Poetry International Nieuws
December 2023
                                 
   
     
       
       
                                 
    In deze nieuwsbrief
- Geef Full Trust Festivaltickets kado Nu 40% korting
- Een beetje Troost, Hoop en Liefde in december
- Coming Up Home is a poem Poetry International in Melly
-
 Poetry's poëzieleestips voor de kerstvakantie
- Update Weesgedichten Adopteer nu je gedicht
- Poëzieweek Download alvast de lestips voor op school
- Edward van de Vendel Auteur Poëziegeschenk op tournee
     
                                 
       
                                 
       
                                 
       
                                 
    Ben je op zoek naar het perfecte kerstcadeau voor je geliefden? Stop met zoeken! Met een passe partout voor het Poetry International Festival 2024 stuur je je loved ones op een onvergetelijk avontuur. Staan de wereld ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen op hun wensenlijstje voor 2024, dan geef je ze met Full Trust tickets voor het Poetry International Festival op 6, 7, 8 en 9 juni 2024 het perfecte Happy New Year-cadeau. Nu met 40% korting! (Je kan ze natuurlijk ook voor jezelf houden).    
                                 
       
                                 
       
                                 
    Wie kan zonder? De Stadsdichters Elfie Tromp (Rotterdam), Marjolijn van Heemstra (Amsterdam) en Swendeline Ersilia (Dordrecht) schreven aan het eind van dit bewogen jaar drie gedichten rond het thema Troost-Hoop-Liefde. Gewoon omdat ze daar op deze kortste dagen van het jaar zelf behoefte aan hadden, en de wereld om ons heen net zo. We sturen ze als Troost met Hoop en Liefde aan je door. Klik op de gedichten om ze te lezen.    
                                 
                                 
               
                                 
       
                                 
       
                                 
    Tijdens de Poëzieweek vind je Poetry International op zondag 28 januari in Kunstinstituut Melly in Rotterdam met Home is a poem, een speciaal programma rond het Poëzieweekthema Thuis. Wie leven er in het huis van de poëzie, kun je wonen in gedichten, zijn gedichten gastvrij en welke gedichten voelen als thuis? Voordracht en gesprek met drie verrassende dichters. Meer info vind je snel op poetry.nl en onze social mediakanalen. Wees welkom!
Poetry International in Melly zondag 28 januari, 15:00 uur Tickets €5 / €10
   
                                 
         
                                 
       
                                 
       
                                 
                 
      Hoewel niet heel kerstig, tip ik de bundel I do everything I'm told van de Canadees-Amerikaanse dichter Megan Fernandes. Deze bundel heeft iets voor iedereen: het is een speelse verkenning van verlangen en sensualiteit, een duizelingwekkende reis naar twintig steden en door verschillende dimensies, maar ook een bundel vol referenties naar klassieke werken en een knipoog naar traditionele poëtische vormen. Een heerlijke bundel die ik iedereen aanraad.    
                                 
                 
      Ik ben erg onder de indruk van de bundel Quiet van de Brits-Ghanese dichter Victoria Adukwei Bulley. In deze bundel onderzoekt de dichter wie mag spreken en wie het recht om zich gehoord te maken wordt ontzegd. In haar gedichten toont ze ook welke kracht er kan schuilen in stilte. Deze prachtige debuutbundel voorspelt een veelbelovende carrière.    
                                 
             
      Ik wil graag de bundel Love looks pretty on you van Lang Leav (Nieuw-Zeeland) aanraden. De gedichten van Leav maken me bewust van mijn lichaam als een thuis en herinneren me aan de liefde die ik in mezelf zou moeten investeren, iets wat ik vaak vergeet. Het geeft me een literaire safe space waarin ik me comfortabel kan voelen in mijn vrouwelijkheid, een ruimte om in te groeien. Een gedicht uit deze bundel dat me raakte is 'Pandora's Box'.    
                                 
