Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 
12 september 2024
 
 


Beste John ,

In het Mauritshuis zijn ruim 120 bijzondere objecten bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, rijksmusea in Nederland kunnen voortaan een laagrentende lening aanvragen om hun verduurzamingsopgaven te financieren en het beroemde historische beurtschip ‘Voorwaarts I’ keert terug naar de haven van Vesting Naarden. Dit en meer lees je deze week in de Erfgoedstem.


INTERVIEW

WARP Systems: de groene stip aan de horizon

12 september 2024
Erfgoedstem

De energietransitie en het bijbehorende verduurzamingsvraagstuk vormen een grote uitdaging voor het behoud van cultureel erfgoed. Op de vraag hoe we onze gebouwde historie op een duurzame manier toekomstbestendig kunnen maken, heeft WARP Systems een antwoord. Dit jonge bedrijf levert met superdunne vloer-, wand- en plafondverwarming- en koelsystemen een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen en behouden van monumentaal erfgoed. In meerdere monumenten, waaronder het Fort van Hoofddorp, heeft WARP Systems al indrukwekkende resultaten geboekt. De Erfgoedstem ging in gesprek met directeur Joop Voogt.


NIEUWS DEZE WEEK

Oproep voor nieuwe Unesco-leerstoelen

11 september 2024
Unesco Nederlandse Commissie

De Nederlandse Unesco Commissie verwelkomt voorstellen voor Unesco-leerstoelen op het gebied van Erfgoed in Small Island Developing States (SIDS). Een Unesco-leerstoel gericht op erfgoed in SIDS kan bijdragen aan de internationale zichtbaarheid van het erfgoed van eilandgemeenschappen. De deadline voor het indienen van een zogeheten pre-proposal bij de Nederlandse Unesco Commissie is 15 november 2024.

Grote zorgen om kaalslag cultuursector door kabinetsplannen

11 september 2024
Erfgoedstem

Vlak voor Prinsjesdag luidt de kunst- en cultuursector de noodklok. Er wordt gevreesd voor grote financiële problemen als de kabinetsplannen die cultuur raken, worden doorgevoerd. Het voorgenomen cultuurbeleid van het kabinet zou zorgen voor een kaalslag van € 350 miljoen en een negatief domino-effect. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van private financiers, gemeenten en culturele organisaties.

Adellijke haarvlechten en ‘echte’ zeemeerminnen in het Mauritshuis

11 september 2024
Erfgoedstem

In het Mauritshuis in Den Haag worden voor de tentoonstelling Het verdwenen museum ruim 120 objecten bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden dat tussen 1822 en 1875 was gevestigd op de benedenverdieping van het Mauritshuis. Bezoekers kunnen er allerlei bijzondere voorwerpen ontdekken, zoals sieraden, poppen, vazen, reukflessen, harnassen, wapens, adellijke haarvlechten en zelfs een ‘echte’ zeemeermin.


Aanmelding voor BNG Bank Erfgoedprijs 2025 geopend

09 september 2024
Erfgoedstem

Gemeenten kunnen zich aanmelden voor een nieuwe editie van de BNG Bank Erfgoedprijs. De gemeente die het beste met haar erfgoed omgaat, wint € 25.000. De prijs wordt sinds 2010 georganiseerd door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De prijs is bedoeld om goede voorbeelden te delen en andere gemeenten inspireren.

Nieuwe lening voor verduurzaming rijksmusea

05 september 2024
Erfgoedstem

Voor rijksmusea in Nederland wordt het extra aantrekkelijk om hun verduurzamings-opgaven te financieren. Ze kunnen voortaan een laagrentende lening aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds van minimaal € 100.000 tot maximaal 6 miljoen. Het Restauratiefonds voert de ‘Duurzaamheidslening voor Rijksmusea’ uit in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Beroemd historisch beurtschip ‘Voorwaarts I’ keert huiswaarts

10 september 2024
Erfgoedstem

Maritiem Museum Rotterdam brengt Voorwaarts terug naar de haven van de Vesting Naarden. Deze week vaart het historische schip terug naar haar oorspronkelijke stek. De Voorwaarts zal neerstrijken tegenover het pand van de oorspronkelijke eigenaars, de gebroeders Karssemeijer. Op dit pand prijkt de nog steeds naam van de legendarische schippers.

Welke molen wint de VriendenLoterij Molenprijs 2024?

11 september 2024
Erfgoedstem

De Hollandsche Molen organiseert in samenwerking met de VriendenLoterij dit jaar de 14de editie van de VriendenLoterij Molenprijs. Vier molens strijden om de hoofdprijs van € 75.000. Een prachtig bedrag waarmee een molendroom kan worden gerealiseerd. De uitdaging voor de enthousiaste vrijwilligers van deze molens is om zoveel mogelijk stemmen te werven.



Bezoek Open Monumentendag

Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen weer duizenden monumenten hun deuren voor het grote publiek tijdens Open Monumentendag, het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Het thema ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’ geeft ruimte aan ontelbare mogelijkheden voor creatieve programmeringen door het hele land. Op vrijdag 13 september zal door ambassadeur Janny van der Heijden het startsein worden gegeven tijdens de landelijke opening in Hilversum.


Congressene3baf9.png

Educatie agenda
 


Bouwhistorisch Platform
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
20 september
Platform Mobiel erfgoed - Een halve eeuw mobiel erfgoed
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
24 september
Interieurplatform – Achter de schermen
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
27 september
Cursus ErfgoedAcademie: Binnenklimaat in de praktijk
Landgoed Amelisweerd
03 oktober - 24 oktober
Cursus ErfgoedAcademie: Integrale Erfgoedbenadering
Amersfoort
03 oktober - 13 november
Kranendag
Museum SIEMei
04 oktober
Archeodag Utrecht 2024
Stadsmuseum Rhenen
05 oktober

Congressene3baf9.png

Uit agenda
 


Open Monumentendag
Nederland
14 - 15 september
Week van het Duurzaam Erfgoed
Nederland
18 - 20 september
Ambacht in Beeld Festival
NDSM Loods
21 - 22 september
Maand van de Geschiedenis
Nederland
Oktober
Bezoek per trekschuit De Tempel met Zie De Schie
Schiezone
05 - 06 oktober

Te land, ter zee en in de lucht: vijf verrassende onderwerpen

10 september 2024
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Speciaal hiervoor lichten de architectuurhistorici van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf verrassende onderwerpen uit die te maken hebben met dit thema. Zoals rolpalen, die zijn uitgevonden toen mensen zich verplaatsten via trekschuiten, of de wereldberoemde Afsluitdijk. Maar ook de zendmast van Lopikerkapel.

Het belang van ambachtelijk meesterschap

11 september 2024
Ambacht in Beeld Festival

Sinds de oprichting heeft het Ambacht in Beeld Festival een bijzondere plek verworven in de harten van ambachtslieden en het publiek. Door middel van aandacht voor ambachtelijke beroepen helpt het festival cultureel erfgoed te bewaren en door te geven. Inmiddels heeft het festival niet alleen in Nederland, maar op internationaal niveau aanzien gekregen. “In alle landen is waardering en zichtbaarheid hard nodig”, aldus directeur Wendy van Wilgenburg.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2024 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland