Deze week in de YouTube-aflevering: Een Nederlandse winnaar op het Grand Prix motorracen op thuisterrein in '77! Vandaag is de jaarlijkse motorrace wederom in Assen. Onze tv-uitzending onthult het avontuurlijke goochelaarsleven van Okito. Verder in deze nieuwsbrief: geheime Amerikaanse militaire operaties, China's voorsprong bij de ruimtewedloop en wie mag er eerder stoppen met werken?
 
 

TT Assen: Hoe Wil Hartog de grote prijs won
Youtube: De Schatkamer van Andere Tijden

TT Assen: Hoe Wil Hartog de grote prijs won


 
In 1977 wint Wil Hartog als eerste Nederlander een Grand Prix in de koningsklasse 500CC. En dat ook nog eens op thuiscircuit Assen. Maar het had niet veel gescheeld of ‘de witte reus’ had niet aan de start gestaan.
 
Bekijk online
 
Hans Klok en de erfenis van Okito

Hans Klok en de erfenis van Okito


 
Goochelaar Okito, oftewel Theo Bamberg, is dé held van Hans Klok. Doet deze naam bij jou een belletje rinkelen? Wie was deze onbekende Joods- Nederlandse goochelaar uit de begin 20ste eeuw? Okito werd een beroemdheid in Amerika, reikte met zijn magische acts tot aan Afrika en het Verre Oosten en wist de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw nipt te ontvluchten. Bekijk wat er achter deze bijzondere man en zijn acts schuilt.
 
Bekijk de aflevering
 


Het vergeten EK van 1980
 
Enthousiast en met goeie moed ging het Nederlands elftal voor het EK van 1980 naar Italië. Maar achter de schermen ging alles fout. Kijk via de link hoe het erbarmelijke spel zo kon verlopen.

Het vergeten EK van 1980

 

Artikelen

Amerikaanse geheime operaties onthuld
 

Amerikaanse geheime operaties onthuld

 
 
De oprichter van WikiLeaks, hacker en klokkenluider is eindelijk vrij. Julian Assange heeft een lange route afgelegd. Van een beschuldiging van spionage en twee verkrachtingen, zeven jaar lang vast zitten op de ambassade van Ecuador, een klopjacht vanuit de VS tot aan zijn terugkeer naar Australië vorige week. Door een slimme jarenlange juridische strijd heeft Julian Assange ernstige straffen en uitlevering kunnen vermijden. Zijn hoofdbeschuldiging: geheime militaire informatie lekken op WikiLeaks. Specifiek de honderdduizenden documenten en beelden van geheime Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan uit de periode 2004 tot 2009. Maar hoe zit het eigenlijk met de geheime Amerikaanse militaire operaties op Afghaans grondgebied in de jaren 80? In hoeverre zijn deze boven tafel? Andere Tijden maakte eerder een aflevering over de inmenging van de VS in Afghanistan in de jaren 80. De CIA leverde in het geheim wapens aan het verzet. Bekijk de aflevering De CIA en Afghanistan waarin voormalig CIA topman Charles Cogan over de geheime operaties van toen. 
 
Bekijk de aflevering
 

Wie haalt zijn pensioen?

Wie haalt zijn pensioen?

De FNV eist structurele verbetering van het vroegpensioen. Specifiek voor de mensen met zware beroepen die het niet tot hun 68ste uithouden. De tijd begint te dringen omdat de zogenaamde Rechtmatige Vervroegde Uitkering (RVU) regeling in 2025 stopt. Vroeger was er een tamelijk riante regeling voor vervroegd pensioen: de VUT. De VUT was regelmatig onderwerp van discussie, maar had niet altijd eenzelfde doel. Aanvankelijk werd de VUT in het leven geroepen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Later kostte de VUT regeling te veel geld, en werd er op de VUT gekort. Hoe hebben deze besluiten uitgepakt? En hoe verschilt de vroegpensioen discussie van toen met die van nu? Zie het in De Geboorte van de VUT aflevering. 

Bekijk de aflevering
Wie pioniert in de ruimte?

Wie pioniert in de ruimte?

Het vuur van de ruimtewedloop leek al een tijdje gedoofd. Maar nu geven de ambities van Elon Musk en China nieuwe brandstof aan de ratrace in de ruimte. China was de eerste die landde op de achterkant van de maan in 2019. Deze week heeft China een stuk gesteente van de achterkant van de maan naar de aarde gebracht en de ambitie om daar in 2030 een onderzoeksstation te bouwen. Hoe verliepen de ruimte programma’s tijdens de Koude Oorlog? Zijn er veel stappen gezet sinds toen? Bekijk de aflevering Space Age waarin Andere Tijden duikt in de ruimtewedloop tussen de grootmachten van toen: Rusland en de Verenigde Staten.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Hoe gaat het met Valkenburg?

Hoe gaat het met Valkenburg?

In juli 2021 is Nederland na lange tijd weer getroffen door desastreuze overstromingen. Dit keer te Valkenburg, in Zuid-Limburg. De schade voor het kleine gebied bleek enorm. 400 miljoen euro schade en 2300 beschadigde huizen waren het gevolg. Hoe staat het nu met de Valkenburgers? Bekijk de eerste aflevering van de driedelige serie Valkenburg in de Geul.

Bekijk de serie
 
Movements

Movements

Museum Hilversum opent vanaf 13 juli de multimedia tentoonstelling Movements. De kick van de mentale uitdaging en het afzetten tegen conventionele normen. Het zijn een paar beweegredenen van bijzondere sporters van over de hele wereld. Van een vrouwelijke Afghaanse bokser, een Tunesische man die na zijn beenamputatie besluit te gaan breakdancen tot aan een groep Palestijnen die vrijheid vindt in het skaten.

Bekijk de tentoonstelling
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe kwamen Surinaamse marrons in verzet tegen slavernij?


Er wonen momenteel ruim 100.000 marrons in het huidige Suriname. Deze groep stamt af van Afrikaanse tot slaaf gemaakten, die ontsnapten van de plantages en in het binnenland van Suriname gingen leven. Hoe kwamen zij in verzet tegen de slavernij? Ontdek het via de link.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Franse verkiezingen en de populistische revolte


Dat Frankrijk aankomende zondag kiest voor extreemrechts lijkt zeer waarschijnlijk. Het zou het Franse toppunt zijn van een beweging die Marijn Kruk, historicus en voormalig correspondent in Parijs, een populistische revolte noemt. Hij schreef het deze week verschenen boek Opstand: de populistische revolte en de strijd om de ziel van het Westen, en is te gast.

Verder in OVT:
- Het begin van de Olympische spelen
- Keti Koti
- Boeken met Fresco Sam-Sin
- De column van John Jansen van Galen
- Het Spoor Terug: De uitvinder van Twijfelachtig
- En meer…


Vorige keer in OVT:
- Eten van Moeder Aarde
- De eerste Nederlandse platen
- De omvolkingstheorie
- Imme Dros en Ada van Holland
- Waarom we in de duivel geloven
- Boeken met Wim Berkelaar
- De column van Abdelkader Benali
- Het Spoor Terug: Verborgen Verbanden #3
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.