Het hoofdkwartier van de Gestapo tegenover een Amsterdam studentenhuis. De dochter van oud-studente Gisela Söhnlein vertelt in deze aflevering van Oorlog op locatie over het verzet van haar moeder. Ook twee nieuwe afleveringen! Deze avond buigt Andere Tijden Sport zich over het desastreuze EK van 1980 en komende vrijdag een Andere Tijden Special over de geschiedenis van arbeidsmigratie en misbruik op de arbeidsmarkt. Verder in deze nieuwsbrief: woonwagenkampen, invoering van de BTW, adoptie uit het buitenland en meer…
 
 

Oorlog op locatie: Amsterdam
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Oorlog op locatie: Amsterdam


 
Wat doe je als tegenover je studentenhuis het hoofdkwartier van de Gestapo is gelegen? Het overkomt de Amsterdamse rechtenstudente Gisela Söhnlein en ze gaat in het verzet, waar ze meehelpt Joodse kinderen weg te smokkelen uit de Hollandse Schouwburg.
 
Bekijk online
 

Het vergeten EK van 1980
Zondag 26 mei 22.30 NPO1

Het vergeten EK van 1980


 
Het EK van 1980 sneed door de ziel van Nederlandse supporters. Opgezweept door het succes van 1974 en 1978 moeten we nu toch een keer winnen. Vol enthousiasme en met goeie moed ging het team naar Italië. Maar achter de schermen gaat alles fout. Op het veld is het Nederlands team frustrerend slecht. Kijk vanavond om 22:30 op NPO1 hoe het erbarmelijke spel verliep.
 
Bekijk de aflevering
 

Illegaal en onderbetaald
Vrijdag 31 mei 22.15 NPO2

Illegaal en onderbetaald


 
De tijd van illegale en onderbetaalde arbeid is voorbij. Of toch niet? Een nieuwe Andere Tijden Special trekt een vergelijking met de jaren 80 en 90. Nu heb je uitzendbureaus die arbeidskrachten uit Bulgarije en Roemenië zonder CAO naar het Westland sturen. Vroeger had je koppelbazen die hun eigen zakken vulden door illegale Turkse arbeidskrachten onder te betalen. Zie in de aflevering van 31 mei hoe arbeidsmigratie en uitbuiting van alle tijden is.
 
Meer informatie
 

Miljonairs van de toekomst
 
Het VMBO is na 25 jaar hevig aan een opwaardering toe. Andere Tijden kijkt terug op het VMBO en de onmisbare praktisch opgeleide vakmensen.

Miljonairs van de toekomst

 

Artikelen

Woonwagenbewoners? Zigeuners? Voor de Nazi’s zeker niet één pot nat
 

Woonwagenbewoners? Zigeuners? Voor de Nazi’s zeker niet één pot nat

 
 
Om het gat in het collectieve geheugen te dichten herdenken we vandaag tijdens de Nationale Herdenking het slachtofferschap van Roma en Sinti in Kamp Westerbork. Naast de Joden, waren de grofweg 500.000 Roma en Sinti in Europa een grote groep slachtoffers van de Holocaust. Het ‘zigeunerras’ werd door de Nazi’s gezien als crimineel, minderwaardig en een gevaar voor de maatschappij. De zigeuners zijn vaak onderbelicht geweest in de (h)erkenning van hun slachtofferschap in Nederland; mede door discriminatie. Zo werden overlevenden uit de zigeunergemeenschap niet altijd geloofd door het Rode Kruis wanneer zij vertelden over hun ervaringen. Ook werden de redenen voor arrestaties gewantrouwd, waarbij ‘asociaal gedrag’ waarschijnlijker werd geacht dan ‘zigeneurschap’. Aanspraak maken op de Uitkering Oorlogsslachtoffers werd hiermee vaker ontkend voor deze groep. Bovendien bemoeilijkte discriminerende wetgeving de erkenning van hun leed.

De woonwagenbewoners zoals we die nu kennen werden minder drastisch behandeld dan de zigeuners toen. Hoewel het aantal zigeunerslachtoffers uit Nederland relatief klein was, is het afhandelings- en erkenningsproces wel degelijk iets om onder de aandacht te brengen. Gemeenten en instanties namen vrijwillig deel aan, en stopten soms extra moeite in, de deportaties van Roma en Sinti. In de Andere Tijden aflevering wordt er uitvoerig ingegaan op het leven van woonwagenbewoners in Nederland, de vroegere zigeuners en hun relatie met de overheid. Het verschil tussen een woonwagenbewoner en zigeuner bleek ook van levensbelang te zijn tijdens de Holocaust.
 
Bekijk de aflevering
 

BTW is niet OK

BTW is niet OK

BTW-verhoging van 9 naar 21%!? Kunst, cultuur, hotels en media komen er bekaaid af in het nieuwe kabinet. Nederland wordt daarmee de koploper in Europa met de hoogste belastingen op deze sectoren. Je kranten, boeken en theater- concert- en festivalbezoekjes worden allemaal duurder. En dan te bedenken dat BTW vóór 1969 helemaal niet bestond. De BTW, Belasting over de Toegevoegde Waarde, was het geesteskind van Koos Reugebrink. Vanaf 1 januari 1969 werd de BTW op goederen en diensten van kracht. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het was een administratieve rompslomp en het bracht veel verwarring teweeg bij winkeleigenaren. Zo waren artikelen in de drogisterij met het hoge en het lage BTW-tarief belast. Alles moest handmatig omgeprijsd worden. Zie in de aflevering waar ons BTW-stelsel vandaan komt.

Bekijk de aflevering
Adoptie

Adoptie

Kinderen adopteren uit het buitenland is eensklaps stopgezet. Sinds 2021 heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming al deels een kurk op de zaak gedrukt na een vernietigend rapport over de misstanden rondom adoptie uit het buitenland. En nu mag het helemaal niet meer. Maar daarmee is de kous nog niet af, het blijft een gevoelig onderwerp met veel voor- en tegenstanders. Andere Tijden zocht uit hoe adoptie in de afgelopen 60 jaar in Nederland eruitzag. In de jaren 50 was adoptie nog illegaal en in de jaren 70 en 80 was er een trend waarin veel Koreaanse kinderen veel werden geadopteerd. Ook werd met het thema afstandsmoeders veel misstanden aangekaart. Kijk via de link hoe de Nederlandse geschiedenis van adoptie zich ontwikkelde.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Metissen van België

Metissen van België

Onwettige kinderen in de kolonie. De witte vaders gingen weer terug naar België en de zwarte moeders moesten gedwongen hun kinderen afstaan. Zo kwamen Jaak, Paul en Jacqueline terecht in het internaat van Save in Rwanda om vervolgens overgebracht te worden naar België in adoptiegezinnen en weeshuizen. In de documentaire serie Melissen van België gaan zij 60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi op zoek naar hun wortels.

Meer informatie
 
Borduurkunst

Borduurkunst

Deze zaterdag opende het Museum de Wieger in Deurne de expositie Draadkrachtig. Weef- en borduurkunst 1920-1970. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de terugkomst van het wandkleed Dieu Avertir van Adya van Rees in het museum. Je kan in deze tentoonstelling de beweeglijke kunstjaren van 1920-1970 in de (wand)tapijten terugzien. Van symbolisme en Bauhaus tot de Stijl en Cobra. Kom naar Deurne en aanschouw de prachtige borduurkunst.

Meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Welke oude beroepen zijn verdwenen?


Van turfsteker tot melkboer en van kuiper tot porder: in de 20ste eeuw zijn talloze beroepen in de vergetelheid geraakt. Ze zijn ingehaald door de tijd, uit de mode geraakt of overbodig geworden. Hoe komt het dat beroepen verdwijnen? En wat betekent het verdwijnen van een beroep? Bekijk het bij NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 26 mei 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

De Rapaille Partijen

Na de uitslag van de laatste parlementsverkiezingen was het een veelgehoorde analyse: Nederlanders stemden in grote getalen op protestpartijen. We leggen de oorsprong van dit soort partijen vaak bij de opkomst van Pim Fortuyn. Maar de protestpartij kent een langere geschiedenis, aldus historicus Robin te Slaa. Hij schreef het boek 'De Rapaille Partijen' en is te gast.

Verder in OVT
• Ierland en de Palestijnen
• Het verleden van de adoptiekwestie
• Het mysterie van de piramides
• Boeken met Annelien de Dijn
• De column van Abdelkader Benali
• En meer…

Vorige keer in OVT
• De droom van Den Haag
• De oorsprong van de term ‘extreemrechts’
• Verhalen van de natuur
• De Rubik’s cube
• Boeken met Fresco Sam-Sin
• De column van John Jansen van Galen
• Een portret van tuinarchitect Mien Ruys
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.