Politisk Morgenpost
TORSDAG D. 02 NOVEMBER
KØB ABONNEMENT

 
Hærchef hørte Trine Bramsen i podcast – og blev vred: »Hvad bilder hun sig ind?«

Godmorgen og velkommen til dagens politiske morgenoverblik.

FE-sagen stjal i går dagsordenen, og det betyder selvsagt også, at vi ikke kan komme uden om den i dagens politiske overblik, siden den trækker mange tråde ind til det politiske Danmark.

Meget kort opsummeret opgav anklagemyndigheden i går at føre straffesager mod den suspenderede FE-chef, Lars Findsen, tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og en 63-årig tidligere kildefører i PET.

Det skete, efter at Højesteret i fredags afgjorde, at sagerne mod Findsen og Hjort skulle føres for delvist åbne døre, mens sagen mod PET-kildeføreren skulle føres som nævningesag.

Sagen får nu en række af Folketingets partier til at kræve en kulegravning af blandt andet Statsministeriets rolle i sagen. Det skriver Berlingske.

»Vi skal til bunds i den her sag, og det betyder at vi nu skal have undersøgt, hvad Mette Frederiksens andel er i det her, hvad Barbara Bertelsens andel er i sagen, og hvad tidligere forsvarsminister Trine Bramsens andel i det her er. Og så bliver regeringen, herunder også Venstre, samlet set nødt til at træde i karakter,« siger blandt andet partiformand Inger Støjberg (DD).

Og en af hovedpersonerne selv – Claus Hjort – er da også af den overbevisning, at statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef, Barbara Berthelsen, er involverede i sagen. Det skriver Politiken.

»Hovedansvaret for sagen ligger i Statsministeriet. For mig er der ingen tvivl om, at departementschefen Barbara Bertelsen må have været en drivende kraft, men jeg går ikke ud fra, at hun handler på egen hånd. Det må på en eller anden måde være billiget af statsministeren,« siger Claus Hjort Frederiksen til Politiken.

I juni nedsatte regeringen en undersøgelseskommission, og i går lod justitsminister Peter Hummelgaard (S) forstå i en udtalelse, at man er klar til at udvide kommissionens mandat. Det byder Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, velkommen.

Han vil dog ikke sige noget om, hvorvidt Statsministeriets rolle skal undersøges.

»Hvis undersøgelseskommissionen finder det relevant, så har undersøgelseskommissionen frihed til at undersøge lige det, de vil. Vi sætter ikke nogle begrænsninger for, hvad de kan få af materialer, og hvem de kan spørge,« siger han til Berlingske.

Dagens lederskribenter

Sagen, som kaldes et »historisk kollaps« på forsiden af Berlingskes avis i dag, har fået meget opmærksomhed fra avisernes lederskribenter, som alle kalder på en tilbundsgående undersøgelse, hvis tilliden skal genoprettes.

Hos Berlingske kalder ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen sagen for »den største politisk/administrative skandale i nyere danmarkshistorie« og skriver, at den er udtryk for »afgrundsdyb inkompetence eller politisk magtmisbrug hos særligt den tidligere socialdemokratiske etpartiregering og dens øverste embedsværk«.

I Ekstra Bladet skriver ansvarshavende chefredaktør Knud Brix, at hele sagen er »klasket sammen som en rådden lagkage«.

»Det er et gigantisk nederlag for regeringen. Men det er mere end det. Det er uden sammenligning danmarkshistoriens største efterretningsskandale.«

Hos Jyllands-Posten skriver lederskribenten, at sagen er et stort tab for tilliden, og at pilen peger på Statsministeriet.

»Uden at skulle foregribe undersøgelsens konklusioner, så forekommer det utænkeligt, hvis pilen ikke et eller flere steder i forløbet peger mod Statsministeriet.«

Samme holdning findes hos Politiken, der desuden mener, at sagen må få konsekvenser.

»At forvolde skade på nationens sikkerhed og rejse tiltale mod en tidligere toppolitiker og efterretningschef for at lade det hele fuse ud, må selvfølgelig ikke gå konsekvensløst hen i et retssamfund.«

Dagens træfsikkerhed

Vi skal til Jyllands-Posten , der har beskæftiget sig med ejendomsvurderingssystemet.

Avisen har nemlig snakket med pensionisten Preben Boye Jørgensen, der har eftertjekket systemet og fundet en skævhed, der kan sætte spørgsmålstegn ved, om danskerne kan stole på vurderingerne.

Ejendommene vurderes som bekendt ud fra salgsprisen af andre ejendomme i nabolaget, men Preben Boye Jørgensens analyse viste, at langt de fleste ejendomme er vurderet for lavt. Og de få, der er vurderet for højt, ligger i landområderne – og deres ejere skal dermed betale en højere boligskat.

Jyllands-Posten har eftertjekket hans analyse – blandt andet i samarbejde med virksomheden Resight – og er kommet frem til omtrent samme resultat som Preben Boye Jørgensen.

Og Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, bekræfter og forklarer, at det skyldes, at vurderingerne baseres på, hvad andre boliger i nabolaget sælges for.

»I København, Aarhus og forstæderne ligger boligerne tæt på hinanden, og de handles ofte. Det er guld værd, når man skal vurdere værdien. Men så snart man kommer uden for byerne, er der længere til naboen, og boligerne handles mere sjældent,« siger Liliegreen til Jyllands-Posten.

