"Had u daar nog marktverstoring bij gewild?"
Lieve lezer,

Jaren terug verkocht ik eens een rookworst aan een man in een niet nader te noemen Nederlandse winkel verder bekend om haar tompouces. De koper wilde net weggaan, toen mijn baas ertussen sprong met kritiek. Ik smeerde dagelijks broodjes filet americain en kreeg dan ook al kritiek. Dat ik in het midden geen beleg moest doen, en dan de filet vooral naar de buitenkanten van het broodje toesmeren zodat hij er van buiten dikbelegd uitzag (dat u het weet). Ik was vegetariër én tegen consumentenbedrog, mijn principes lagen in de prullenbak. Ook deze klant mocht er niet zomaar vandoor, siste mijn baas, ‘Vraag of hij er nog kruidnootjes bij had gewild.’ 
‘Dat smaakt toch niet zo lekker, bij een rookworst?’ fluisterde ik, ‘Ik denk niet dat deze meneer-’.
‘Áltijd vragen,’ zei mijn baas. ‘Heel belangrijk, voor de bijverkoop. Ál-tijd vragen.’
‘Had u daar nog kruidnootjes bij gewild,’ vroeg ik de man, met een blik van verstandhouding, omdat niemand in his right mind bij rookworst zin heeft in hazelnoot-knetterkruidnoten en de mensen die dat wel hebben, tegen zichzelf beschermd moeten worden.
De man gaf mij ook een blik van verstandhouding, zodat ik wist dat hij wist dat ik wist dat hij daar geen kruidnootjes bij wilde.
‘Nee,’ zei mijn baas voor de man kon antwoorden, ‘je moet het vrágen: Hád u daar nog krúídnootjes bij gewild?’ Ze liet haar toon stijgen: hoog, hoger, helium, stratosfeer.
‘Had u daar nog krúídnootjes bij gewild?’ Ik imiteerde de nadruk, alsof de ‘kruidnootjes’ in kwestie iets waanzinnigs, een Nobelprijswaardig idee waren.
‘Nee,’ zei mijn baas; ‘ Zeg het op de juiste toon! “Hád u” ’
‘Hád u’ echode ik.
‘ “daar nog krúídnootjes” ’
‘daar nog krúídnootjes’
‘ “bij gewild????” ’
‘bij gewild????’ 
‘Nee, dank u,’  zei de man. Hij deed speciaal voor mij alsof hij het oprecht even overwoog en toen tot die beslissing kwam. Dat was lief.
Daar stonden we dan, klant en bedrijf, allebei een wederzijdse leugen in stand te houden. Onze markt zit vol wederzijdse leugens: de energieprijzen gingen onlangs omhoog, niemand kon ze betalen, ingrijpen kon niet, dat was marktverstoring. Het bleek toch niet te werken: energieprijzen kregen weer een maximum. De stufi werd afgeschaft, niemand kon het betalen, iedereen een lening. Niemand kan die lening terugbetalen: toch maar weer de stufi invoeren. Tegen elkaar liegen we wederzijds dat dit werkt: dit is het béste systeem, ‘there is no alternative’. Ik smeer vast een boterham met tevredenheid ter ere van de start van het kruidnotenseizoen.  In deze nieuwsbrief vind je wat hard//hoofd leesvoer om de pijn te verzachten. Had u daar nog marktverstoring bij gewild?

Prettige dag nog verder,
Marthe van Bronkhorst
Columnist
 
Winnaar Het Rode Oor 2022: Stemvorken

Hoe onderzoek je lesbische aantrekking als je eerste kennismaking daarmee porno is, gericht op een mannelijke fantasie? Met ‘Stemvorken’ won Leonore Spee Het Rode Oor 2022, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Het publiek stemde tijdens de ‘simultaanfinale’ in Amsterdam (De Nieuwe Liefde) en Antwerpen (Zuiderpershuis) haar naar de winst. De jury beschreef het lezen van haar verhaal als ‘zitten op een double-edged sword: lust en ongemak, willen en afgewezen worden’.

Nieuws in Beeld: de macht van het volk

Ruim een maand na de moord op de Koerdisch-Iraanse Jina (Mahsa) Amini houden de protesten in Iran nog aan. Dagelijks gaan demonstranten de straat op; ze eisen vrijheid voor vrouwen en etnische minderheden, en het vertrek van de regering van president Ebrahim Raisi. Pirmin Rengers maakte twee beelden uit solidariteit met de protesten. 

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Column: Een docent met een lichaam
Ook wanneer Eva voor de klas staat is ze in de eerste plaats een mens met een lichaam dat behoeftes kent. Maar dat blijkt minder vanzelfsprekend dan het lijkt in het onderwijs.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.