser myndighederne i Wuhan. I forvejen var hendes forældre og bror døde efter at være blevet smittet med covid-19, som coronavirusset officielt hedder, skriver Global Times, det største engelsksprogede nyhedsmedie i Kina. Liu Fans mand og døtre er sat midlertidigt i karantæne, men viser indtil videre ikke tegn på at være blevet smittet.
 
Til gengæld er der godt nyt for nogle af de mange raske passagerer, der har været spærret inde i karantæne på krydstogtskibet ’Diamond Princess’ ud for Yokohama nær Tokyo i to uger. Den tid er nu gået, og i dag ventes de første omkring 500 passagerer at forlade skibet efter at være blevet testet raske for virusset, skriver Ritzau. Flere hundrede andre passagerer er blevet overført fra skibet til sygehuse efter at være blevet smittet med virusset ombord på skibet.
 
Du kan læse mere om virusset og hvordan du skal forholde dig her.
 
     
 

 
Etniske minoritetskvinder oplever pres for ikke at tage job
 
Ledige minoritetskvinder oplever et pres fra deres familie eller omgangskreds til ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det skriver Berlingske på baggrund af en undersøgelse blandt medarbejdere på jobcentrene i København, hvor hver tredje svarer, at de i løbet af det seneste år har mødt kvinder, der har givet udtryk for et sådant pres. Politikerne i København og på Christiansborg er overraskede og vrede over den omfattende negative kontrol. »Vi render rundt og betaler til familier, der kunne forsørge sig selv, hvis de ikke levede i den slags fængsler, og vi får ikke ligestilling, før kvinderne forsørger sig selv«, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Berlingske.
 
     
 

 
Intet land i verden beskytter børn godt nok
 
Danmark er det 6. bedste land i verden på en skala, der måler hvor godt børn trives. Sådan lyder det i en ny FN-rapport, der samtidig slår fast, at intet land i verden i tilstrækkelig grad beskytter børns helbred, miljø og fremtid. Det skriver Ritzau. Rapporten er udfærdiget af 40 eksperter i børn og unges helbred. Norge ligger øverst på ranglisten efterfulgt af Sydkorea og Holland. I bunden ligger Den Centralafrikanske Republik, Somalia og Niger.
 
»Børn må kæmpe med trusler verden over, som man ikke kunne have forestillet sig for blot få generationer siden, fra klimakrisen til fedme til skadelige reklamer«, siger Henrietta Fore, Unicefs generaldirektør, i en kommentar til rapporten, som kan læses her på engelsk.
 
     
 

 
Skyderi i Albertslund
 
De kom kørende på en knallert, da de sent tirsdag aften affyrede flere skud mod en personbil i Albertslund på den københavnske vestegn. Ingen af de tre personer i bilen, som holdt stille ved boligområdet Blokland, blev dog ramt af skuddene, som de to mænd på knallerten affyrede. Politiet rykkede som altid talstærkt ud til skudepisoden, skriver Ritzau. Hvad motivet var, har politiet ikke umiddelbart noget bud på. Til gengæld vil politiet gerne høre fra alle, der har set to personer på en knallert i området omkring gerningstidspunktet, cirka klokken 21.48.
 
     
 

 
Bliver dommen over Harvey Weinstein også en dom over Metoo-bevægelsen?
 
Siden 2017 har mere end 100 kvinder anklaget den magtfulde amerikanske filmproducer, Harvey Weinstein, for seksuelle overgreb, nu venter vi på dommen i den første retssag. Anklagerne mod Weinstein fik kvinder verden over til at stå frem og fortælle om seksuelle overgreb i kunst- og kulturverdenen. Så udfaldet af retssagen bliver måske ikke kun en dom over Weinstein, men en dom over hele Meetoo-bevægelsen. Klik her og lyt til det seneste afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
 

 
     
 

 
Det sker i dag
 
 
Højesteret behandler ankesag, hvor politikeren Morten Helveg Petersen kræver 75.000 kroner i godtgørelse, efter at hans kreditkorttransaktioner blev hacket og videresendt til Se og Hør. Han krævede større beløb i byret og landsret. I forvejen er Helveg selv blevet pålagt at betale omkostninger for sin sag.
 
 
Retten i Næstved behandler en nævningesag, hvor tre mænd er tiltalt for at have forsøgt at dræbe en 23-årig kvinde. Der blev affyret skud, da hun kom kørende i sin bil nær sygehuset i Slagelse i februar sidste år. Sagen fortsætter de kommende dage.
 
 
Mejerikoncernen Arla kommer med sit årsregnskab for 2019.
 
     
 

 
Det skete i dag
 

 
 
For 75 år siden: Amerikanske styrker indleder invasionen af den japanske ø Iwo Jima under Anden Verdenskrig.
 
 
For ti år siden: Klokken 22.09 ryster Nord- og Vestjylland, da et jordskælv med styrke 4,9 rammer i Nordsøen, 67 kilometer vest for Thisted.
 
 
 
Med venlig hilsen
Niels Holst
Digital nyhedsredaktør på Politiken
 
 
Annonce
 
Annonce
Annonce
 
 
GOURMET
 
 
 
Verdens måske mest hypede restaurant lige nu serverer grotesk gourmetmad med smag af klimakrise, død og dyrplageri
 
IBYEN
 
 
Verdens måske mest hypede restaurant lige nu serverer grotesk gourmetmad med smag af klimakrise, død og dyrplageri
 
 
 
HVOR HAR DU VÆRET MOR?
 
 
 
Forældre genopliver deres afdøde datter i virtuel verden
 
TECH
 
 
Forældre genopliver deres afdøde datter i virtuel verden
 
 
 
MEST LÆSTE DE SIDSTE 24 TIMER
 
1 »Et stort tab for os«: Restaurant i København mister sin michelinstjerne efter 23 år
 
 
 
2 Test af olivenolie: »Hvis jeg tager på et italiensk marked og beder om den bedste olivenolie, I har, er det den her, jeg forventer at få«
 
 
 
3 Britta Nielsen accepterer sin straf: Idømmes 6,5 års fængsel for millionsvindel
 
 
 
4 Dommer til sure rige briter: Du skal ikke kaste med sten, når du selv bor i et milliondyrt glashus
 
 
 
5 En kunstner, hans elskerinde og en advokat ryster Macron med afsløring af ministers onani på nettet