Goedkeuring MTCS onbegrijpelijk

3 years ago


Text only:

Goedkeuring MTCS onbegrijpelijk


Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het omstreden Maleisische MTCS-houtkeurmerk wil goedkeuren voor het eigen inkoopbeleid. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een reactie op de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer waarin de goedkeuring aangekondigd wordt. Eerdere toezeggingen van het kabinet dat een onafhankelijk oordeel over het keurmerk zou worden afgewacht, worden hiermee genegeerd.

In de brief schrijven de staatssecretarissen Mansveld en Dijksma dat de ontbossing in Maleisië aan banden wordt gelegd, maar uit nieuw onderzoek van het WNF in Maleisië blijkt dat er nog steeds wordt ontbost. WNF-directeur Johan van de Gronden: “De Maleisische slager keurt zijn eigen vlees en Mansveld en Dijksma zetten er een stempeltje op.”
Wereld op z’n kop
Door MTCS toch goed te keuren ondermijnt het kabinet zijn eigen duurzaam inkoopbeleid. Van de Gronden: “Een kabinet dat nodeloos de geloofwaardigheid van zijn eigen duurzaam inkoopbeleid in de waagschaal stelt en NGO’s verwijt vast te houden aan strenge, internationaal aanvaarde criteria voor duurzaam bosbeheer. Dat is de wereld op z'n kop.”
Economisch belang
WNF-bossenexpert Jaap van der Waarde: “Het lijkt er nu sterk op dat als het economisch belang maar groot genoeg is een keurmerk niet aan de Nederlandse duurzaamheidseisen hoeft te voldoen. Het beoordelen door een onafhankelijke toetsingscommissie is door de overheid zelf bedacht om te bepalen welke houtkeurmerken duurzaam zijn en welke niet. Het kabinet moet daarom eerst het onafhankelijke onderzoek afwachten.”
Ondoordacht voorstel
Van de Gronden kan zich niet voorstellen dat de Tweede Kamer akkoord gaat met dit ‘ondoordachte voorstel’. “Straks wordt in naam van het Nederlandse volk het bos in Maleisië kaalgekapt en lopen we een reëel risico dat de rechten van de inheemse bevolking met voeten worden getreden. Dat is nogal wat. Lijkt mij zeker geen onderwerp om er even tussendoor te fietsen op de eerste dag van het Kamerreces.”, aldus de WNF-directeur.
Zwart maken
In de brief beschuldigen Mansveld en Dijksma onterecht meerdere NGO’s die aan de wieg van FSC stonden van belangenverstrengeling. Het Wereld Natuur Fonds roept het kabinet op te blijven focussen op het echte probleem: na jaren praten, voldoet Maleisisch hout nog steeds niet aan de Nederlandse criteria.
Lees hier waarom WNF samenwerkt met FSC

Meer nieuws op WNF.nl |
Afmelden voor deze nieuwsservice


Wnf.nl

Categories: Animals | Accessories Charity | Funds Environment | Nature
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018