Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Gaza: China tikt de VS tweemaal op de vingers

Op vijf dagen tijd tikte China de VS tweemaal op de vingers in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Een eerste keer voor de medeplichtigheid aan de gruweldaden in Gaza en een tweede keer voor de luchtaanvallen op doelen in Irak, Syrië en Jemen. Net als Israël raakt de VS meer en meer in het verdomhoekje.

Lees verder

In welke mate wegen mediabedrijven op eigen redacties?

DEEL 1. JOURNALISTIEKE AUTONOMIE STAAT HER EN DER ONDER INTERNE DRUK Dat journalisten onafhankelijk moeten kunnen informeren is een belangrijk...

Lees verder

Waarom zware VS-bombardementen niet blijken te 'helpen'

President Biden voert de bombardementen op tegen de stellingen van de Houthi's in Jemen om hen te verhinderen de Rode Zee te blokkeren voor schepen naar Israël. Dat blijkt geen effect te hebben op de slagkracht van de Houthi's. Massale bombardementen zijn vreselijk, maar hebben nog nooit politieke doeleinden verwezenlijkt.

Lees verder

De natuur als bliksemafleider in de boerenstorm

De landbouwlobby en de daaraan verbonden politici richten het boerenprotest op de natuur. Ze spelen landbouw en natuur tegen elkaar uit. Daarmee laten ze én de bevolking én de boeren stikken. We hebben immers allemaal recht op een gezonde bodem, propere lucht en zuiver water. Natuurpunt komt op voor een sterk natuurnetwerk en een gezond milieu. Wie de milieumaatregelen probeert af te zwakken en de pijlen op de natuur richt, leidt de aandacht enkel af van de essentie: het falende landbouwbeleid waar vooral de boer de dupe van is. De natuur is niet de boosdoener …  

Lees verder

Gaza kort: waterschaarste, voortzetting genocide, bedreiging Rafah...

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de waterschaarste in Gaza, de voortzetting van de genocide, de bedreiging van Rafah, de UNRWA en het nieuwe staak-het-vurenplan.

Lees verder

Een jaar na de Turks-Syrische aardbeving: nog steeds nijpend gebrek aan onderdak en psychologische hulp

Vandaag is het een jaar geleden dat twee zware aardbevingen grote delen van Syrië en Turkije verwoestten. Hulpverleners stellen vast dat de problemen op vlak van huisvesting en psychologische hulp na een jaar nog lang niet van de baan zijn voor de getroffen bevolking.

Lees verder

Frankenstein update ‘Poor Things’. Het speels surrealisme van Yorgos Lanthimos

Nu David Lynch ons al even geen nieuwe ‘Lost Highway’ of ‘Mulholland Dr.’ levert moeten we ons niet meer naar de bioscoop reppen voor een onderdompeling in een mix van popcultuur en surrealistische cinema. Tenzij Yorgos Lanthimos, de Griekse regisseur van ‘The Lobster’ en ‘The Favourite’, een nieuwe film heeft. Zoals ‘Poor Things’, de romanverfilming waarmee hij de Frankenstein mythologie update. De motor van zijn andermaal wonderlijke, visuele trip? ‘Female empowerment’. Het echte monster? Het patriarchaat. De ster aan het Lanthimos firmament? Een weergaloze Emma Stone.

Lees verder

Ook op de COP28 weigeren we onszelf als onderdeel van de natuur te beschouwen; zo lossen we de klimaatcrisis niet op

Op de 28ste klimaattop beloofde voorzitter Al-Jaber in zijn toespraak na het klimaatakkoord vol trots “een betere toekomst voor de mensheid en de planeet”. Opvallend is dat hij hier mens en planeet apart benoemd. Deze scheiding tussen ‘natuur’ en ‘mens’ op COP28 is kenmerkend voor het antropocentrisme, een denkwijze waarin de mens centraal staat. Deze ideologie domineert niet alleen het taalgebruik van de klimaattop, maar ook dat van de media. In zijn boek ‘We Have Never Been Modern’ legt de bekende denker Bruno Latour, een socioloog, antropoloog en filosoof, uit wat de gevolgen zijn van deze loskoppeling: het geeft de mens de mogelijkheid om boven de natuur uit te stijgen, deze te beheersen en te manipuleren.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Drie op vier Belgen roepen op tot een stopzetting van wapendoorvoer met Israël

Driekwart van de Belgische bevolking wil dat de wapendoorvoer tussen Israël en België eindigt, volgens een opiniepeiling van YouGov uitgevoerd door de organisatie Ekō. Een representatieve groep van respondenten antwoordde op de vraag of de federale en regionale regeringen van België de overdracht van wapens aan Israël zouden moeten stoppen.

Lees verder

Theologie van de migratie: Migranten zijn ook mensen

Begin februari begon in Barcelona aan de Internationale School voor Interculturele Filosofie een reeks seminars over menselijk waarden. Die vinden plaats op een bijzonder instituut: de Casa Espiritual Filip Neri. Centraal op het eerste seminar stonden de dekolonisering van het denken en de theologie van de migratie.

Lees verder

Child Focus en partnerorganisaties Betternet lanceren podcast over digitaal ouderschap

Ter gelegenheid van de Safer Internet Day op 6 februari kondigen de partnerorganisaties van Betternet de lancering aan van de nieuwe podcast “Digitaal ouderschap” in België. Het doel: de vooroordelen over het gebruik van schermen binnen het gezin ontkrachten. Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen Child Focus, Média Animation, Mediawijs en de Conseil supérieur de l’éducation aux médias en wil ouders geruststellen over het schermgebruik binnen het gezin en tips geven hoe ermee om te gaan.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium