Nieuwsbrief, 7 aug 2020 


view this email in your browser
Noord-Italië (1957) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum
Gezocht: Italië experts
 

Bent u goed bekend met landen als Italië, Griekenland, Duitsland of Congo? Of vindt u het leuk om te speuren? Dan nodigen wij u van harte uit mee te helpen met het beschrijven van de foto's die Cas Oorthuys tijdens een van zijn vele reizen maakte. Ga direct online aan de slag!

Sinds april 2018 helpen uiteenlopende experts, liefhebbers en enthousiastelingen mee aan het beschrijven van het oeuvre van fotograaf Cas Oorthuys, van wie het museum het complete archief beheert. Van de 34.000 contactvellen zijn er op dit moment al ruim 30.000 beschreven. De laatste 4.000 hopen wij nog voor het einde van dit jaar van een bijschrift te voorzien. Dit betreffen met name foto's die Oorthuys maakte in Italië, Griekenland, Duitsland en Congo.
Lees meer
Boottocht op de Sanga rivier, Frans Equatoriaal Afrika (1938) © Paul Julien / Nederlands Fotomuseum
Birgit Blogt
Intussen voor en achter de schermen


Sinds de lock down heeft het museum voor het eerst weer een onderzoeker toegelaten die foto’s uit ons archief bestudeert. Andrea Stultiens is al jaren lang geregeld in ons museum te vinden voor onderzoek naar het werk van Paul Julien, een antropoloog die bekendheid verwierf met zijn Afrikaanse reisverslagen in woord en beeld. Stultiens wil met haar onderzoek het fotowerk van Julien, gemaakt in de laatste decennia van kolonisatie, van nieuwe perspectieven voorzien. Dit doet ze door onder meer het werk ter plaatse te laten zien. Of zoals Andrea Stultiens het zelf verwoordt: ‘Ik wil een bijdrage leveren aan het dekolonisatiedebat met een radicaal genuanceerde blik op het werk van Paul Julien.’

Nieuwsgierig naar haar onderzoek en naar wat er nog meer achter de schermen gebeurt in het museum? Lees het in de nieuwe blog van directeur Birgit Donker.
 
Lees blog
Crooswijk, Rotterdam (1977) © Maria Toby /  Nederlands Fotomuseum
Laatste maand
Sterke verhalen uit de rijke collectie
 

Maria Toby fotografeerde om “het heden vast te leggen voor de toekomst”. In de tentoonstelling Sterke verhalen zijn haar foto’s te zien die ze maakte in de Rotterdamse wijken het Oude Noorden en Crooswijk. In de afgelopen maanden hebben veel mensen ons verteld dat ze zich zelf herkenden op de historische foto’s uit de jaren 70. Demet en haar moeder Fadime zijn Toby dankbaar dat ze met haar camera langs hun huis in de Almondestraat trok. “Deze aardige blonde vrouw heeft mijn kindertijd vereeuwigd.” Demet toonde ons haar enige jeugdfoto, die ze kreeg van de fotograaf. Toby wilde het gewone leven in een veranderende buurt vastleggen. “Ik maak foto’s in deze buurt omdat ik het een leuke buurt vind. Er wordt hier geleefd.”, zei ze daar ooit over. In 1981 waren de foto’s van Toby te zien in de Kijkkist van de Rotterdamse Kunststichting.

Nu 40 jaar later is een aantal foto’s opnieuw te zien in het Nederlands Fotomuseum. Sterke verhalen is nog maar te zien tot en met 30 augustus, met onder andere werk van fotografen als Peter Martens, Jacqueline Hassink, Ata Kandó, Ad van Denderen, Kees Molkenboer en Hans van der Meer. 
Ontdek de verhalen
Boekcover Copyright / Archief | Sanne Sannes
 
Boekentip:
Copyright / Archief
Sanne Sannes

 

Copyright / Archief - een bijzonder en compleet naslagwerk van fotograaf Sanne Sannes -  is zo goed als uitverkocht. Het Nederlands Fotomuseum heeft nog een beperkt aantal exemplaren op voorraad. De publicatie is voor € 39,95 te koop in onze bookshop of webshop.

Toen Sanne Sannes (1937) in 1967 plotseling en veel te vroeg overleed, was hij in Nederland een toonaangevende fotograaf en stond hij op het punt internationaal door te breken. Hij was een ware vernieuwer. Hij probeerde film en fotografie met elkaar te combineren, op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn archief en een aantal van zijn foto's is nu te zien in de tentoonstelling Sterke verhalen.

Bestel boek
© Fred Ernst
Steun ons

“Fotografie inspireert en verbindt"

Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor een breed publiek. Hierbij plaatsen we fotografie in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die er toe doen.

Mede dankzij de steun van een groep betrokken en enthousiaste donateurs is het mogelijk tentoonstellingen te maken waar duizenden bezoekers van genieten, de rijke Collectie te behouden en te beheren en nieuwe aanwinsten te doen. Word ook Fan, Friend of Ambassador en geniet van onbeperkt toegang tot het museum en leuke extra's. Je bent al Fotomuseum Fan vanaf 29 euro.
Word donateur

Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
di. t/m zo. 11 - 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl
Corporate partners

                   
Corporate partner collectie                     
                                 
     Corporate partner photography award
     

     
Copyright © 2020 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list