Wilt u deze zomer een dagje uit in Nederland? Ga dan naar Gorinchem of Den Haag. De ANWB heeft Gorinchem verkozen tot 'allermooiste vestingstad van Nederland'. En presentator Aldith Hunkar heeft Den Haag bezocht voor het nieuwe televisieprogramma Firma Erfgoed. We zijn benieuwd wat u van het erfgoed in beide steden vindt!
"Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon", aldus de jury.
6 augustus 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Eigenaren van rijksmonumenten met klinkend erfgoed kunnen per 1 september subsidie aanvragen voor de restauratie van klinkende onderdelen. In totaal is er € 2.425.000,- beschikbaar.
In een brief aan informateur Mariëtte Hamer vraagt Erfgoedvereniging Heemschut onder andere aandacht voor een ruimer aanwijzingsbeleid voor erfgoed op rijksniveau.
De twee door architect Joop van Stigt ontworpen flats tellen in totaal achttien woontorens. Ze zijn een voorbeeld van grootschalige structuralistische woningbouw uit 1974 en 1975.
Volgens opgravingsleider André Pleszynski is er "uitzonderlijk veel" Romeins aardewerk gevonden. De meest bijzondere vondst is een Romeinese fibula, een mantelspeld.
De Utrechtse fracties van PvdA, GroenLinks, D66 en PVV denken dat een subsidieregeling ertoe kan leiden dat eigenaren sneller kiezen voor het herstellen van historische gevels.
Harald de Boer (1966) start op 1 oktober a.s. als directeur van Nederland Monumentenland. Op dit moment is De Boer directeur van Stichting Hoge Veluwe Fonds van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Donatus heeft het Nationaal Restauratiefonds een whitepaper ontwikkeld over het herbestemmen van kerken.
"Het zal niemand ontgaan zijn: Nederland heeft er sinds juli 2021 maar liefst drie nieuwe Unesco Werelderfgoederen bij. De Neder-Germaanse Limes, de Nieuwe Hollandse Waterlinie (als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam) en de Koloniën van Weldadigheid wisten allen een plekje op de lijst te veroveren. Van verschillende kanten kreeg ik de vraag wat deze status betekent voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen binnen deze gebieden. Tijd om hier dieper in te duiken."
"De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK), de gecombineerde welstands- en monumentencommissie van Amsterdam, keurde voor de tweede maal de verbouwingsplannen voor het Amsterdam Museum af (zie Het Parool van zaterdag 31 juli). Als architectuurhistoricus vraag ik me af hoe het überhaupt kan dat het gemeentebestuur voor het verbouwingsplan van het voormalige Burgerweeshuis een blanco cheque uitschreef."
We zijn niet goed op de hoogte van alle scheepsrampen die zich op de Zuiderzee hebben voltrokken. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen brengt daar verandering in. Hij onderzoekt scheepswrakken die in de bodem van Flevoland zijn gevonden. "Dit zijn verhalen die ertoe doen. Hierdoor worden wrakken minder abstract en komen we steeds meer te weten, soms ook over de tragedies die erbij horen."
Op allerlei onverwachte plekken vind je monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten. Vaak met een religieuze betekenis. Welke verhalen gaan hierachter schuil? En wat vertellen ze over onze geschiedenis, cultuur en identiteit? Presentator Aldith Hunkar reist door de Lage Landen en werpt nieuw licht op cultureel verleden en heden. Bekijk de eerste twee afleveringen van zaterdag 7 augustus en zaterdag 14 augustus hier terug.