‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
4. JULI 2024
 
   
  Filmen 'Past Lives' er en af de 34 film og serier, der siden årsskiftet har fået 5+ hjerter i Dagbladet Politiken.  
Kristoffer Hegnsvad
Film- og tv-redaktør på Politiken
 
  Kære læser  
  Så er sommeren over os. Og dette nyhedsbrev går på ferie. Med et ben ude af døren har jeg samlet de seneste seks måneders bedste film- og tv-anmeldelser, forstået som de 34 film og serier, som Politikens anmeldere har givet 5 eller flere hjerter. Nogle af filmene går stadig i biograferne. Andre har bevæget sig over på streamingtjenesterne eller er på vej derhen. Det har været et markant halvår, især blandt filmene. Gå på opdagelse i titlerne nedenfor, og find dem over sommeren, så burde du være up to date, når jeg skriver dette nyhedsbrev igen midt i august.  
  God sommer!  
  Kristoffer Hegnsvad  
 

Club Zero

 
  Instruktør: Jessica Hausner. Biografpremiere: 27. juni.  
  »Skuespillerne taler med varierende engelske accenter. Det giver den internationale skole et alibi for, men det understreger stadig den geografiske usikkerhed. Kostumerne er nogle gange 1980’er-inspireret, andre gange spritnye 2020’er-skarpe. Vi er altså på usikker grund, selv om alting ser glatpoleret ud. Sådan er det på mange måder i ’Club Zero’«.  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Inderst Inde 2

 
  Instruktør: Kelsey Mann. Biografpremiere: 13. juni.  
  »’Inderst Inde 2’ er knap så sprudlende som den geniale første film, men er heldigvis langt bedre end den flade kopi ’Elementært’, der i fjor gav mig lige så mange panderynker på vegne af Pixars fremtid, som ’Inderst Inde 2’ nu gengiver mig forhåbninger«.  
  Kim Skotte  
 

Paradiset brænder

 
  Instruktør: Mika Gustafson. Biografpremiere: 13. juni.  
  »’Paradiset brænder’ handler om at blive set og at finde fodfæste i den andens blik. Da Laura vender sin interesse mere og mere mod Hannah (som har spottet Laura i supermarkedet), og da hun og oftere og oftere bjæffer ordren »Kig efter Steffi!« ud til den mellemste søster, Mira, begynder grunden at slå sprækker og ryste under søstrenes treenighed«.  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Furiosa: A Mad Max Saga

 
  Instruktør: George Miller. Biografpremiere: 22. maj.  
  »Med sin femte ’Mad Max’-film understreger George Miller, at middelaldervold på motorcykler i en postapokalyptisk ørken er det bedste action, der findes på film. ’Furiosa’ viser filmkunsten, at man skal turde smide tøjlerne og gå bersærk med et bredt grin«.  
  Joakim Grundahl  
 

About Dry Grasses

 
  Instruktør: Nuri Bilge Ceylan. Biografpremiere: 8. maj.  
  »Man skal heeelt ned i tempo for at sætte pris på den tyrkiske auteur Nuri Bilge Ceylan, der nødigt laver film, som ikke varer i omegnen af 3 timer og 15 minutter. Det gør ’About Dry Grasses’ også, men er man opmærksom, er der ikke et dødt sekund i en politisk ladet film om en tvær landsbylærers frustrationer og fristelser«.  
  Kim Skotte
 
 

Min Gloria

 
  Instruktør: Marie Amachoukeli-Barsacq. Biografpremiere: 2. maj.  
  »’Min Gloria’ er den største lille film i år, men den er kun ’lille’, fordi den ikke har kostet alverden at producere, og fordi den handler om små almindelige skæbner. Dens hjerte er stort, og dens instruktør, Marie Amachoukeli-Barsacq, formår at fortælle de helt store historier i det lille format«.  
  Michael Bo  
 

The Idea of You

 
  Instruktør: Michael Showalter. Premiere på Amazon Prime Video.  
  »Der er noget særligt ved, at usikkerhed altid er tryllestøvet i fanfiction. I Solènes tilfælde bunder usikkerheden i at være en nyskilt mor på 40, der ikke ved, hvad de unge går op i længere, og som ikke er ung nok til at være trofækone, men heller ikke gammel nok til at være kattedame. Men netop alt det gør hende særlig i denne unge mands øjne«.  
  Lucia Odoom  
 