       
                                 
       
                                 
         
                                 
    Op weg naar de Poëzieweek werpen vele bibliotheken zich op als weeshuis waar je terecht kunt om een gedicht te adopteren. Meld je nu aan als adoptieouder, het gedicht van jouw keuze wordt dan in januari door een getrainde handletteraar op het raam van je huis, winkel of school aangebracht. Zo veranderen Den Haag, Rotterdam, Gouda, Dordrecht, Vlaardingen en vele andere steden tijdens de Poëzieweek in één grote bloemlezing in de buitenlucht.
Weesgedichten is in Vlaanderen al jaren een doorslaand succes. Dit jaar hebben steden in Zuid-Holland de Nederlandse primeur. Bibliotheken uit heel Nederland kunnen zich alvast aanmelden voor
Weesgedichten 2025.
   
                                 
       
                                 
       
                                 
    Van 25 tot en met 31 januari barst het grootste jaarlijkse poëziefeest van de Lage Landen weer los. Inmiddels staan er meer dan 500 activiteiten verspreid over vele plaatsen in Vlaanderen en Nederland op Poëzieweek.com. Overal poëzie! Kijk alvast eens wat er bij jou in de buurt te doen is. Staat jouw activiteit er nog niet bij, meld die dan hier aan.    
                                 
       
                                 
         
                                 
    De Poëzieweek is hét moment om op school met gedichten aan de slag te gaan. Overal poëzie, zeker in de klas! Om het leerkrachten makkelijk te maken zorgt Poëzieweek ook dit jaar voor gratis inspirerende lestips met gedichten rond het weekthema ‘Thuis’. Download ze nu alvast hier, dan kun je er in het nieuwe jaar zo mee aan de gang. Er zijn lestips voor het basis- en voor het voortgezet onderwijs.    
                                 
       
                                 
       
                                 
       
                                 
    Edward van de Vendel ken je vooral van zijn veelbekroonde poëzie en romans voor kinderen en jeugd. Voor het Poëziegeschenk Kom nog even naar mij kijken straks schreef hij tien gedichten voor volwassenen waarin hij terugkijkt op zijn jeugd en hoe het daarna verder ging. Het geschenk krijg je tijdens de Poëzieweek cadeau van je boekverkoper bij besteding van €12,50 aan poëzie. Edward van de Vendel treedt die week ook in veel steden op, o.a. in Antwerpen, Haren, Groningen, Nijmegen, Arnhem, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.     
                                 
                 
    Poëzieweek 2024 staat in het teken van het thema Thuis. Samen met dichters, spoken word artiesten, slammers en songwriters bouwen we die week grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, trekken in verzen van streek naar streek en betreden nieuwe en vertrouwde oorden in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Dichters bouwen een nieuw thuis uit herinneringen, geuren en kleuren.      
                                 
       
    Poëzie komt live nog meer tot leven. Klank en ritme nemen je mee, opeens komt het gedicht echt binnen! Via de actie Boek een dichter kunnen scholen, bibliotheken, boekhandels en podia dichters boeken voor een optreden, tegen een aantrekkelijk tarief. Het optreden kan tijdens de Poëzieweek of eraan voorafgaand plaatsvinden. Deze actie van De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds geldt voor de hele maand januari.      
                                 
       
    De komende weken groeit op Poëzieweek.com de lijst activiteiten van boekhandels, bibliotheken, podia en liefhebbers. Ook jouw activiteit - groot of klein - kun je daar delen. Een event dat je zeker niet mag missen is de Startshow in de Arenberg in Antwerpen. Tijdens deze bijzondere aftrap van de Poëzieweek zie je naast geschenkauteur Edward van de Vendel ook Ruth Lasters, Mustafa Kör, Danielle Zawadi, Sunni Lamin Barrow, Gustaphe en Jelle van Riet. Lees meer en koop je kaarten!      
                                 
       
                                 
                                 
      Tips voor deze nieuwsbrief zijn welkom. Stuur ze naar Jan Coerwinkel   Interessant voor vrienden of relaties? Stuur door of tip deze nieuwsbrief.      
                                 
                     
                                 
      Stichting Poetry International - Westersingel 16 - 3014 GN Rotterdam      
     
                       
                                 
 
U ontvangt deze e-mail via Poetry International. Stelt u hierop geen prijs, meld u zich dan via deze link af.