Naar wie luisteren de politici?
NRCDe Haagse Stemming
Abonneer nu
Maandag 15 maart 2021
nrc.nl/denhaag
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Beste lezer van De Haagse Stemming. De eerste stemmen zijn al uitgebracht - juist tijdens de belangrijkste campagnedagen waarin er nog twee grote tv-debatten op de agenda staan. Tussen onze reguliere nieuwsbrieven door, sturen we je deze extra brief. Ga goed voorbereid het stemhokje in met ons verkiezingsoverzicht. 

STEMHULP

Wij moeten er nog wel wat aan wennen: de eerste stemmen zijn al uitgebracht. Want dit jaar is er niet één grote verkiezingsdag, maar er zijn drie verkiezingsdagen: op maandag en dinsdag is er al een beperkt aantal stemlokalen open. En daarvoor al mochten 70-plussers al per post stemmen. Wij zijn benieuwd wat voor invloed dat gaat hebben op de uitslag: komen er door de coronamaatregelen meer of minder stemmers opdagen? Welke partijen profiteren daarvan? Wat betekent het dat twee van de grote tv-debatten (maandag bij EénVandaag, dinsdag bij de NOS) worden uitgezonden terwijl er al gestemd wordt? En welke invloed hebben de peilingen die dagen nog?

Want er kan die laatste dagen nog veel gebeuren. Juist dan bepalen veel nog zwevende kiezers op wie zij gaan stemmen. Twijfel je zelf nog, of ben je benieuwd naar de standpunten van partijen? In de NRC Stemhulp zijn alle verkiezingsprogramma’s per thema samengevat – en kun je gemakkelijk twee partijen met elkaar vergelijken.

We namen ook een reeks podcasts op over de verkiezingen, om extra goed voorbereid het stemhokje in te gaan. Bijvoorbeeld deze over de verschillen tussen rechtse partijen. Of deze, waarin we bespreken waarom het linkse partijen maar niet lukt om te groeien. Als je benieuwd bent naar hoe partijen denken over het klimaatbeleid, is deze aflevering een aanrader. We namen ook een aflevering over vier andere belangrijke verkiezingskwesties op, zoals wonen en Europa.

Luister nu

NAAR WIE LUISTERT RUTTE?

We hebben ze zien zweten in debatten, zien worstelen in kritische interviews en zien stralen in de campagnefilmpjes - de lijsttrekkers waren de afgelopen weken overal. Maar ze verzinnen al die oneliners en standpunten natuurlijk niet allemaal zelf. NRC ging, onder het adagium „toon mij uw adviseurs, en ik zeg u wie u bent” op zoek naar wie er om Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Geert Wilders, Lilianne Ploumen, Sigrid Kaag en Jesse Klaver hangen. 

NA WOENSDAG BEGINT HET PAS

Ook na de verkiezingen blijven we je bijpraten over wat er op het Binnenhof gebeurt. Want als woensdagnacht de uitslag bekend wordt gemaakt, is het nog niet afgelopen. Je zou zelfs kunnen zeggen: dan begint het pas – want dan gaan de partijen om de tafel om een nieuw kabinet te vormen. Dan moeten er in elk geval deze meningsverschillen worden opgelost. Wij blijven je bijpraten over de ontwikkelingen.  

Succes in het stemhokje, groet,
Wafa Al Ali, Wouter van Loon en Rik Rutten

PS: Mark Rutte vindt het trouwens best ongemakkelijk dat hij het VVD-merk is.

Fijne dag. Heb je nieuws, commentaar of een vraag? Mail me op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC