Net als in Groningen en Eindhoven, waar we vorige week over schreven, lijken er nu ook historische interieurs in Kaag en Braassem gevaar te lopen. De gemeentelijke monumentenlijst wordt daar vervangen door een lijst met 'karakteristieke panden en dorpsgezichten' met veel meer vrijheden. Als dat maar goed gaat...
Daarnaast zijn wij nog op zoek naar een monumentenambtenaar die met ons haar of zijn ideeën, gedachtes en vragen wil delen over het Verdrag van Faro. Ook als zij of hij daar eigenlijk niet echt veel van weet (juist dan! (-:) Mail ons! redactie@erfgoedstem.nl
25 november 2020 - Redactie. Bron: Leidsch Dagblad en AD
Met elf stemmen voor en negen stemmen tegen, heeft de gemeenteraad van Kaag en Braassem het sein op groen gezet voor een systeem met karakteristieke panden en dorpsgezichten. Op die manier moet het voor eigenaren gemakkelijker worden om hun panden te onderhouden en energiezuiniger te maken. Het Cuypersgenootschap vreest voor verlies van veel historische elementen.
18 november 2020 - Persbericht Het Restauratiefonds
'Artificial Intelligence' speelt een belangrijke rol in het analyseren en toegankelijk maken van digitale erfgoedcollecties. Verschillende erfgoedinstellingen en onderzoeks- en kennisorganisaties bundelen daarom hun krachten in het Cultural AI Lab.
Met een schuld van bijna € 300 miljoen staat de stad aan de vooravond om draconische bezuinigingen door te voeren. Zo worden ook de gemeentelijke monumenten in de uitverkoop gezet.
Faro stelt dat erfgoed een middel kan zijn om maatschappelijke doelen te verwezenlijken, zoals sociale cohesie. Maar klopt dit wel? Na veertien telefoongesprekken ben ik een stuk wijzer.
19 november 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De prijs is op 19 november online uitgereikt tijdens de Reuvens-digi-dag. Jesper wint € 7000, aangeboden door het Mondriaan Fonds, voor een persoonlijk ontwikkelingstraject.
26 november 2020 - Persbericht Erfgoed Leiden en Omstreken
Vandaag lanceren Erfgoed Leiden en Omstreken en Stichting Verborgen Stad een virtuele tijdreis naar 1620. In dat jaar vertrokken de Pilgrims vanuit Leiden naar de Verenigde Staten.
Door de vele steunbetuigngen die Raymond Strikker kreeg voor het plan om de vernielde theekoepel te restaureren, kwam hij op het idee van een monumentenfonds.
Nederland is voornemens het Verdrag van Faro te ondertekenen. Maar wat betekent dit voor de gemeenteambtenaar? Wanneer Faro wordt ondertekend, krijgen jullie er volop mee te maken. Hoe denken jullie over het verdrag? Wat zijn jullie vragen?
Om hier achter te komen zijn wij op zoek naar gemeenteambtenaren die hierover vertellen. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar: redactie@erfgoedstem.nl
PARTNER NIEUWS
Op donderdag 27 mei 2021 vindt het Nationale Monumentencongres plaats. Omdat organisator Nederland Monumentenland er vanuit gaat dat niet alle 500 erfgoedprofessionals in één ruimte bijeen mogen komen, zoeken ze monumenten die tussen de 10 en 20 congresdeelnemers kunnen ontvangen met inachtneming van 1.5 meter.
24 november 2020 - Redactie. Bron: NRC en Oderuopa
Geur is volgens onderzoekers een goede indicator voor wat we vroeger voelden en dachten. "De industrialisatie was een traumatische ervaring voor de neus", zegt Inger Leemans. Ze is projectleider van onderzoeksproject Odeuropa. Dit project onderzoekt hoe Europa heeft geroken tussen de 16e en de 20ste eeuw, en of die geuren zijn terug te halen, en te bewaren.
De meeste Utrechters kennen het als popzaal en danstempel, maar het Tivolicomplex aan de Oudegracht 245 kent een historie van 750 jaar met vele gebruikers. Begonnen als klooster was het eeuwenlang een weeshuis, om in de 20e eeuw een vakbondsgebouw te worden. Nu gaat het complex een nieuwe toekomst tegemoet. Bekijk hier de vele mooie foto's.
"Wat een archeoloog ook opgraaft, hij zal er méér van maken dan hij echt kan onderbouwen. In de media worden alleen vérgaande conclusie gepresenteerd. De puzzel van de archeoloog blijft onvermeld. De Tweede Hoofdwet van de Archeologie luidt dus: Als een archeoloog in het nieuws komt, zal hij het nooit hebben over archeologie." Jona bespreekt hier een paar treffende voorbeelden.
Hoe maak je een pand uit 1430 zo energie-neutraal mogelijk? Architectenpaar Janneke Bierman en Joep Mol kocht enkele jaren geleden het middeleeuwse pand. "Toen we de sleutel kregen was het pand vochtig, nat en koud", zegt Mol. "Janneke en ik keken elkaar aan. Vroegen ons af waar we aan begonnen waren. Maar we zagen ook dat we van dat bouwval iets heel moois konden maken. Dat is ons vak hè."