Holland Festival 2021 start officieel 3 juni. Maar vanaf 17 mei begint de voorpret al met een gratis online filmprogramma: Cinetree & Holland Festival - the film edition. Daarnaast lichten we drie muziekproducties uit die gelinkt zijn aan associate artist Ryuichi Sakamoto.
CINETREE & HOLLAND FESTIVAL - THE FILM EDITION
Gratis online filmprogramma geïnspireerd op de thematiek van Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto - 17 t/m 28 mei
Samen met online filmplatform Cinetree presenteert het Holland Festival een serie films met elk een speciale verbinding met het werk van de associate artists van dit jaar, Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto. Aan bod komen thema’s als identiteit, tijd, stilte en rust. Het programma wordt omlijst met korte inleidingen en gesprekken met Nederlandse kunstenaars en filmkenners.
Ryuichi Sakamoto brak eind jaren zeventig internationaal door met synthesizerpop die deuren opende voor generaties (pop)musici na hem. Nog altijd kijken velen voor inspiratie naar de muziek uit die vroege periode. Een van hen is de Zwitsers-Georgische producer en componist Alexandre Kordzaia (1994), beter bekend als Kordz. Zijn muziek heeft dezelfde opgewekte energie en muzikale creativiteit als die van de vroege Sakamoto. Speciaal voor Asko|Schönberg zet hij, met toestemming van de meester, het mes in het werk van Sakamoto en zal hij bekende én onbekendere nummers zoals Thousand Knives, Tibetan Dance en Self Portrait tot een nieuw rebels geheel versnijden.
Deze experimentele rockband uit Japan bouwt sinds 2006 aan een indrukwekkend oeuvre van zich voortdurend ontwikkelende, akoestische muziek met elektronische invloeden. Het drietal produceert een spannend en nogal tegendraads geluid dat je luistervermogen op scherp zet. Sommigen noemen het math rock, anderen avant-jazz, weer anderen minimalisme, maar zelf zijn ze wars van dit soort labels. Hun toewijding en aanhoudende drang tot vernieuwing heeft de band vele fans opgeleverd, waaronder Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto. bekijk de trailer
Geïnspireerd door alledaagse geluiden en de natuur componeerde en arrangeerde Ryuichi Sakamoto in 2017 datgene waar hij zelf het liefst naar wilde luisteren. Het werd, zoals hij het noemt, een ‘asynchroon’ album, zonder centraal ritme, waardoor de klanken minder voorspelbaar zijn en er veel ruimte ontstaat voor experiment. Het werd een van zijn meest persoonlijke albums, dat door media werd bejubeld als een van de beste releases van 2017. Sakamoto presenteerde het album in 2018 live in de intieme sfeer van de Park Avenue Armory in New York. Stephen Nomura Schible, die op dat moment ook de documentaire Ryuichi Sakamoto: Coda werkte, maakte daar deze filmische opname van.
Het Holland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
subsidiënten
productiepartner
hoofdbegunstiger
sponsors, fondsen, instellingen
mediapartners
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Bekijk de online versie als u deze mail niet kunt lezen. Wilt u niet langer informatie ontvangen over het Holland Festival dan kunt u hier uitschrijven.
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here
Holland Festival, Piet Heinkade 5, 1019 BR Amsterdam.