Gemeente Meerssen houdt je op de hoogte

Nieuwsbrief - 26 september 2024

Gemeente vestigt voorkeursrecht

Op een aantal percelen in de gemeente Meerssen heeft het college op 24 september 2024 een (voorlopig) voorkeursrecht gevestigd. Volgens planning zal de raad in de raadsvergadering van 12 december a.s. hierover een definitief besluit nemen. Voor verdere informatie verwijzen wij naar de gemeentelijke website (Actueel Nieuws) en naar het Gemeenteblad op overheid.nl. 

Lees verder

Even voorstellen: de boa’s van Meerssen

Vlak voor de zomervakantie zijn in de gemeente Meerssen drie boa’s begonnen. Boa staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Bij hen kun je bijvoorbeeld terecht bij jeugdoverlast, parkeerproblemen of milieumeldingen. Maak snel kennis met onze boa’s! 

Lees verder

Wijziging samenstelling raad gemeente Meerssen

In verband met recente ontwikkelingen - het opheffen van KIJK!!! en de opsplitsing van BRUG-M in afzonderlijke fracties – is de samenstelling van de raad van de gemeente Meerssen gewijzigd. In de nieuwe situatie zijn de volgende fracties vertegenwoordigd: Lokaal DNA, CDA, BRUG-M, Fractie Gorissen, Fractie Pohle, Fractie Van der Bijl, GroenLinks, Fractie Arntz, Het Origineel en Fractie Gerards. Meer informatie over de samenstelling van de gemeenteraad en de fracties is terug te vinden in ons raadsinformatiesysteem.

Lees verder

Kroonringen voor PMD-zakken tegen overlast van zwerfafval

Een keer in de twee weken haalt onze afvalinzameldienst het plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons op in de PMD-zakken. De zakken zijn licht van gewicht en waaien regelmatig de straat op. Met als gevolg dat er geregeld zakken kapotscheuren en het afval op straat of in de natuur terechtkomt. Om dit te voorkomen start de gemeente Meerssen - na een succesvol proefproject - met kroonringen aan de lantaarnpalen in de hele gemeente Meerssen. Aan deze kroonringen kun je de PMD-zakken ophangen. 

Lees verder

Themabijeenkomst dementievriendelijke gemeente

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen in het dagelijks leven te maken krijgt met dementie. Hier ligt een grote uitdaging voor de maatschappij. Het leven stopt niet na de diagnose. Mensen met dementie kunnen betekenis vol blijven mee doen in een dementievriendelijk Meerssen. De themabijeenkomst is op 16 oktober en start om 19.00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Lees verder

Hoe kijk jij naar de energietransitie?

Op 9 oktober praat de gemeenteraad verder over de energietransitie in de 2e Beeldvormende Bijeenkomst “Energievisie Meerssen”. In gemeenschapshuis de Koel in Rothem gaat de gemeenteraad in gesprek over verschillende onderdelen van de energietransitie. Zo vormen we een gezamenlijk beeld over wat onze rol als gemeente in de energietransitie wordt de komende jaren. Je bent van harte welkom om mee te praten! Aanmelden kan via onze website. 

Lees verder

Werkzaamheden A2 richting Eindhoven

De werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens het weekend van 27 september 21.00 uur tot en met 30 september 05.00 uur tussen knooppunt Kruisdonk en aansluiting Elsloo.

Herfst in het Geuldal

Struin je mee door Bergse Heide en het Ingendael op zaterdag 5 oktober. Vertrek om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 Geulhem (Berg en Terblijt). De excursie duurt ongeveer 2 uur. Denk aan stevige wandelschoenen. 

Lees verder

Maak kennis met onze Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand

Of je nu droomt van een intieme ceremonie of een groot feest, onze Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS’en) staan klaar om jullie verbintenis onvergetelijk te maken. Onze BABS’en zijn meer dan alleen ceremoniemeesters! Ze nemen de tijd om jullie liefdesverhaal te leren kennen en maken elke verbintenis persoonlijk en bijzonder. Van humor tot emotie, ze vinden altijd de perfecte balans om jullie grote dag mooi vorm te geven. Benieuwd wie onze BABS’en zijn? Kijk op onze website. 

Lees verder

Omvormen van begraafplaatsen naar gedenkparken van start

Begraafplaatsen zijn waardevolle plekken. Ze hebben een belangrijke maatschappelijke functie. Niet alleen om te herdenken, maar ook om elkaar te ontmoeten en troost te vinden. Enkele jaren geleden hebben we gemerkt dat we de gemeentelijke begraafplaatsen toekomstbestendig moeten maken. Ook het beleid hierover moest aangepast worden. 

Lees verder

Het nieuwe landschapsbeheerseizoen staat weer voor de deur! 

De natuur heeft ons ook afgelopen zomer weer doen verbazen. We zagen nattigheid en droogte en zo uit het weer zich steeds vaker in extremen. Dit heeft ook zijn weerslag op het landschap en het beheer ervan en dit stelt dan de vrijwilligers die hierin actief zijn weer voor uitdagingen. Op 28 september tijdens de opening van het landschapsbeheerseizoen kunnen vrijwilligers deze uitdagingen en ervaringen uitwisselen. 

Lees verder

Vooraankondiging raadsvergadering donderdag 10 oktober 2024

Op donderdag 10 oktober 2024 vindt de eerstvolgende raadsvergadering plaats. Aanvang 19.00 uur in de bedrijfskantine van het gemeentehuis (Markt 50 in Meerssen). Je kunt de vergadering ook volgen via de livestream op onze gemeentelijke website.




Lees verder

Lezing 80 jaar bevrijding

De Heemkundevereniging Gäöl organiseert donderdag 3 oktober een lezing in het kader van 80 bevrijding. Deze lezing wordt gepresenteerd door Anja Thijssen en haar voordracht gaat over de periode einde van WO1 tot capitulatie 1945. Locatie is gemeenschapshuis De Kleioave Andreas Sauerlaan 11 Geulle. Inloop vanaf 19.00 uur en aanvang om 19.30 uur. Deze lezing is voor iedereen, leden en niet leden, toegankelijk met gratis entree. 

Lees verder

Workshop Cirkel van Democratie

Op 2 oktober is workshop voor nieuwe Nederlanders: Cirkel van Democratie. Deze bijeenkomst wordt samen georganiseerd met ProDemos. ProDemos is een organisatie die zich inzet voor meer kennis over democratie in Nederland. 






Lees verder

Themabijeenkomst zelfredzaam thuis wonen in Meerssen

Steeds meer mensen op leeftijd willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en taken zo veel mogelijk zelfstandig uitvoeren. Dat is ook het uitgangspunt van de regering: ‘Thuis als het kan’ en ‘Zelf als het kan’. Maar, wat is er nodig om zelfredzaam thuis te blijven wonen? Hoe kijkt u als burger hier tegenaan en welke rol spelen familie en mantelzorger hierin? De themabijeenkomst is op 3 oktober en start om 13.00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website. 

Lees verder

Hendrik werkman in de Synagoge

Ook deze laatste zondag van de maand zet de Synagoge Meerssen de deuren open. Op zondag 29 september zijn van 13.30 tot 16.30 uur achttien DRUKSELS VAN HENDRIK WERKMAN te bewonderen: de Chassidische legenden (1941), joodse wonderverhalen. Entree is gratis. 






Lees verder

Samen met de natuur wateroverlast en droogte te lijf 

Doe mee met Natuurkrachtmaand in november in het Geul- en Gulpdal. De hele maand zijn er activiteiten die laten zien hoe natuurlijke oplossingen wateroverlast en droogte aanpakken. Ontdek ook hoe jij zelf kunt bijdragen en de natuur een handje kunt helpen. Plant mee met de langste haag van Limburg, ga op excursie langs de Geul of leer alles over toekomstige landbouw of het voedselbos. Daarnaast kun je jouw tuin, dak of straat vergroenen: ruil je tegels of grind in voor een gratis Tuiny plantenpakket.  

Lees verder

Huiskamers

Activiteiten in Ut Zaelke Bunde

Activiteiten in Hoeskamer Gäöl Biej-ein

Activiteiten in Huiskamer De Ketel Meerssen

Activiteiten in Hoeskamer Ulesjtraote

- Activiteiten in Huiskamer Rothem

Meer nieuws

Activiteiten Bibliotheek Meerssen

Artikel 40 vragen en antwoorden

Activiteiten IVN Meerssen

Bekendmakingen

Besluiten college van B&W

Platform Meer Vitaal

Raadsinformatiebrieven

Werk in uitvoering

facebook   instagram   twitter   linkedin

Contact & openingstijden: www.meerssen.nl

Mail niet leesbaar? Klik hier  |  Uitschrijven of profiel aanpassen Sent by Sendtex