Beste John, 'Snellezen is onzin. Dat kan helemaal niet.' Dat lees ik dagelijks in de reacties die ik krijg op social media. En dat is ook zo als je niet weet wat snellezen is. Wat is snellezen dan wel? Met snellezen benut je de overcapaciteit van je hersenen bij het lezen. Gemiddeld lezen we 140 woorden per minuut maar onze denksnelheid is 1.400 woorden per minuut. Je hebt dus een enorme overcapaciteit waarin je brein snel afdwaalt naar andere gedachten. Herken je dat? Meestal moet je daarom zinnen nogmaals lezen, krijg je de informatie niet mee of onthoud je niet wat je gelezen hebt.
En zo verspillen studenten jaren studietijd, prutsen ze wat af met het studeren en werken advocaten meer uren dan gezond is, en denken veel mensen dat lezen niet iets is voor hen. Waarom benutten we niet wat we kunnen? Hoe komt het eigenlijk dat we ver onder onze capaciteit informatie verwerken en onthouden? De hoofdoorzaak ligt in het basisonderwijs Misschien weet je nog wel dat je voorleesbeurten kreeg. Jij moest verder lezen waar de ander gestopt was. Als het hardop lezen goed ging dan zei de juf of meester 'lees nu maar verder in jezelf'. En wat deed je dan als kind: je gebruikte weliswaar je stembanden niet, maar in je hoofd hoorde je gewoon de tekst. Niets mis mee denk je dan. Zo onthoud je toch wat je leest? Helaas niet. Lees je de tekst mee in je hoofd, dan is je leessnelheid beperkt tot 160 woorden per minuut. Als volwassene leest 80% van de lezers nog steeds mee in hun hoofd. Het is een gewoonte geworden. Om een idee te geven van wat er haalbaar is. De afgelopen 23 jaar trainde ik ruim 44.000 deelnemers in snellezen, waaronder 50 advocatenkantoren die ik namens de orde van advocaten verplichte studiepunten mocht geven. De orde van advocaten checkt alles! Van elke advocaat hield ik de snelleesscores bij gedurende de dagtraining. Gemiddeld lazen de advocaten 2,4 maal zo snel dan de nulmeting aan het begin van de dag. Advocaten lezen gemiddeld al sneller bij de nulmeting: 200 woorden per minuut. Na de trainingsdag lazen ze gemiddeld 480 woorden per minuut. En dan nog het onthouden. Als je snel leest dan onthoud je toch niets? Nee. Ook hier nemen we als kind de overtuiging aan dat je meteen moet onthouden wat je gelezen hebt. Dat is helaas onmogelijk. Ook als je slim of superslim bent zoals de professoren die ik train en mensen bij de Hoge Raad of de Europese commissie bijvoorbeeld. Dat komt door twee dingen: - Ons kortetermijngeheugen kan in optimale concentratie maximaal zeven nieuwe begrippen tegelijk naar ons langetermijngeheugen backuppen. Dat betekent dat als je meteen wilt onthouden als je leest, dat je bij de achtste arcering van een begrip alvast één begrip verliest. En na elke zeven nieuwe begrippen moet je stoppen met lezen om ze te onthouden. Niet efficiënt en zeker niet effectief.
- Ons linkerbrein zorgt voor het begrip en in ons rechterbrein huist ons langetermijngeheugen. Telkens als je switcht tussen je linker- en rechterbrein verlies je tijd, energie en concentratiekracht. Dat maakt dat veel mensen lezen en studeren vermoeiend vinden.
Maar wat dan? Onthouden doe je achteraf. Nadat je een hoofdstuk hebt gelezen of een deel van je dossier. Daarvoor zijn talloze geheugensystemen die we eigenlijk op de basisschool hadden moeten leren. Ze zijn wel persoonlijk. Het systeem moet bij jou passen. Maar als ik kinderen train vanaf groep 7 dan hoeft de juf of meester de toets met woordjes niet meer na te kijken. Het is gegarandeerd een 10. Best cool om kinderen met een laag zelfbeeld daardoor te laten stralen. Het is de hoofdreden waarom ik mijn bedrijf run. Als ik kinderen zie stralen, dan geeft mij dat het gevoel van onsterfelijkheid. Daarom geef ik alle kinderen gratis licenties als een van hun ouders mijn training bestelt. Vijf jaar geldig voor een vliegende start op de middelbare school of als ze gaan studeren. Maar dat snellezen. Dat gehaast en streven naar sneller en sneller. Dat is niets voor mij. Dat begrijp ik. Snelheid is geen doel In mijn training is snelheid geen doel maar een logisch gevolg van het wegnemen van zeven snelheidsbegrenzers: - Te weinig concentratie
- Geen methode om informatie snel te onthouden
- Herlezen van de tekst
- Niet in woordgroepen kunnen lezen
- Willen begrijpen en onthouden tegelijkertijd
- Geen prioriteiten kunnen stellen bij informatie vastleggen
- Meelezen in je hoofd van de tekst
Welke redenen herken jij bij jezelf? En hoe zou het voor je zijn als je geen snelheidsbegrenzers meer had? Kennis is macht Je krijgt exact wat je verwacht in dit leven. Dat is een natuurwet. Het mooie is dat je verwachtingen exact gelijk staan met je hoeveelheid zelfvertrouwen. En je raad het al. Veel kennis vergroot absoluut je zelfvertrouwen. En nog een natuurwet: Succes overstijgt zelden het niveau van je persoonlijke ontwikkeling Raad eens wat er gebeurt als je twee boeken per week leest over een gebied waarin je absoluut expert in wilt worden. Als je kunt snellezen, dan kost dat een uur per werkdag. Dat zijn 100 boeken per jaar en 1.000 in 10 jaar. We overschatten wat we op korte termijn kunnen bereiken en onderschatten wat we op lange termijn kunnen bereiken. Wie wil je zijn over tien jaar? Met 1.000 gelezen boeken behoor je tot minder dan 1% van de wereldbevolking. Focus niet langer op de opbrengst van je inspanningen maar op je wortels van je succes. Met veel kennis maak je het bereiken van je dromen realiteit. En de weg daarnaartoe brengt je meer dan je nu kunt voorstellen. Wat kies jij? Een van de krachtigste dingen waarover we in alle omstandigheden beschikken is je beslissingsmacht. Wie wil je zijn, met wie wil je verbinding, wie wil jij inspireren? Maak je je dromen waar? Ga ja dat serieus aanpakken? Kijk dan of we een match hebben in mijn gratis webinar speed reading.
Succes staat of valt met 'showing up'. Als je je inschrijft, zorg dan dat je ook echt meedoet. 60% valt al af in deze fase. Zoals je één ding doet, zo doe je alles. Jij beslist of je vanaf nu de regie gaat voeren op je toekomst. Take action ... and take action now. Kies de datum waarop je misschien wel de belangrijkste beslissing in je leven gaat nemen:
|