Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Colombia: Gustavo Petro, de eerste linkse president na 200 jaar van rechtse regeringen

De verkiezing van Gustavo Petro vorig jaar als nieuwe president van Colombia stemde velen hoopvol. Naar aanleiding van de Top van de Latijns-Amerikaanse landen en de Caraïben en de Europese Unie, sprak DeWereldMorgen met Hernando Calvo Ospina, Colombiaan, schrijver, journalist en documentairemaker, over de vredesonderhandelingen, de hervormingsplannen en de positionering van Colombia in de wereld.

Lees verder

IMF: bedrijfswinsten waren grootste aanjager inflatie in Europa

Groeiende bedrijfswinsten veroorzaakten 40% van de inflatie in Europa, vergeleken met 40% door gestegen importprijzen en slechts 15% door lonen van werknemers, volgens onderzoek door economen van het IMF.

Lees verder

“De ongelijkheid in de modesector neemt alleen maar toe”

Volgens Fashion Revolution zwijgt 99 procent van de merken in alle talen of ze hun arbeiders een leefbaar loon uitbetalen. Europese burgers hebben tot woensdag de tijd om daarop aan te dringen: tot dan loopt de campagne #GoodClothesFairPay. Ook het middenveld in productieland Bangladesh zit niet stil: zij willen het minimumloon voor kledingarbeiders optrekken naar 200 euro per maand.

Lees verder

Israël gebruikt gezichtsherkennings-technologie om ‘de segregatie op te drijven en de apartheid te automatiseren’

Israël gebruikt een experimenteel systeem voor gezichtsherkenning om ‘de segregatie op te drijven en de apartheid te automatiseren’, waarschuwt Agnes Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Lees verder

Macron wil met nieuw internationaal financieel pact de-dollarisering counteren

Op 22 en 23 juni organiseerde president Macron een top voor “een nieuw internationaal financieel pact” in het Palais Brongniart in Parijs. De Franse regering spaarde kosten noch moeite om bijna 100 landen, 40 staatshoofden, vertegenwoordigers van internationale financiële instellingen, grote bedrijven en publieke investeerders samen te brengen.

Lees verder

Pensioenhervorming: wie betaalt een besparing van 3 miljard?

De Federale Regering bereikte een akkoord over een pensioenhervorming. Het gaat om een reeks van maatregelen die samengevoegd zo’n 3 miljard aan besparingen opleveren, ofwel 0,5% van de vergrijzingskost. Vakbonden, ouderenverenigingen en de linkse oppositie zijn ontevreden.

Lees verder

Het Latijns-Amerikaanse offensief van de EU

In de aanloop naar de EU-CELAC top van 17-18 juli, groeit het verzet in Latijns-Amerika tegen de uitbuiting als leverancier van grondstoffen voor de EU. Latijns-Amerikaanse landen eisen daarentegen herstelbetalingen voor de koloniale misdaden en verwerpen de pogingen van de EU om de komende top te gebruiken om het westerse standpunt over de oorlog in Oekraïne op te leggen.

Lees verder

Inval in Palestijns vluchtelingenkamp: “Bezetting is misdaad, verzet is een recht”.

Op 3 en 4 juli vielen meer dan duizend soldaten van het Israëlische leger binnen in het vluchtelingenkamp van Jenin. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan vielen in die twee dagen bezetting 12 doden en 118 gewonden, de meesten door geweerschoten. Ongeveer vijftien gewonden verkeren nog steeds in kritieke toestand. Ook één Israëlische soldaat werd gedood.

Lees verder

Hulporganisaties leggen klacht neer over Italiaanse wet rond reddingsacties op zee

Vijf niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie om de Italiaanse wet die opsporings- en reddingsactiviteiten op zee aan banden legt, onder de loep te nemen.

Lees verder

Europa slaagt er maar niet in om respectvol om te gaan met Latijns-Amerika

Op 17 en 18 juli komen staatshoofden van Latijns-Amerika en de EU samen voor een biregionale top in Brussel. Uit de voorbereiding en een recente stemming in het europarlement blijkt dat Europa er nog steeds een bevooroordeelde en eurocentrische visie op na houdt. Zowel de agenda als de opzet van de top door de EU zijn gedicteerd zonder goed overleg met hun Latijns-Amerikaanse tegenhangers.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Milan en zijn meesters

Milan Kundera (1929-2023). Tsjechoslowaakse, Tsjechische, Franse en vooral universeel schrijver. Een literaire held is niet meer, maar zijn omvangrijk werk leeft verder. Kundera schreef over de zwaarte en de lichtheid van het leven, over de complexiteit van het samenleven, over de paradoxen en de contradicties van de liefde,…

Lees verder

Migranten zomaar op een vliegtuig zetten? Voor DeSantis is het een tactiek als een ander

Ron DeSantis, de Amerikaanse presidentskandidaat en gouverneur van Florida, heeft plannen om een civiele beschermingsdienst op te richten. Het vormen van een militaire privémilitie is een zoveelste stap in het harde law-and-orderdiscours van de republikeinse presidentskandidaat. Een harde aanpak van migratie hoort daar bij, zelfs met behoorlijk onorthodoxe methodes

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium