Niet iets om trots op te zijn: het Bossche fort Crèvecoeur heeft een plekje op de '7 Most Endangered'-lijst. Al minstens 10 jaar proberen erfgoedorganisaties het verval te stoppen. Hopelijk wordt er nu eindelijk actie ondernomen.
Het verwaarloosde Fort Crèvecoeur heeft de definitieve Europese lijst van '7 Most Endangered sites' gehaald. Dat werd bekendgemaakt door erfgoedorganisatie Europa Nostra.
De nieuwe subsidieregeling Erfgoed Maken is vanaf nu open. Een brede erfgoedregeling waarmee het Fonds voor Cultuurparticipatie immaterieel erfgoed toekomstbestendig, lokale erfgoed- en vrijwilligersorganisaties wil versterken of iedereen in aanraking wil brengen met erfgoed door educatie.
Inmiddel is de angst voor dé bom misschien wel groter dan tijdens de Koude Oorlog. Toen werden speciale atoombunkers gebouwd. Wat heeft Oost-Nederland nu nog aan deze schuilplaatsen?
Staatssecretaris Gunay Uslu: "Graslandbevloeiing is niet alleen een beproefde techniek die nuttig is voor landbouwers en natuur, maar ook een traditie die mensen verbindt in Nederland en daarbuiten."
De wrakstukken die na de storm Eunice aanspoelden op het strand van Camperduin, blijken na onderzoek de restanten van een Short Stirling MK1 uit de Tweede Wereldoorlog te zijn.
Nog geen jaar geleden stond de boerderij aan Terhorst 10 voor bijna negen ton te koop op Funda. Nu heeft gemeente Midden-Drenthe een sloopvergunning verleend. Wat is hier aan de hand?
Het oude normaal komt niet zomaar terug. Wat kunnen gemeenten doen om het culturele leven vlot te trekken? Een verkenning van de Boekmanstichting leverde tien aanbevelingen op.
Anneke Boonstra bouwde in 1982 de eerste replica van een boerderij uit de ijzertijd. Veertig jaar later is er nog volop leven in het preHistorisch Dorp in Eindhoven.
Ons energiesysteem gaat op de schop. Overal in Nederland gaan we de effecten daarvan zien. Een terugkomend onderwerp is de verduurzaming van beschermde stads- en dorpsgezichten. De komende weken start een korte online enquête waarmee de RCE en FRK voorbeelden willen verzamelen van verduurzamingsmaatregelen in stedelijke beschermde gezichten.
Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur in 1989, en daarmee het einde van de Koude Oorlog, zijn overal in Nederland nog tastbare herinneringen te vinden van een geheime infrastructuur, aangelegd voor de civiel-militaire verdediging, het bestuur van het land en de bescherming van de bevolking. Veel plekken waren lang geheim en ontoegankelijk.
Amersfoort is al sinds de Middeleeuwen een echte bierstad. Tegenwoordig zijn de sporen van deze rijke Amersfoortse bierindustrie nog steeds terug te vinden. In rivier de Eem vind je tapkranen terug van tientallen bierbrouwerijen uit de Late Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Wat het verhaal daarachter is, vertelt archeoloog Alexander van de Bunt in Schervendokter.