Het is wetenschappers gelukt om te ontraadselen hoe een schorpioen zijn gif maakt zonder het dier te doden. Deze ontdekking levert tal van mogelijkheden voor onderzoek naar anti-gif én nieuwe medicijnen. Bioloog en toxicoloog Mátyás Bittenbinder vertelt over het belang van deze ontdekking en alle andere geheimen van gif.
Sinds een paar jaar zit bouwen met hout en andere natuurlijke materialen in de lift. Dit zogeheten 'biobased bouwen' heeft grote voordelen: in tegenstelling tot beton en staal is de productie duurzaam, raakt het nooit op en kan het grote hoeveelheden CO2 opslaan. Toch lopen we in Nederland ver achter bij ons omringende landen.
"Hij krijgt natuursubsidie voor een behoorlijk stuk Veluwe," aldus columnist Dolf Jansen, "dat van hem is, of van de familie, of op een andere manier van ons noch van Mark Rutte."
Een zonnebloem trekt heel wat dieren die van de zaden komen peuzelen. Dit keer is het een putter. Doordat de kop zwart met wit is en een rode vlek heeft, is de vogel gemakkelijk te herkennen.