Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 
26 september 2024
 
 


Beste John ,

Nederland heeft 288 objecten uit de Rijkscollectie teruggegeven aan Indonesië, in Limburg is een enorme Romeinse schat van maar liefst 3600 munten gevonden en de provincie Groningen trekt bijna € 11 miljoen uit voor het opknappen en in stand houden van rijksmonumenten. Dit en meer lees je deze week in de Erfgoedstem.


INTERVIEW

Post 65 parels in Ulpia Noviomagus

26 september 2024
Erfgoedstem

In juni 2024 werd bekend dat de gemeente Nijmegen dit jaar de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs, een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 dat gemeenten stimuleert om actief in te zetten op cultureel erfgoed. Met het thema Post 65 erfgoed lijkt de vermoedelijk oudste stad van Nederland daarin een verrassende keuze, maar niets is minder waar. De Erfgoedstem gaat in gesprek met de Nijmeegse wethouder Tobias van Elferen, die vertelt over de gelaagdheid van Nijmegen en de aandacht voor Post 65 erfgoed in het gemeentelijk beleid.


NIEUWS DEZE WEEK

Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten

24 september 2024
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Eigenaren en erfgoedgemeenschappen kunnen vanaf 1 oktober 2024 weer een herbestemmingssubsidie aanvragen. De herbestemmingsregeling bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en gebouwen met een cultuurhistorische waarde.

Museumcijfers 2023:
breed draagvlak maar 
zorgen voor toekomst

24 september 2024
Erfgoedstem

De Museumcijfers 2023 laten zien dat er in de Nederlandse samenleving een breed draagvlak bestaat voor de museumsector. Toch is er reden tot zorg. Het herstel over de hele sector genomen is broos en vindt vooral plaats bij de middelgrote en grote musea. Kleine en middelkleine musea hebben het moeilijk.

Nederland geeft 288 museumstukken terug aan Indonesië  

20 september 2024
Erfgoedstem

Nederland heeft op verzoek van Indonesië 288 objecten uit de Rijkscollectie teruggegeven. Tijdens de koloniale periode zijn deze voorwerpen, die van culturele betekenis zijn voor Indonesië, onterecht naar Nederland meegenomen. De werken bevonden zich in de collectie van het Wereldmuseum.


Romeinse muntschat gevonden in Limburg  

21 september 2024
Erfgoedstem

In Limburg is een enorme Romeinse schat van maar liefst 3600 munten gevonden. Tot zover bekend gaat het om de grootste Romeinse muntenvondst ooit in die provincie, zo bevestigt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De munten zijn afkomstig uit de laat-Romeinse tijd.

Negen nieuwe projecten in de Erfgoed Deal

26 september 2024
Erfgoedstem

Er zijn negen nieuwe projecten toegevoegd aan het programma van de Erfgoed Deal. Dit brengt het totaal aantal projecten nu op 51. Binnen de Erfgoed Deal maken verschillende partijen afspraken over het behoud en het gebruik van erfgoed bij de grote ruimtelijke opgaven van dit moment.


Schoolgebouw uit 1893 en ENKA kantine winnen Erfgoed Duurzaamheidsprijs

19 september 2024
Erfgoedstem

Op 19 september werd voor het derde jaar op rij de Erfgoed Duurzaamheids-prijs uitgereikt. Dit jaar hadden 33 zich monumenten aangemeld. Na een uitgebreide selectie kregen de winnaars in de categorieën particulier en zakelijk de prijs uitgereikt. Dit feestelijke moment vond plaats tijdens het congres van de Week van het Duurzaam Erfgoed bij Museum Singer Laren.

Provincie Groningen trekt bijna € 11 miljoen uit voor onderhoud rijksmonumenten

24 september 2024
Erfgoedstem

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen in de provincie Groningen kunnen in oktober weer subsidie aanvragen voor groot onderhoud en restauratie van hun pand. De regeling is uitgebreid voor monumenten met een woonfunctie in de hele provincie, de maximale vergoeding is verhoogd en er zijn meer mogelijkheden voor energiebesparing en herbestemming.


Congressene3baf9.png

Educatie agenda
 


Interieurplatform – Achter de schermen
Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed
27 september
Kranendag
Museum SIEMei
04 oktober
Archeodag Utrecht 2024
Stadsmuseum Rhenen
05 oktober
Faro-initiatievendag
De Zalen van Zeven
10 oktober
KNOB: In de voetsporen van Álvaro Siza
Den Haag
11 oktober
Cursus ErfgoedAcademie: Digitaal erfgoed
Amersfoort
14 oktober - 18 november
Cursus ErfgoedAcademie: Erfgoed en financiën
Amersfoort
15 oktober

Congressene3baf9.png

Uit agenda
 


Maand van de Geschiedenis
Nederland
Oktober
TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival
Nijmegen
19 oktober - 27 oktober

voormalig klooster

Samenwerking Rijksvastgoedbedrijf: afspraken over risico’s en tegenvallers

23 september 2024
Rijksvastgoedbedrijf

Voor grote renovatieprojecten overlegt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) al ruim voor de aanbesteding met marktpartijen. Dat is onder meer het geval in Drenthe, waar twee monumentale penitentiaire inrichtingen, Norgerhaven en Esserheem, toe zijn aan een grondige renovatie en restauratie. "De complicerende factor bij dit project is dat het om monumenten gaat. Bij oude gebouwen is het nu eenmaal zo dat je niet altijd weet wat je aantreft en wat de kosten zullen zijn", aldus projectmanager Cor van Aggelen.

voormalig klooster

Monumentale Verhalen uit ARTIS: de ARTIS-Bibliotheek  

26 september 2024
Erfgoedstem

In de reeks Monumentale Verhalen uit ARTIS vertelt Wessel Broekhuis, historicus en medewerker Erfgoed bij ARTIS, over de historie en het erfgoed van de oudste dierentuin van Nederland. Met in aflevering 4 aandacht voor de ARTIS-Bibliotheek. ARTIS-oprichter en directeur G.F. Westerman (1807-1890) was namelijk zelf geen wetenschapper, maar oorspronkelijk boekhandelaar en uitgever van beroep. In zijn visie voor een genootschap met tuin waar men kon leren over de natuur, mocht een bibliotheek dan ook niet ontbreken.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2024 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland