Bekijk en bestel: Zilveren Dukaat Catharijnepoort Utrecht 2023
Beste meneer / mevrouw Do
Een nieuw begin aan het einde van het jaar: de allereerste Zilveren Dukaat in de gloednieuwe serie is nu verkrijgbaar. De komende twaalf uitgiften staan in het teken van Nederlandse stadspoorten en toegangswegen. De provincie Utrecht trapt af: in de stad staat de Catharijnepoort centraal.

In de Middeleeuwen begon Utrecht steeds meer uit te groeien tot een grote stad. Om de stad goed te kunnen bereiken, werden vier hoofdtoegangen gebouwd. Aan de westkant van de stad komt de Catharijnepoort te staan, waar vandaag de dag Vredenburg te vinden is. De poort werd onder Carel V grotendeels afgebroken, maar in 1625 ook weer opgebouwd. Helaas staat de Catharijnepoort niet meer in Utrecht, maar gelukkig zijn er tekeningen van Paul Moreelse die de indrukwekkende poort laten zien. De poort uit 1625 staat dan ook afgebeeld op de Zilveren Dukaat ‘Catharijnepoort Utrecht’.

Nieuwe ridder op de dukaat
Een bijzonder detail op de Zilveren Dukaten in de nieuwe serie: ridder Godard van Reede maakt plaats voor Karel van Egmond (1467 - 1538), hertog van Gelre en Zutphen en tevens de laatste feodale heerser in de Nederlanden. Hij staat op de Zilveren Dukaat met een schild voor zijn linkerbeen, met daarop het bekende opschrift.

Op veler verzoek is de verpakking voor deze nieuwe serie aangepast. De Zilveren Dukaat zit in een kleinere verpakking die niet alleen veel minder ruimte inneemt, maar die ook eenvoudig door de brievenbus past.

Alle uitgiften in de nieuwe serie ontvangen? Neem dan een abonnement! Heeft u al een abonnement op de Zilveren Dukaat? Deze loopt automatisch door, ook met het begin van de nieuwe serie.
Bekijk en bestel
Bekijk en bestel: Zilveren Dukaat Catharijnepoort Utrecht 2023
Privacy  •  Voorwaarden