Bekijk de webversie
De kazerneterreinen in Ede zijn volop in beweging.

Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
De Veluwe-beleving
De kazerneterreinen zijn prachtig om te wonen. Niet alleen door de rijke historie op de terreinen zelf, maar ook vanwege de ligging aan de Veluwe en de bijbehorende verscheidenheid aan bijzondere planten- en diersoorten. Iedereen kent wel de stuifzanden en heidegebieden die jaarlijks door miljoenen mensen worden bezocht.

Wat misschien niet iedereen weet, is dat op de Veluwe naast edelherten, wilde zwijnen en moeflons, veel klein gespuis voorkomt dat karakteristiek en bijzonder is voor dit gebied. Daarom staat deze nieuwsbrief in het teken van ecologie. We vertellen graag meer over de flora en fauna in dit prachtige en unieke gebied.
Dierrijke omgeving
Zwijnen, herten en andere dieren scharrelen net buiten de randen van de wijk, terwijl veel vogels, reptielen, kleine zoogdieren en planten zich niets van de barrières aantrekken en een natuurlijke rijkdom toevoegen aan de Kazerneterreinen. De natuur beperkt zich dan ook niet tot de omgeving maar draagt bij aan een Veluwe-beleving tot aan de voordeur.

Bijenwolf
Heeft u de bijenwolf al ontmoet? Deze graafwesp heeft niet alleen een fascinerende leefwijze, maar zorgt ook voor evenwicht in de natuur. Bovendien is deze wesp prachtig om te zien. De bijenwolf dankt zijn naam aan het feit dat hij bijen vangt. Mensen (en schapen) laat hij met rust. Nesten worden gemaakt op zandige plekken. Dus wellicht komt u deze ook eens tegen op de Kazerneterreinen!
De bijenwolf
Groene omgeving
Het klimaat verandert; langere periodes van hitte en droogte en periodes met veel neerslag komen vaker voor. Gebouwen en wegen houden hitte vast en vergroten wateroverlast. Groen daarentegen geeft verkoeling en houdt water vast in het gebied. Groen is onmisbaar.

Bermen
De brede groene bermen staan vol met bomen, heesters en bloem- en kruidenrijke planten. Het zijn vooral planten die horen bij deze regio, afgestemd op de omgeving, die het goed doen op de droge zandgronden. Geen strak gemaaide bermen, maar natuurlijke bermen met minder intensief beheer. Daardoor ontstaat een berm die veerkrachtig en duurzaam is, beter bestand tegen ziektes en plagen, ecologisch waardevol en passend bij het karakter van de Veluwe.
Tuinen
Ook de beplanting op de kavels speelt een belangrijke rol. U kunt zelf bijdragen aan een groenere wijk met een aangenaam leefklimaat. Een groene tuin verhoogt de biodiversiteit, verlaagt de hittestress en brengt de beleving van de Veluwe nog dichter bij huis. Daarnaast is groen goed voor de gezondheid, het welzijn en de toekomstwaarde van uw wijk. Zo kunt u pas echt ontspannen in de natuur.

Zelf aan de slag?
Maak in uw tuin gebruik van inheemse, biologisch gekweekte planten en plantenzaden. Verhardt u tuin niet meer dan 20% en zorg voor voldoende beschutting en structuur. Een houtstapel zorgt voor beschutting voor insecten. Bij structuur kunt u denken aan geleidelijke overgangen van kruiden, naar lage struiken en hogere struiken of bomen. Natuurlijk met hier en daar wat open zand.

Zo stimuleert u de biodiversiteit en vergroot u de kans op een ontmoeting met bijzondere Veluwse insecten, zoals de bijenwolf, de bruine vuurvlinder of de blauwvleugelsprinkhaan! Wilt u meer informatie en tips over het vergroenen van uw tuin? Neem dan eens een kijkje op de website van Steenbreek. Op de website Ede Natuurlijk leest u ervaringen van andere Groene Doeners in Ede.
Blauwvleugelsprinkhaan