Derfor er den data, man bruger til vurderingerne, ikke lige så god, og det har altså en stor betydning.

Dagens hårde angreb

Nu skal vi til Altinget , der skriver om et hårdt angreb mod tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) fra den pensionerede general Michael Lollesgaard, der var hærchef, mens hun var minister.

I en ny bog med titlen »Bare kald mig chef« beskriver han, hvordan forholdet til det politiske niveau var særdeles anspændt – særligt efter at Trine Bramsen insisterede på, at Forsvaret kun er en styrelse.

Og det hjalp ikke, at Trine Bramsen i et afsnit af DR-podcasten Genstart betvivlede, at det ville hjælpe at fyre forsvarschefen, der ikke havde iværksat en intern undersøgelse om nepotisme og pligtforsømmelse, fordi hun ikke troede, at de næste chefer ville være en tøddel bedre.

»Aldrig har jeg hørt en større mistillidserklæring til forsvarets top. Hvad bilder hun sig ind? Inden i mig selv tænker jeg, at jeg udkæmper hendes krige, jeg sætter mit liv på spil for hende, jeg tager alle ulemper med familiefravær og afsavn for at løse de opgaver, der er vedtaget på politisk niveau, og jeg forsøger at holde sammen på Hæren, der gennem mange år har været voldsomt underfinansieret på grund af politiske besparelser. Jeg forventer ikke, at der klappes, men i det mindste kunne ministeren udvise lidt respekt,« skriver Michael Lollesgaard i bogen.

Altinget har foreholdt hans kritik for Trine Bramsen. Hun skriver blandt andet i en sms, at hun »oplevede at der blandt chefer i Forsvaret var stor forskel på erkendelsen af behovet for handling – men at der hos langt de fleste var forståelse af det brede politiske ønske om at komme problemerne til livs«.

Dagens korte historier

1. Dansk Folkeparti vil med en hasteforespørgsel hive statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen i forbindelse med FE-sagen. Det skriver Ritzau. Tiltaget bakkes op af Danmarksdemokraterne og De Konservative, der ønsker det samme. For at en hasteforespørgsel godkendes, skal en række betingelser opfyldes. Blandt andet indgår i afvejningen, om der er støtte fra mindst to femtedele af Folketingets medlemmer.

2. Et borgerforslag om fordømmelse af israelske krigsforbrydelser i Palæstina har opnået 50.000 stemmer som et af de hurtigste nogensinde og er på vej til Folketinget. Det skriver Altinget. På bare to dage opnåede borgerforslaget de 50.000 underskrifter, som skal til for at blive behandlet i parlamentet.

Dagens program

Gruppemøder

  • 11.00-12.00 Danmarksdemokraterne
  • 09.00-10.00 Det Konservative Folkeparti
  • 09.00-10.00 Radikale Venstre

Udenrigsministeren drøfter EU-udvidelse i Berlin

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) besøger i dag Berlin. Her vil han sammen med en række af EUs udenrigsministre deltage i en konference for at drøfte, hvordan fremtidens EU skal indrettes, og hvor mange lande skal deltage i det europæiske fællesskab. På konferencen deltager også Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

10:00: Konference om borgerinformation ved trusler og kriser

Torsdag holder Beredskabsforbundet konference på Christiansborg om borgerinformation ved trusler og krig. Blandt oplægsholderne er Christina Andersson, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Kristoffer Albris, Københavns Universitet og Michael Zilmer-Johns, formand for analysegruppen, ’Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035’.

10:00: Åbent samråd om norsk spildevand

Miljø- og Fødevareudvalget har miljøminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd. Udvalget har bedt miljøministeren redegøre for sin handlingsplan for at stoppe importen af norsk spildevand, som udledes i Agersø Sund.

10:15: Åbent samråd om samtykkeloven

Åbent samråd med justitsministeren om samtykkeloven.

11:45: Pressemøde om ny aftale om SSA-midler

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) holder pressemøde om en ny aftale om fordelingen af midler på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2024-2027 (SSA-midlerne). Ordførere fra regerings- og aftalepartier deltager også.

13:00: Åbent samråd om indkøb af artillerisystemer fra Elbit Systems

Åbent samråd med forsvarsministeren om statsministerens og Statsministeriets rolle i sagen om indkøb af artillerisystemer fra Elbit Systems.

14:10: Åbent samråd om retssikkerhed for borgere med handicap

Folketingets Socialudvalg har social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), i samråd. Udvalget har bedt ministeren om at redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at man ikke igen (utilsiget) kommer til at gøre borgere med handicap til syndebukke for udfordringerne i den kommunale økonomi, og hvordan regeringen vil sikre økonomisk råderum, tilstrækkelige specialtilbud og forpligtelse af kommunerne til at bruge de rigtige specialtilbud, så man dels kan undgå de mange omgørelser og hjemvisninger, der i dag finder sted i Ankestyrelsen.

 
 
 
 
Grundlagt, 1749 af Ernst Henrich Berling
 
 
Berlingske Media A/S | Pilestræde 34
DK-1147 København K, Danmark | +45 33 75 75 75
 
 
Anders Krab-Johansen, koncernchef og udgiver
Tom Jensen, Ansv. chefredaktør
Mette Østergaard, chefredaktør
Stinne Andreasen Krak, digital redaktionschef
 
Følg Berlingske
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -