Ooit boerenkool met halal worst geproefd? Wij ook niet, maar het zal vast lekker zijn. De komende maanden gaat de redactie van de Erfgoedstem onder de naam 'Boerenkool met halal worst' op onderzoek uit naar culturele diversiteit in de gebouwde erfgoedsector. Mis het eerste blog niet!
26 november 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt € 2,5 miljoen beschikbaar voor het herstel en de restauratie van Joodse begraafplaatsen. Nooit eerder werden zoveel historische Joodse objecten in het kader van één besluit gerestaureerd.
November 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De RCE heeft geconstateerd dat het erfgoed van de Koude Oorlog (1945-1991) nog niet de aandacht krijgt die het verdient. Veel objecten hebben hun functie verloren, worden soms herbestemd, maar vaker aan hun lot overgelaten. Slechts een enkel object is wettelijk beschermd.
Tijdens het funderingsonderzoek, dat voorafgaat aan de renovatie Binnenhof, zijn archeologen gestuit op funderingen uit de 13e eeuw. Het zijn resten van een nog onbekend gebouw.
"Als het goed is, gaat het op 15 december in Parijs gebeuren. Het bouwen van corsowagens, de cultuur en de samenhorigheid wordt dan op die heel belangrijke Unescolijst geplaatst", aldus de voorzitter van de landelijke Corsokoepel.
Erve 'De Lange Wigger', een rijksmonumentale boerderij uit 1708, is grotendeels ingestort. Gemeente Losser dwingt de eigenaar te redden wat er nog te redden valt.
De eigenaren van de fameuze witte boerderij in Drieborg zien het rijksmonument vervallen. Maar geld uit de potjes 'aardbevingsschade' en 'rijksmonumenten' krijgen ze niet.
De redactie gaat de komende maanden op onderzoek uit naar culturele diversiteit in de gebouwde erfgoedsector. Aan de hand van brieven nemen reporters Mina en Alma de lezers mee in hun zoektocht. Deze week: Stel dat de eerste islamitische slager van Amsterdam een monumentenstatus krijgt… wat dan?
Een jaar geleden introduceerden het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten de zelfscantool voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Een schaalbaar, digitaal initiatief om een grote groep monumenteneigenaren van duurzaam advies te voorzien en de drempel van oriënteren naar advies inwinnen en uitvoering te verlagen.
Wat is de geschiedenis van het voormalige ministerie van Koloniën, hoe zag het gebouw er oorspronkelijk uit en hoe functioneerde het? Met die vragen op zak onderzochten Jacqueline de Graauw (bouw-historicus) en Natasja Hogen (architectuur- historicus) het allereerste officiële ministeriegebouw van Nederland op het Binnenhof.
Oranjekoek, suikerbrood, dúmkes, gemberkoek, hooimaal, trommelkoek, vanillestaafjes en reepkoek; Friesland kent een rijke baktraditie. Betty Feenstra groeide op in Lemmer en werkte jarenlang bij een bakker. In Mangiare! van NPO Radio 1 vertelt ze over de klassiekers uit het Friese land.
Op 13 mei 2006 werd het voorstel voor een nationaal historisch museum al geopperd. Maar stel dat het musem er echt komt. Waar moet het dan komen. En wat mag zeker niet ontbreken?
Echt waar: in Tilburg vind je een straat met de naam Koetshuis. Logische straatnaam, want vroeger stond hier natuurlijk een koetshuis. Alleen staat dat er nu niet meer. Hoe zit dat?