Na een zomer vol vakantie, lees- en doe activiteiten met de biebfiets en het Reizend Lab, brengen we dit najaar de Bibliotheek naar school toe. Op basisscholen door heel Utrecht zijn we van start gegaan met de Bibliotheek op school Utrecht. In de Kinderboekenweek bezoeken onze Vliegensvlugge vertellers de klassen en in de Week van de Mediawijsheid komen we met een mobiel Medialab én een lesprogramma bij jou op het schoolplein.

Heb je als leerkracht goede voornemens om je kennis op leesbevordering of digitale geletterdheid up-to-date te houden? Vergeet je dan niet aan te melden voor het netwerk Digitale Geletterdheid of geef je op voor het webinar Boekenproeverij.
 

(foto: Jelmer de Haas)

 
Kinderboekenweek op school
 

Nodig onze Vliegensvlugge Verteller voor groep 5 t/m 8 uit om in de Kinderboekenweek je leerlingen enthousiast te maken voor het lezen van boeken over dit thema. De verteller komt langs met 5 prachtige boeken, leest voor, vertelt en gaat met de leerlingen in gesprek. De boeken blijven 4 weken op school, om te lezen en voor te lezen. Er zijn nog een paar plekken vrij in de Kinderboekenweek maar ook de rest van het jaar brengt de Vliegensvlugge verteller graag een bezoek aan je groep. Bestel de Vliegensvlugge verteller.

 

Help je mee alle kinderen de bieb in te krijgen in de Kinderboekenweek? Deel onderstaand bericht via Social Schools, Parro, de nieuwsbrief of de klassenouders/app:

--------------

De bieb is natuurlijk de leukste plek om de Kinderboekenweek te vieren. Ben jij ergens goed in? Of weet je dat nog niet? Ontdek in de bieb wat jij wil worden. Laat je inspireren door alle boeken uit de bieb. En doe mee met een van de Talentenworkshops, zoals handlezen met een futurist of een quiz met reptielendeskundige en haar slang! Of kom naar het grote Talentenfeest in bieb Neude.
Doe je mee? Vergeet niet een boek mee te nemen voor de kinderboekenruil.
Ontdek alles op www.bibliotheekutrecht.nl/kinderboekenweek

Zoveel mogelijk lezen én geld ophalen voor bibliotheken in ontwikkelingslanden? Doe dan mee met My Book Buddy en vraag de sponsorkaart aan.

 
 
Kinderen spelen online games, appen en brengen veel tijd door op social media. Een mooi tijdverdrijf, al zijn ze hierdoor ook een makkelijke prooi voor hackers, pestkoppen en andere online criminelen.
Netwerk Digitale Geletterdheid PO
 
Wil je hier op school mee aan de slag? Geef je dan op voor het Netwerk Digitale Geletterdheid op 11 oktober, 14.30 – 17.00 uur. De bijeenkomst zoomt helemaal in op hoe je de Week van de Mediawijsheid zo goed mogelijk kunt benutten om met je leerlingen aan de slag te gaan met dit thema. Geef je hier op.
 
Om kinderen mediawijzer te maken - en daarmee weerbaarder en digitaal vaardiger - biedt Bibliotheek Utrecht in samenwerking met de gemeente onderstaande mediawijze activiteiten aan:
  • Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) een gastles Samen sociaal online! van de Bibliotheek Utrecht voor groep 7/8 voor €75 per les. Duur: 60 minuten.
  • Inclusief een gratis bijbehorend bezoek van het Mobiele Media Lab - een politietruck! Wijkagenten laten leerlingen in 30 minuten kennismaken met de game HackShield, waar ze (online) skills leren om zichzelf en anderen te kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit. Bekijk hieronder de video over het Mobiele Media Lab.  
 
Leuk! De beschikbaarheid van het Mobiele Media Lab is beperkt. Neem daarom voor 7 oktober contact op met de afdeling wijkveiligheid op het wijkbureau van uw school via utrecht.nl/wijken of telefoonnummer 14 030. We bespreken graag samen de mogelijkheden, ook voor eventuele opties later in het schooljaar.
 
 
 
Simon Superspook is bangmaker van beroep en hij is heel blij als hij eindelijk naar een spookhuis toe mag. Maar daar woont het jongetje Chester en hij wil ook graag spook worden. Als hij er niet zo goed in blijkt te zijn dan merkt hij dat hij wel een heel goede vriend kan zijn.

Een prentenboek voor jonge kinderen over vriendschap en ontdekken waar je goed in bent. Past goed binnen het thema van de Kinderboekenweek over beroepen en goed te gebruiken bij Halloween.
 
 
 
Twintig korte verhalen en 10 moppen om samen te lezen en voor te bereiden tot een presentatie. Dit nieuwe boek uit de theaterlezen-serie is speciaal geschreven voor het thema van de Kinderboekenweek maar is natuurlijk ook daarna nog lang bruikbaar.

Op de website www.theaterlezen.nl staan lessuggesties rondom dit boek uitgewerkt en worden werkbladen voor puzzels en spelletjes voor verwerking aangeboden.

Ook bestaat er de mogelijkheid dat kinderen een voorgelezen mop opnemen en insturen naar de website. De mop wordt dan voorzien van een applaus en is voor een beperkte tijd terug te luisteren.
 
 

Dinsdag 12 oktober organiseren Bibliotheek Utrecht en de Armoedecoalitie in samenwerking met een aantal andere partijen een bijeenkomst over kinderarmoede. Voor ouders, leerkrachten en schoolleiders van Primair en Voortgezet Onderwijs en andere betrokkenen.

Denk en praat mee, over:

  • Aandacht voor armoede op school. Waar loop je in de praktijk tegenaan, hoe kunnen ouders en scholen elkaar helpen? 
  • Sociale voorzieningen voor kinderen in armoede. 
  • Fondsen en regelingen: Welke fondsen en regelingen zijn er, wat kunnen ze voor je doen en hoe kun je er terecht?
  • Het verbinden van ouders/verzorgers met school en wijk. Wat heb je nodig om veilig met elkaar in gesprek te kunnen gaan?

Laat je inspireren en pak je kans om met ouders en collega’s concreet te kijken hoe je het voor kinderen nog beter mogelijk kan maken om mee te doen en zich te ontwikkelen. Meer informatie en aanmelden

 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open