Fire Døtre

 
  Instruktør: Kaouther Ben Hania.Biografpremiere: 25. april.  
  »Oscar-nomineret tunesisk dokumentar er noget af det bedste, jeg har set om radikalisering. Handler i høj grad om social skam og selvundertrykkelse blandt kvinder i et muslimsk patriarkat. Filmens brug af dramatisering er voldsom, men velbegrundet«.  
  Kim Skotte  
 

Min arv bor i dig

 
  Instruktør: Roja Pakari. Premiere på TV2 Play.  
  »Filmen får formidlet, at jo flere der er til at løfte, jo mindre skal den enkelte tynges. Hvis nu man kan bruge sådanne semifloskler til noget, når man står midt i en eksistentiel grundkrise. Selv om filmen benytter sig af en poetisk voice over indtalt af Roja Pakari selv, er filmen strippet for enhver kliché, enhver patostung, men letkøbt refleksion over livet og døden.«.  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Cagliostros Borg

 
  Biografpremiere: 18. april. Instruktør:Hayao Miyazaki.  
  »I kølvandet på Miyazakis sidste mesterlige film ’Drengen og hejren’ er der biografpremiere på hans første rigtige spillefilm fra 1979. ’Cagliostros borg’ er fra før, Miyazaki blev grebet af alvor. Udknaldet manga, men fra øverste skuffe«.  
  Kim Skotte  
 

Rød Himmel

 
  Biografpremiere: 11. april. Instruktør: Christian Petzold.  
  »Det er modigt at præsentere os for en på mange måder usympatisk hovedperson. Men i Thomas Schuberts nærgeniale gestaltning bliver Leon et fascinerende bekendtskab. Schubert kan rulle med øjnene, sukke opgivende og udstråle mere irritation end en islandsk gejser uden bare at nærme sig parodien på en selvforelsket intellektuel«.  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Perfect Days

 
  Instruktør: Wim Wenders. Biografpremiere: 27. marts.  
  »Filmens lokumsrenser bliver spillet med stilfærdigt trylleri af Koji Yakusho, der vandt den mandlige skuespillerpris i Cannes. Det er ikke det nemmeste i verden at spille en næsten ordløs hovedperson, men Koji Yakusho får med små midler og subtilt underspillede chaplinske gebærder skabt en dybt bevægende menneskelighed. Som et billede skvulpende blidt i fremkaldervæsken toner figurens nuancer stadig tydeligere frem«.  
  Kim Skotte  
 

Dune: Del 2

 
  Instruktør: Denis Villeneuve. Biografpremiere: 28. februar.  
  »Villeneuve behøver ingen computereffekter her. Bare en sminkør, en sikker karaktertegning og en dramaturgi med rødder i forlæggets vidt forskellige verdener. Første del mindede mere om en vidvinkels panoramiske intro til et helt univers. Nu zoomer han ind og bruger tid på artefakter, militære taktikker, sociale gnidninger, hverdagsrutiner, materier og redskaber. Derfor er den første halvanden time i ørkenen så fremragende. Jeg kunne være blevet der i sandbakkerne hos fremenerne en halv time mere og have kaldt det en fed film«.  
  Joakim Grundahl  
 

Past Lives

 
  Instruktør: Celine Song. Biografpremiere: 21. marts 2024.  
  »’Past Lives’ er en nutidig film, der er sig sine forbilleder bevidst. Der er ekko af den stilskabende Hongkong-instruktør Wong Kar-wais meget sigende blikke og tavshed. Nora og Hae Sung placeres, så man genkalder sig Woody Allens hovedværk ’Manhattan’ fra 1979, mens Songs beskrivelser af asiatiske immigrantfølelser har resonans fra den dobbelte oscarvinder Ang Lees tidlige film ’Tre, der ’elsker’ hinanden’ og ’Spis drik mand kvinde’«.  
  Kim Skotte  
 

