Een paar maanden geleden deden wij een oproep tegen de verkoopplannen van het bijna 100-jarige Recreatieoord Hoek van Holland. Deze week krijgt het vakantiepark de oorkonde 'Echt Rotterdams Erfgoed'. Dit geeft het park nog geen beschermde status, maar hopelijk wel een zetje in de goede richting.
Afgelopen week verscheen de handreiking 'De waarden voor een nieuwe taal', opgesteld in opdracht van Code Diversiteit & Inclusie. De nieuwe code is gemaakt voor de hele culturele sector en heeft als doel om door middel van taalgebruik de cultuursector inclusiever, veiliger en toegankelijker te maken. De redactie nam een kijkje in dit 'moderne etiquetteboekje'.
15 maart 2021 - Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Het toezicht door provincies op gemeenten op het domein erfgoed is een lappendeken. Op verzoek van de minister van OCW heeft de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed in kaart gebracht hoe de provincies anno 2020 invulling geven aan het interbestuurlijk toezicht op het gebied van erfgoed.
Het 98-jarige Recreatieoord Hoek van Holland ontvangt de oorkonde 'Echt Rotterdams Erfgoed'. Kan dit de verkoopplannen van de gemeente tot een halt roepen?
Het Centraal Beheer-pand in Apeldoorn staat te wachten op een herbestemming, maar de plannen blijken financieel niet haalbaar. Intussen raakt het iconische complex in verval.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Rijksbouwmeester nodigen multidisciplinaire teams uit om met het beste idee voor verduurzaming te komen.
Om ons erfgoed in goede staat door te geven aan de volgende generaties zijn goed opgeleide, gespecialiseerde vaklieden nodig. Hoe word je dat? Belangrijk om een goede restauratievakman/vrouw te worden is dat je een stevig fundament legt voor je vakmanschap door een allround opleiding te volgen.
17 maart 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De angst van de Koude Oorlog heeft er in Nederland tientallen jaren goed in gezeten. In het diepste geheim zijn tijdens de oorlog onder overheidsgebouwen beschermde onderkomens gecreëerd. Nadat de bom was gevallen, zouden de ministers met een aantal ambtenaren in deze ondergrondse noodzetels nog een paar weken het bestuur van ons land voort kunnen zetten. Dikke stalen deuren en betonnen muren moesten aanvallen met nucleaire wapens en gifgas weerstaan.
De erfgoedsector vraagt meer en meer om welbespraakte en empathische professionals. De spanningen lopen geregeld hoog op in de discussies rond cultureel erfgoed in maatschappelijke en politieke context. Soms zouden we willen dat we ons beter konden uitdrukken of dat de ander nou eens beter zou luisteren. Welke vaardigheden hebben we nodig om constructieve discussies te voeren? Verschillende Reinwarders geven hun mening over het onderwerp.
Bij de Archiefdagen presenteert Julia Noordegraaf de ambitie en stand van zaken van de Amsterdam Time Machine, een infrastructuur voor het ruimtelijk verkennen van historisch Amsterdam. Deze tijdmachine ontsluit de Big Data van het verleden en biedt een schat aan informatie om het gebruik en de beleving van de openbare ruimte te reconstrueren. Daarin schuilt niet alleen een historische sensatie, maar ook inspiratie voor hedendaagse stedelijke vraagstukken
In zijn familiearchief vond Justus Buma jr. een oude Super 8 film, die hij digitaliseerde en online zette. Op de filmbeelden is de restauratie van de Weesper molen De Eendragt in 1952 te zien. De vader van Buma kocht de molen destijds voor één gulden van de gemeente Weesp, onder de verplichting de molen uitwendig te restaureren. In 1950 had de gemeente de molen gekocht vanwege het verval. Buma sr. bouwde de molen om tot een woonhuis.