VI FEJRER ÅRETS FULDKORNSDAG! I dag er det årets fuldkornsdag, arrangeret af Fuldkornspartnerskabet. Dagen skal minde os alle om at spise fuldkorn hver dag, hele året rundt.
Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet, også skaldelene og kimen, hvor mange af vitaminerne, mineralerne og fibrene findes. Når du spiser brød bagt af fuldkornsmel, får du alle kornets herlige smagsaromaer og hele kornets egen ”madpakke” af fedtstoffer, kostfibre, mineraler, vitaminer og antioxidanter.
Vi varmer op allerede nu og vil over weekenden komme med gode råd om fuldkornets fortræffeligheder, og vi deler ud af vores bedste opskrifter på bagværk, der er smækfyldt med fuldkorn, der både er dejligt at spise, men også giver god energi til din krop.
Vidste du at...
Brød er en af de ældste forarbejdede fødevarer i verden – spist i en eller anden form siden stenalderen, hvor frø eller korn blev knust og blandet med vand til en tyk grød, der blev tilberedt direkte over ilden.
Historisk har det grove brød ikke altid været forbundet med kvalitet i modsætning til det luftige hvedebrød, men dette er dog ændret i dag. Vi sætter langt større pris på grovere bagværk, og forstår i dag at påskønne, at brød ikke kun skal smage godt, men at det også skal nære og mætte os.
Fuldkornsspeltbrød Spelten har en mere fremtrædende og fyldig hvedesmag end almindelig hvede. Det er den mest kendte af de gamle hvedearter.
Vær opmærksom på at ælte speltdejen lidt mere forsigtigt end en hvededej, og så får du et brød med en skøn luftig krumme.
Kend dit fuldkornsbrød
Selvom man ikke kan se nogen kerner i brødet, kan det sagtens være bagt af fuldkornsmel.Alle kerner er heller ikke fuldkorn – det gælder f.eks. alle frø og nødder eksempelvis solsikkerfrø, græskarkerner og hørfrø. Derfor kan mængden af kerner ikke gøre dig klogere på mængden af fuldkorn i brødet.Farven på brødet kan også snyde lidt. Ofte tilsættes malt i dejen, og det gør brødet mørkere. Så selvom brødet er mørkt, kan det indeholde en pæn portion sigtet mel og farve, men ikke fuldkorn.Hvis du selv bager dit fuldkornsbrød, kan du være helt sikker på, at det er propfyldt med de dejlige hele korn.
OPBEVARING AF FULDKORNSBRØD Når du har bagt dit fuldkornsbrød, er den mest ideelle måde at opbevare det ved stuetemperatur på køkkenbordet. For at bevare den sprøde skorpe er det vigtigt at lade brødet ånde. Det gøres bedst ved at pakke brødet ind i bagepapir eller madpapir. Hvis du på forhånd ved, at du ikke får spist hele brødet på 1-2 dage, kan du opbevare et stykke af brødet, der skal holde lidt længere i en frysepose i køleskabet. Når du skal bruge brødet, varmes det op i en 200 grader varm ovn.
Det rigtige mel Jo grovere melet er, jo mere væske skal der arbejdes ind i dejen under æltningen, så dit brød får en saftig krumme, og ikke ender med at blive for tørt. Derfor er det fint at bage fuldkornsbrød i form, for ellers flyder den våde dej for meget ud.
Ganske vist vil et fuldkornsbrød aldrig få den samme luftige krumme, som når du bager med sigtet mel – til gengæld er der intet, der slår den lækre, fyldige kornaroma fra friskmalet fuldkornsmel.
TAG MED PÅ BAGEKURSUS Hvis du er blevet endnu mere nysgerrig på at arbejde med fuldkornsdeje, kan du komme med på bagekursus i Meyers Madhus. Vol. 3 er for de øvede hjemmebagere, og her bygger vi ovenpå de foregående to bagekurser vol. 1 og 2.
På dette kursus kan du bl.a. lære at lave det udfordrende 100% fuldkornssurdejsbrød med ristet kim og klid (der smagsmæssigt er al anstrengelse værd).
Dampfærgevej 10, 2100 København Ø
Du modtager denne email, fordi du er tilmeldt Meyers nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig via link i bunden af vores nyhedsbrev.
|