Smoke Sauna Sisterhood

 
  Instruktør: Anna Hints. Biografpremiere: 7. marts 2024.  
  »I ’Smoke Sauna Sisterhood’ tager instruktøren Anna Hints os med ind i det intime og usentimentale fællesskab, der opstår, når en gruppe estiske kvinder går i røgsauna. En praksis, der faktisk er kommet på Unesco’s liste over immateriel kulturarv. Her er nærbilleder af nøgne kroppe, røde af birkeris, svedende og beskidte af træet, de har siddet på; her ser vi blikke og smil slå smut mellem kvinderne, når de deler historier om skam og glæde, om dickpics og selvhad, om sorg og fremtidsforventninger«.  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Drengen og Hejren

 
  Instruktør: Hayao Miyazaki. Biografpremiere: 8. februar.  
  »Jo, for fanden, man kan da blive forvirret undervejs. Og selv da trådene samles til sidst, stritter de stadig i mange retninger. Men det er netop det, der er kunsten. Det er en god historie, der er god, fordi den ikke er til at gengive, men alligevel er til at genkende. ’Drengen og hejren’ er ikke en gammel mands forvildelse i en mosaik af selvreferencer. Den er et bevidst ufuldendt kunstnerisk testamente«.  
  Joakim Grundahl  
 

All of us Strangers

 
  Instruktør: Andrew Haigh. Biografpremiere: 22. februar.  
  »Romanen ’Skyggelandet’, som ’All of Us Strangers’ er baseret på, er tidligere blevet lavet som japansk horrorfilm: ’The Discarnates’ (1988). Andrew Haighs film er på ingen måde en gyser – det skulle da i så fald være en eksistentiel en af slagsen. Mest er det en følsom fysisk manifestation af erindringer og drømme og håb om kærlighed«.  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

American Fiction

 
  Instruktør: Cord Jefferson. Premiere på Amazon Prime Video.

»Der bliver uddelt verbale tæv til Hollywood, hvide forlæggere og forfattere såvel som sorte, der mæsker sig i stereotyper, og hvis pengepunge bliver fede af deres romaners kliche-orgier. Det er et skarpt portræt af den konformitet, der har sneget sig ind i bevægelsen for diversitet, som oprindelig var rundet af ønsket om netop det modsatte«.
 
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Før Stormen

 
  Instruktør: Juan Palacios. Biografpremiere: 22. februar.  
  »Mandø kalder sig Vadehavets Perle, men den flade ø mod vest står i forreste geled, når det vilde vejr tager til. Dokumentarfilm skildrer lavmælt og indfølt hverdagen for øboerne i et samfund, hvor selve livsgrundlaget er ved at blive skyllet væk«.  
  Kim Skotte  
 

Dream Scenario

 
  Instruktør: Kristoffer Borgli. Biografpremiere: 8. februar.  
  »’Dream Scenario’ er en syret kommentar til den moderne verdens celebritykultur, der kan nærme sig det psykotiske til tider. Hvor de mennesker, vi dyrker som noget særligt og ekstraordinært, mister magten over deres eget image, deres offentlige persona, fordi vi har så travlt med at fylde vores egne drømme og fantasier over i det, der blot bliver en kropslig beholder for vores følelser. Det er noget Nicolas Cage selv har oplevet, og måske derfor har han et særligt blødt punkt for sin karakter i ’Dream Scenario’«  
  Nanna Frank Rasmussen  
 

Poor Things

 
  Instruktør: Yorgos Lanthimos. Biografpremiere: 18. januar.  
  »’Poor Things’ er en forlystelsestur og et strittende liderligt eventyr; ligesom sin hovedaktør, Bella, er den mere frivol og livslysten end Lanthimos’ tidligere film. Emma Stone leverer en fysisk kraftpræstation som først spædbarn, liderlig teenager og siden oprørsk kvinde, hele tiden spillet, som var det moderne dans, der løber direkte ind i de strukturer, hun vokser op i«.  
  Kristoffer Hegnsvad  
 

The Holdovers

 
  Instruktør: Alexander Payne. Biografpremiere: 18. januar.  
  »Payne genforenes med sin ’Sideways’-stjerne Paul Giamatti i en film, der meget vel kan gå hen og blive et fast indslag i min fremtidige juletradition. Giamatti spiller amerikansk films svar på lektor Blomme. Men i en juleferie skal den ildelugtende og forhadte Hunham og den utilpassede og indebrændte elev Angus finde ud af at julehygge sig sammen«.  
  Kim Skotte  
 

Zone of Interest

 
  Instruktør: Jonathan Glazer. Biografpremiere: 11. januar.  
  »’The Zone of Interest’ er holocaust som realityshow med en bedøvende dramaturgi, hvor man genkender sig selv i de værste nazisters havesysler klos op ad murene til Auschwitz. Det er foruroligende beroligende, lige indtil de sidste minutter, hvor man forstår, hvilken storslået film man lige har set«.  
  Joakim Grundahl  
 

May/December

 
  Instruktør: Todd Haynes. Biografpremiere: 4. januar.  
  »En skuespiller (Natalie Portman) flytter ind hos en kvinde (Julianne Moore), som hun skal portrættere i en ny film, og som 24 år tidligere sad i fængsel for sit seksuelle forhold til en 13-årig dreng. De to blev gift og fik flere børn, men i hvilket omfang var det et overgreb, der fandt sted dengang. Instruktør Todd Haynes er i sit es med to dragende og karismatiske skuespillere helt i front«.  
  Michael Bo  
 

Og her de serier, der har fået 5+ hjerter i Politiken de første seks måneder:

 
 

Presumed Innocent

 
  Premiere på Apple TV+ 12. juni.  
  »I sin første store tv-rolle fortjener Jake Gyllenhaal superlativer, når han samler Rusty i én ustabil karakter, der er både slumrende og sprudlende vulkansk. Det er svimlende at holde med en mand, der flakser og sitrer så meget mellem Jekyll og Hyde«.  
  Joakim Grundahl  
 

Alt og Eva

 
  Premiere på Viaplay 25. maj.  
  »Bedst er serien, når den går tæt på Eva og hendes ambivalens over for sit ståsted som singlekvinde. Serien viser, hvor svært det er at opfinde meningen med tilværelsen, når man sidder midt i alle andres forventninger og bliver knusende bevidst om, at man ikke lever op til dem. Der er den nerve, der gør serien både følsom og morsom«.  
  Lucia Odoom  
 

Den Sorte Svane

 
  Premiere på TV2 Play 28. maj.  
  »Tilrettelæggelsen er – hvad man så end måtte mene om foretagendets etiske integritet – mesterlig. Kortene spilles nonchalant et efter et, som når en bridgemester præsenterer sin slem uden at smække med esserne. Og der viser sig at være et par jokere, man ikke havde set komme«.  
  Henrik Palle  
 

Badehotellet, sæson 10

 
  Premiere på TV 2 Play 3. marts.  
  »Det delvist grimasserende skuespil har hele tiden været kontroversielt. I de første sæsoner forekom det gammelmodigt, kitschet og sært utidssvarende, men langsomt blev det acceptabelt som det stilvalg, det – formentlig – var til at begynde med. Dog med visse modifikationer. For ligesom i ’Matador’ var visse karakterer undtaget fra overspillet, først og fremmest Amalie Dollerups Amanda, der betegner den mest udprægede udviklingshistorie i universet«.  
  Henrik Palle  
 

Orkesteret, sæson 2

 
  Premiere på DRTV 12. april.  
  »Spørgsmålet »er mænd okay?« blafrer kraftigt i vinden i anden sæson af ’Orkestret’, for hvad skal mændene stille op uden omsorgen fra mødre og koner, og hvad skal de stille op med de kvindelige chefer? De kvindelige chefer fylder meget som symbolet på den nye verden, hvor reglerne har ændret sig, og man skal træde varsomt i glasloftbutikken med sine mammutfødder«.  
  Lucia Odoom  
 

Ripley

 
  Premiere på Netflix 4. april.  
  »Andrew Scotts Tom Ripley er kynismens posterboy, og så man ham i vore dages virkelighed figurere som model for den seneste duft fra Boss eller Armani på et billboard, ville man ikke løfte et bryn. Han er mand til alle tider, akkurat som Tom Ripley er slyngel uden for tid og rum«.  
  Henrik Palle  
 

Med Drager og Dæmoner

 
  Premiere på DRTV 4. marts.  
  »I et af seriens følelsesmæssige højdepunkter spiller de unge et intenst rollespil, som handler om at forsvare barndommen mod voksenlivet. Læreren, en kvinde, som ligesom resten af det intenst investerende og integritetsemmende pædagogiske personale fortjener en krukke med elverguld i lønposen, debriefer efter spillet. Alle græder, Luca især«.  
  Eva Eistrup  
 

The Vince Staples Show

 
  Premiere på Netflix 15. februar.  
  »Serien, der består af fem afsnit på lidt under en halv time hver, handler om en halvsuccesrig rapper i Long Beach, Californien, ved navn Vince Staples. Vi er langt fra det smarte L.A. Der er ikke noget plot som sådan, men bølger af stemninger og fornemmelser. Serien ligner Donald Glovers stilskabende serie ’Atlanta’ om en halvsuccesrig rapper, Paper Boi, og hans entourage i Sydstaterne«.  
  Michael Bo  
 

Griselda

 
  Premiere på Netflix 25. januar.  
  »Forførelsen er seriens helt store force, alle skuespillere er castet med stor umage, der er tænkt over, hvem der ser tillidvækkende ud, og hvem der ser suspekt ud. Man bliver derfor interesseret i selv de mindste roller, fordi alles udseende har en følelsesmæssig indvirkning, i forhold til hvor sikre vi føler os på deres overlevelse«.  
  Lucia Odoom  
 

Blue Lights, sæson 3

 
  Premiere på DRTV 5. januar.  
  »Det går sine steder ganske hårdt for sig. Serien er bestemt ikke for de sarte maver. I visse konfrontationer mellem lokalbefolkning og politi presses man meget langt frem i sofaen, fordi det er så pokkers realistisk og desuden ubehageligt at blive konfronteret med disse zoner af magtesløshed, som vi ikke skal længere end til Malmø for at finde«.  
  Henrik Palle
 
 

The Curse

 
  Premiere på SkyShowtime via TV 2 Play 5. januar.  
  »Det, der fungerer så godt i ’The Curse’, ud over den relationelle mystik og perlerækken af sjove og intenst akavede scener, er den reality-tv-agtige måde, serien er filmet på. Den giver os en følelse af at være inviteret venligt indenfor i frontstage af Whitney og Ashers bizarre selvforståelse og dynamik, men samtidig – via noget, der virker som voyeuristiske fraklip – at lure på dem fra skjulte vinkler«.  
  Eva Eistrup  
  God fornøjelse, god sommer. På gensyn i august.  
Skribent
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 DMI klar med frisk sommerprognose
 
 
 
2 Én kvinde står til at kunne slå Trump - og hun nægter at stille op
 
 
 
3 Mangeårig festivalgænger: Er det mig, som har tabt den orange sut?
 
 
 
4 Alma har aldrig haft en kæreste: »Der var god kemi, men jeg tror, han mistede interessen. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg føler, at det var, efter at vi havde haft sex«
 
 
 
5 Lige nu stikker rygtebørsen af på Roskilde: »Det er jo Korsbæk herude«
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Studentermedhjælper til Politiken Analyse
 
Frist:­ 11/08/2024   JP/Politikens Hus Læs mere
 
  PROJEKTCHEF (ARKITEKT) TIL DANMARKS SMUKKESTE EJENDOMME
 
Frist:­ 13/08/2024   Kultur Ministeriet Slots og Kulturstyrelsen Læs mere
 
  Ambitiøs leder til dygtigt juristteam
 
Frist:­ 11/08/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Alternativet søger kommunikationschef med sans for strategi og ledelse, genopslag
 
Frist:­ 16/08/2024   Alternativet Læs mere
 
  PUBLIKUMSCHEF, Vikingeskibsmuseet
 
Frist:­ 13/08/2024   Vikingeskibsmuseet Læs mere