Het olifantje links op de foto heet Kasungu. Dit jonge weeskalfje, dat nog maar net aan zijn leven is begonnen, heeft al meer verdriet en angst meegemaakt dan een dier van zijn leeftijd zou moeten kennen. Kasungu werd wreed van zijn kudde gescheiden tijdens een ongekend grootschalig mens-dierconflict. Hij bleef alleen en getraumatiseerd achter en vocht voor zijn leven.
Door krimpende leefgebieden, de schaarste aan water en voedsel, en de groei van menselijke activiteiten, neemt de kans op conflicten tussen mensen en olifanten toe. Dit overkwam de kudde van Kasungu en Lumezi. De olifanten werden midden in de nacht aangetrokken door de bijna oogstklare maïsvelden bij het dorp. Met veel lawaai wisten de inwoners de kudde van zeker 50 olifanten te verjagen om hun oogst en levensonderhoud te beschermen.
Door de chaos raakten meerdere kalfjes gescheiden van hun kudde. Ze bleven alleen achter in de wildernis, met weinig kans om te overleven. 's Ochtends kon een van de kalfjes direct worden herenigd met zijn moeder, die kon worden gevonden via IFAW's GPS-halsband. Kasungu en Lumezi hadden helaas minder geluk.
De twee jonge kalfjes, slechts enkele weken oud, waren in kritieke toestand. Met name Lumezi was er slecht aan toe. Hij had een lange tijd vastgezeten in een greppel, en had veel energie verbruikt om eruit te komen. Hun enige kans op overleving was een spoedtransport naar de Lusaka Elephant Nursery.
Vanaf het moment dat de verzorgers Kasungu en Lumezi vonden, namen ze de rol van moederfiguur op zich. Ze zorgden ervoor dat de kalfjes nooit alleen waren en kalmeerden hen constant met zachte aanrakingen en nabijheid.
Hoe verdrietig we ook zijn om Lumezi, we zijn ook blij om te zien dat Kasungu het goed doet en grote stappen maakt. Steeds beter vindt hij aansluiting met de verzorgers en andere dieren bij Lusaka Elephant Nursery. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar uiteindelijk zal hij terugkeren naar het wild en aansluiten bij de wilde populatie Afrikaanse savanneolifanten.