Bekijk dit bericht in je browser
Nieuws uit Europa
Europa? Hallo!
Dé Europese podcast met Hendrik Vos en Rob Heirbaut

Het informatiepunt Europa Direct ontwikkelde samen met Europaprofessor Hendrik Vos en VRT-journalist Rob Heirbaut een 'geestige awardshow' waarbij ze in conclaaf gaan met bekende Oost-Vlamingen Jan Matthijs, Aster Nzeyimana en Rani De Coninck. Ze geven een eigenzinnige kijk op het afgelopen Europese jaar 2020. Wie stond in de spotlights, of net niet? Wat was het meest opvallende moment of wat raakte ondergesneeuwd? Je hoort het allemaal in deze boeiende podcast.
Nieuws uit de programma's
Grensoverschrijdende projecten

Aan de Nederlands-Belgische grens heerst krapte op de arbeidsmarkt voor technische en zorgprofielen. Het project Lerende Euregio Scheldemond wil deze mismatch wegwerken.
Heeft je school of bedrijf zin om in de Euregio Scheldemond een actie te ondernemen samen met een organisatie aan de andere kant van de grens? Misschien past dit wel in het Lerende Euregio Scheldemond subsidiefonds.
 
Vlaamse provincies, slimme pioniers

Bij de ontwikkeling van innovatieve projecten is de samenwerking van verschillende partners onontbeerlijk. Vaak heeft de provincie daarbij een hefboomfunctie. Zo ook bij het CAPTURE-project dat bedrijven helpt transformeren naar een circulaire economie.


Ons Europa team staat klaar voor jou om je te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van een projectidee.
 
Teken de petitie voor het voortbestaan van het 2 Zeeën programma

Het Interreg 2 Zeeën programma dreigt omwille van de Brexit te verdwijnen. De grensregio's van Nederland, Vlaanderen en Frankrijk hebben sinds 2007 aangetoond dat er een sterke dynamiek is voor onderlinge samenwerking op grensoverschrijdend niveau. Een opvolgprogramma is meer dan ooit nodig en gerechtvaardigd om gezamenlijk de bestaande en nieuwe langetermijn socio-economische en milieubedreigingen en kansen in het 2 Zeeën-gebied te beheren.

Save 2 Seas is een initiatief van de programma-autoriteiten en partners Interreg 2 Zeeën in Vlaanderen, Hauts-de-France en Nederland.
 
Vacature projectmedewerker

Het gezamenlijk secretariaat van Interreg 2 Zeeën zoekt een projectmedewerker om hun team in Rijsel te versterken.

Ben je geïnteresseerd in grensoverschrijdende samenwerking? Wil je deel uitmaken van een internationaal team? Heb je ervaring met EU-projecten, EU-programmabeheer, territoriale ontwikkeling of beleidsontwikkeling? Aarzel dan niet om je kandidaat te stellen!
Wedstrijden
© 't Vlasbloempje, Dendermonde
En de winnaar van Sterrenklas 2020 is ...

... klas L5A van 't Vlasbloempje uit Dendermonde, proficiat!

450 klassen uit de 3de graad basisonderwijs in Vlaanderen namen dit najaar deel aan de Europawedstrijd Sterrenklas. Zo kwamen de leerlingen meer te weten over de samenwerking tussen de Europese landen en wat de Europese Unie allemaal doet in het dagelijkse leven.

Bedankt aan alle deelnemers en we wensen de klas van juf Steffi veel plezier met hun verrassingspakket.

Tot volgend jaar!
 
 
Europa | PAC Het Zuid - W. Wilsonplein 2 - 9000 Gent | tel. 09 267 86 84
Bevoegde beleidsverantwoordelijken: gedeputeerde Riet Gillis en gedeputeerde Kurt Moens